De ansattes klumme
SDU’s tværfaglige klimasatsning er en god forretning
Vi ved det godt. Noget er forandret. Gennem medierne er vi dagligt vidne til ekstreme vejrhændelser kloden rundt, også i Danmark. Vi har indset, at klimakrisen kræver, at vi også må forandre os selv. Lære at gøre ting på nye måder. Spørgsmålet er bare hvordan?
For tre år siden besluttede direktionen, at SDU markant skulle øge sit bidrag til at løse de store og ofte komplekse samfundsmæssige udfordringer, der følger af klimakrisen. Med sparring fra fagmiljøerne blev SDU Climate Cluster (SCC) til virkelighed i 2022. Her fik vi, på tværs af fakulteter og institutter, til opgave at udvikle rammer for excellent tværfaglig klimaforskning. Med 149 aktive forskere summer SCC i dag af aktivitet. Fire elitecentre, 25 fast track projekter, 13 indkøb af forskningsinfrastruktur, 19 ph.d.-projekter og 10 postdoc-projekter plus yderligere 15 nye postdoc-stillinger fra EU’s Marie Curie program er foreløbig sat i søen. Godt fordelt mellem fakulteterne er 41 professorer, 66 lektorer og lige så mange yngre forskere i fuld sving med at udvikle klimaforskningen og levere de løsninger, samfundet efterspørger.
Viden til forandring haster
Ved de årlige COP-møder kniber det med svar, måske fordi beslutninger om fremtiden svarer til at vandre ud på tynd is i tæt tåge mod et sted, vi aldrig har været før. Det kræver mod og en særlig indsats at få alle med. På SDU tør vi godt. Vi skal derfor være stolte over, at omverdenen på rekordtid har kvitteret for den samfundsmæssige værdi af SDU’s klimasatsning og de mange aktiviteter, vi har sat i gang. Der bliver lagt mærke til SDU på klimaområdet, og interessen for vores tværfaglige udvikling breder sig i samfundet og blandt fondene. Vi inviteres i stigende omfang med i klimarelaterede projekter og sammenhænge, og vi kapacitetsopbygger på tværs af SDU til gavn for den hurtige grønne omstilling, som Folketinget efterspørger. Det betyder også, at for hver krone SDU har investeret har SCC-forskerne allerede hentet 1,70 kr. hjem i eksterne projektmidler til SDU.
Vi har alle vigtige roller
SCC skal bidrage til at løse klimakrisen, men som satsning skal vi meget mere. Vi er nemlig også et nysgerrigt laboratorium, hvor SDU kan teste, udvikle og styrke sine tværfakultære muskler ledelsesmæssigt, forskningsmæssigt og administrativt. De to første år har vist, at vi kan nå langt, når vi udvikler os sammen. Tag bare ambitionen om at udvikle og styrke SDU’s tværfakultære kompetencer og kapacitet. Her har vi bevidst ændret både spillepladen og spillereglerne for samtlige spillere på SDU-holdet, ikke kun forskerne. For når vi med SCC-satsningen beder forskerne om at arbejde på tværs af deres fag, så beder vi samtidig resten af holdet – ledelsen og administrationen – om at finde nye veje til at løse opgaver på tværs af institutter og fakulteter. Den særlige indsats skal vi huske at anerkende. For det kan være både svært og besværligt for den enkelte, men det er samtidig helt afgørende for resultatet.
Sebastian H. Mernild (Ph.D. og D.Sc.)
Leder af SDU Climate Cluster, tidligere SDU-prorektor og admin. direktør for Nansen Centeret i Bergen. I perioden 2006–2020 boede og arbejdede han i USA, Chile og Norge som forsker, forskningsleder og professor. Desuden har han siden 2009 været en del af FN’s Klimapanel (IPCC) og var hovedforfatter på den seneste klimarapport.