Skip to main content

FAQ om kompensation

I forbindelse med implementeringen af den nye normaftale har der været rejst spørgsmål om, hvorvidt eller hvordan visse aktiviteter skal udløse konkrete kompensationer.

I nedenstående fremsendes resultatet af forhandlingerne mellem dekan og TR om disse aktiviteter. 

Ja – aktiviteten udløser kompensation. Nye studieledere, der deltager i kurset tildeles 40 arbejdstimer. Kompensation og kursusgebyr finansieres af drift på omkostningssted 600. Fakultetet sørger for at orientere nye studieledere om dette.

Nej – der udløses ikke automatisk kompensation, hvis en VIP har disciplinansvar for mange fag. 

Det er muligt for institutlederen – efter konkret vurdering – at tildele individuelt besluttede kompensationer til VIP, der har disciplinansvar på fag, hvor faget læses af en DVIP, og hvor den pågældende DVIP (endnu) ikke er selvkørende/har brug for sparring i forbindelse med kursusplanlægning og -afvikling. Kompensationen gives for ad hoc sparring med DVIP med mindre erfaring.

Sådanne individuelt tildelte kompensationer finansieres ud fra normal drift på instituttet. Rationalet er, at brug af DVIP (især UVA) er en stor besparelse på et kursus, og det er rimeligt at sige, at den nødvendige kollegasparring er en i dag skjult udgift ved brug af DVIP, som bør indregnes og dækkes af instituttet, der modtager STÅen.

Nej – der udløses ikke automatisk kompensation for intern censur i tilfælde af uerfarne DVIP.

Der er enighed om, at det kan være hensigtsmæssigt, at en VIP (disciplinansvarlig eller anden) sparrer med en DVIP uden erfaring med karaktergivning om karakterniveauet for et givet kursus.

Der er ligeledes enighed om, at der ikke kan tildeles fuld intern censur på alle opgaver i ovennævnte tilfælde, men at en model hvor VIP læser nogle ”sample” opgaver i toppen og bunden af en bunke opgaver, vil være gangbar.

Det er muligt for institutledere at tildele individuelt besluttede kompensationer for denne ad hoc sparring med DVIP uden erfaring med karaktergivning. Sådanne individuelt tildelte kompensationer finansieres ud fra normal drift på instituttet. Rationalet er, at brug af DVIP (især UVA) er en stor besparelse på et kursus, og det er rimeligt at sige, at den nødvendige kollegasparring er en i dag skjult udgift ved brug af DVIP, som bør indregnes og dækkes af instituttet, der modtager STÅen.

I den sammenhæng skal man være opmærksom på, at undervisningsassistenter skal tildeles separat eksaminationsret for at kunne eksaminere.

Kompensation for fag, hvor vejledning udgør størstedelen af undervisningen i faget skal forhandles særskilt under henvisning til normaftalens § 6.8.

Der henvises til Oversigt over stillingskategorier og vejledning behandlet på institutledermødet den 25. januar 2022.

  • Hvis ekstern lektor er ansat på et andet universitet: Falder ind under normale regler for VIP og tildeles kompensation i henhold til afsnit 6.3 i normaftalen.
  • Hvis ekstern lektor er ansat i praksisfeltet: Vedkommende kan kun fungere som bi-vejleder. Institutleder vurderer fra sag til sag, hvilken norm hhv. DVIP-bi-vejleder og VIP-hovedvejleder skal have. Praksis tages op på et kommende kontaktmøde mellem A- og B-siden.
Ja – DVIP der underviser på fag, hvor der er tilføjet feedbackaktiviteter, skal have kompensation i henhold til afsnit 6.2 i normaftalen. 

 

Sidst opdateret: 15.11.2023