Skip to main content
DA / EN

Rektoratets klumme

Glædelig jul fra SDU’s rektorat

Med ønsket om en juletid med hygge og afslapning ønskes alle på SDU en rigtig god jul.

Af Jens Ringsmose, Helle Waagepetersen og Thomas Buchvald Vind, 18-12-2024

På kanten af 2024 skal der fra rektoratet lyde en stor og oprigtig tak for indsatsen i året, der gik. Snart er der plads til at skrue ned for tempoet og op for tiden, der bliver brugt med venner og familie. Måske – og forhåbentligt – bliver der også plads til en ekstra skønlitterær bog og ”unyttige sysler”. Noget, der befrugter fantasien, giver plads til refleksion og nærer tanken; sysler som måske slet ikke er så unyttige endda – som en indsigtsfuld kvinde engang formulerede det.  

Midt i de ikke-så-unyttige sysler kan vi se tilbage på et år, hvor tempoet var højt. Nogle gange hæsblæsende. Men med den store indsats og det høje tempo fulgte heldigvis også resultaterne. Man kan godt blive en anelse duperet og blæst bagover, når man forsøger at skabe sig et overblik over, hvad vi i fællesskab har nået i det forgange år.  

Det vil under alle omstændigheder være halsløs gerning at forsøge at bogføre alle bedrifterne i en julehilsen, der skal overholde SDU Kommunikations strenge krav til længde og antal ord.  

Lad det blot være sagt, at vi i rektoratet er uforbeholdent stolte af at være en del af et universitet, der uden at give køb på kvalitet og faglig dybde formår at følge med tiden, gribe nye muligheder og agere konstruktivt, når der opstår udfordringer. Hele tiden med en ambition om at skabe værdi for og med vores omgivelser. Det gælder for forskningen, uddannelserne og vores samarbejde med omgivelserne.  

SDU står samlet set et bedre sted ved udgangen af 2024, end vi gjorde ved udgangen af 2023. Så igen: En stor og oprigtig tak for jeres indsats. En indsats, der har bevæget SDU og gjort universitetet endnu stærkere, end det var for et år siden. Det er værdsat! 

Hvad byder 2025 på? 

SDU er godt rustet til et nyt år, der utvivlsomt vil byde på store – men også spændende og meningsfulde – opgaver. Vi vil blive udfordret, men vi er også overbeviste om, at 2025 kommer til at byde på store muligheder, som vi skal gribe og udnytte.  

Når det gælder forskningen, så har vi udviklet os i en meget positiv retning de seneste år. Vi bedriver både mere og bedre forskning, hvilket er helt afgørende for, at vi lykkes med vores forskningsbaserede aktiviteter inden for kategorierne ”uddannelse” og ”samarbejde med omgivelserne”. En væsentlig del af forklaringen på den positive udvikling er et markant øget hjemtag af eksterne midler. De seneste fire år har vi i gennemsnit øget vores forbrug af eksterne forskningsmidler med ca. 10 procent om året. Det er en næsten radikal udvikling, der på afgørende måder styrker vores forskning, men samtidig flytter nogle store tektoniske plader under universitetet og tvinger os til at gennemtænke de afledte konsekvenser.  

På uddannelsesområdet kommer meget af 2025 til at stå i Kandidatreformens tegn. I skrivende stund kender vi ikke reformens endelige udformning, men det er vores klare forventning, at de sidste justeringer falder på plads inden jul. Som det vil være de fleste bekendt, så er Kandidatreformen ikke en blomst, der er groet i universiteternes have. Men nu er den her – vedtaget af et flertal i Folketinget – og så vil vi loyalt arbejde for, at den kommer til at virke så godt som overhovedet muligt.  

Og lad det også være sagt tydeligt: Reformen rummer gode muligheder, som vi skal vide at udnytte. Det gælder ikke mindst i relation til reformens prioritering af uddannelse til mennesker i beskæftigelse/Livslang Læring (LLL). Af samme grund vil vi i direktionen i løbet af 2025 udvikle en ”Delstrategi for LLL”, så vi er på forkant med gode forudsætninger for at forløse det potentiale, reformen indeholder.  

Udover Kandidatreform og LLL så står vi over for et stort arbejde med udviklingen og igangsættelsen af nye uddannelsestilbud på alle campusser. Ikke mindst arbejdet med etableringen af SDU Vejle kommer til at fylde.  

Når det gælder de mangeartede aktiviteter, vi i reglen samler under overskriften ”samarbejde med omgivelserne”, så er der slået mange rigtig gode takter an i 2024. Fra universitetet er udsprunget et meget stort antal start-ups og spin-outs fra vores studerende og forskere, og SDU-forskere kvalificerer dagligt den offentlige debat med ekspertudtalelser og bidrag rettet mod den brede befolkning. Samtidig har samarbejdet med offentlige og private virksomheder blomstret gennem hele 2024.  

Vores bud er, at vi kommer til at se endnu mere af den type aktiviteter i 2025. Uanset om man spørger i regeringskontorerne eller i Bruxelles, så er beskeden klar: Universiteterne er nøgleaktører i bestræbelserne på at genvinde europæisk og dansk konkurrenceevne – og universiteterne er uomgængelige, når det handler om at gardere den offentlige debat mod ”alternative facts”, ”fake news” og forsøg på at underminere ”fornuftens autoritet”.  

Det er positivt, at universiteterne er tiltænkt en endnu mere central rolle i de kommende år. Og det er også sandsynligt, at der – i hvert fald på europæisk niveau – vil blive afsat væsentligt flere midler til forskning, uddannelse og innovation. Men skal vi honorere de nye forventninger til universiteterne, kræver det nytænkning, dedikation og hårdt arbejde. Alt det indeholder SDU – og vi er klar til de nye udfordringer, som venter os.  

Glædelig jul og godt nytår 

Til slut er blot tilbage at opfordre til unyttige sysler. Masser af unyttige sysler.  

Det var en fornøjelse at være en del af SDU-fællesskabet i 2024. Vi glæder os til et nyt og spændende 2025 sammen med jer. 

Rigtig glædelig jul og godt nytår. 

Venlige hilsner fra  

Jens Ringsmose, rektor 

Helle Waagepetersen, prorektor 

Thomas Buchvald Vind, universitetsdirektør 

Jens Ringsmose

Rektor for Syddansk Universitet

Læs mere

Helle Waagepetersen

Prorektor for Syddansk Universitet

Læs mere

Thomas Buchvald Vind

Universitetsdirektør

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 18.12.2024