Andet tjenestested end IKS?
Hvis du skal arbejde et andet sted end på din arbejdsplads, skal du både informere institutledelsen og IKS rejser. Sådan gør du:
- Hvis du refererer til Kristine eller Anne Klara og dit ophold varer mindre end 28 dage, skal du skrive en mail til din personaleleder med IKS Rejser cc. Det må gerne fremgå, at du har afstemt med studieleder ift. undervisning og forskningsleder, hvis du er juniorforsker.
- Hvis du refererer til Per eller dit ophold varer mere end 28 dage, skal du skrive en mail til Per med IKS Rejser cc.
Hjemmearbejde
- Hjemmearbejde har sådan set ikke noget med tjenesterejser at gøre. Hjemmearbejde er dog stadig omfattet af arbejdsmiljølovgivningen – dvs. der kan blive tale om arbejdsskader, selvom de indtræffer i medarbejderens private hjem, når det sker som led i arbejdets udførelse. Det er dog en konkret vurdering fra gang til gang, hvorvidt noget kan betragtes som en arbejdsskade. Derfor er det altid en god ide at have en privat ulykkesforsikring.
Rejseforsikring
- Statens rejseforsikring fungerer som en normal rejseforsikring, dvs. den dækker behandling for akut opstået sygdom, hjemrejse/evakuering, ledsagelse etc., og det er også Europæiske Rejseforsikring, som uvildigt vurderer dækningen for statslige medarbejdere.
(forskellen er blot, at regningen sendes videre til den statslige arbejdsplads og dækkes ikke af forsikringsselskabet selv). Rejseforsikringen gælder kun, hvis rejsen på forhånd er godkendt af arbejdsgiveren. Deraf institutledelsens krav om, at alle medarbejdere skal søge godkendelse hos deres ledere til at foretage udlandsrejser, uanset om disse er finansieret af projekter eller for instituttets egne midler.
- Der gælder nogenlunde samme betingelser som ved almindelige rejseforsikringer, dvs. hvis du agerer forsætlig eller groft uansvarligt og udsætter dig selv for risici, kan dækningen mistes. De fulde forsikringsbetingelser findes her.
Udlandsrejser
- Der findes to typer rejser til udlandet: tjenesterejser og udstationering.
- I begge tilfælde vil du som SDU-ansat være omfattet af statens rejseforsikring.
Tjenesterejser (under 28 dages varighed)
- Tjenesterejser er rejser, som varer under 28 dage
- Som udgangspunkt er du dækket af tjenesterejseforsikringen fra det tidspunkt, du tager hjemmefra (bopæl eller tjenestested) og indtil, du er hjemme igen. Du er også dækket, selvom skaden skulle ske på et tidspunkt, hvor du ikke lige arbejder (fx du falder på badeværelsesgulvet i hotellet).
- I forhold til arbejdsskadelovgivningen vil du som udgangspunkt være dækket i hele perioden, dvs. et fald på et badeværelse vil kunne blive vurderet som en arbejdsskade.
- Hvis du ønsker at foretage en kombineret privat og tjenstlig rejse (fx hvis du ønsker at blive weekenden over i den by, konferencen afholdes i), skal vi kende de præcise datoer herfor, inden du rejser af sted. I den private del af turen, er du nemlig ikke dækket af hverken tjenesterejseforsikring eller omfattet af arbejdsskadesikringsloven. Du vil selv skulle sørge for at have privat rejseforsikring (husk at det blå sygesikringskort ikke er en rejseforsikring).
Udstationering (28+ dage)
- Ophold, der varer 28 dage og derovre, betegnes som udstationering. Dette får indvirkning på den måde, SDU har mulighed for at dække udgifter, på arbejdsskadesikring og evt. på tjenesterejseforsikring.
- Som udstationeret flytter man sin bopæl midlertidigt. Dvs. den del af tiden, som ligger uden for arbejdstiden, vil i forhold til arbejdsskadesikring blive betragtet som privat tid. Transporten til og fra hjemland til destinationen vil i arbejdsskadessammenhæng blive betragtet som en privat rejse (ligesom når man kører til og fra arbejde på SDU), og tilsvarende når du bevæger dig mellem bopæl og arbejdssted i udlandet (fx et værtsuniversitet). Dvs. sker der noget på selve ud- eller hjemturen, vil det formentlig ikke kunne blive betragtet som en arbejdsskade. Du bør evt. sørge for at have privat ulykkes-/skadeforsikring.
- Du vil som udgangspunkt dog være dækket af tjenesterejseforsikringen i hele perioden også inkl. turen frem og tilbage, og også selvom uheldet skulle være ude i din private tid (fx i weekenden).
- Holder du ferie i forbindelse med udstationeringen (før, under eller efter), gælder det samme som ved tjenesterejser – dvs. du er i disse dage ikke omfattet af hverken tjenesterejseforsikring eller arbejdsskadesikring.
- Der skal laves særskilt aftale om, hvilke udgifter SDU dækker i perioden (fx betaling for husleje), da det kan få skattemæssig betydning, hvis du fx ikke har råderet over din egen bolig i Danmark i perioden og dermed ikke har udgifter til dobbelt husførelse.
- Inden udstationering bør du indgå en udstationeringsaftale med instituttet.
Kombinerede ferie- og tjenesterejser
- Det er som nævnt ovenfor muligt for dig at kombinere ferie og tjenesterejser, under visse betingelser.
- Formålet med rejsen skal være tjenstligt. Dvs. der må for uvildige ikke herske tvivl om, at rejsen ville være blevet gennemført alene som følge af det faglige formål. Derfor kan vi ikke dække udgifter til rejser, hvor fx den private del fylder mere end den tjenstlige, eller udgifter, hvor fx transportformen har taget hensyn til, at familiemedlemmer skal rejse med.
- Ved flyrejser skal SDU-ansatte altid booke deres rejse gennem CWT, men CWT kan ikke være behjælpelig med at booke rejsen for dine medrejsende. Dvs. det er et privat anliggende at få denne del af logistikken til gå op.
Er du i tvivl, så spørg endelig iksrejser@sdu.dk.
Sidst opdateret: 27.03.2025