Skip to main content
HR

I SDUs personalepolitiske retningslinjer (2015) fremgår det, at ”SDU ønsker en omgangstone, der hviler på ordentlighed og er præget af et menneskesyn, der viser respekt for forskellighed og den enkelte medarbejders integritet. SDU ønsker endvidere at fremme en arbejdskultur, der lægger vægt på ligeværdighed og respekt mellem SDU’s ansatte i alle sammenhænge såvel på individuelt som på gruppeniveau. Ledelse, medarbejdere, arbejdsmiljøorganisation og samarbejdsudvalg skal aktivt medvirke til at understøtte et arbejdsklima, der modvirker krænkende adfærd og afhjælper problemet, hvis det opstår” (punkt 2.19.1).

Mobning på arbejdspladsen finder sted, hvis en person regelmæssigt og over længere tid udsættes for ubehagelig og/eller nedværdigende adfærd, handlinger og udsagn, som den pågældende har svært ved at forsvare sig imod.

SDU tolererer ikke mobning, herunder seksuel chikane, og ingen medarbejder skal tolerere noget sådant, hverken over for sig selv eller over for kolleger. Dette gælder, uanset om det bliver gjort med vilje eller skyldes uopmærksomhed. SDU betragter en omgangstone præget af et menneskesyn, der viser respekt for forskellighed og den enkelte medarbejders integritet, som det bedste værn mod nogen form for mobning.

Det er i høj grad den enkelte medarbejders grænse i forhold til seksualitet, der er afgørende for, om en given adfærd er seksuel chikane. Seksuel chikane foreligger derfor, når en medarbejder presses ind i seksuelt betonede situationer, der overskrider dennes grænser.

SDU ønsker at fremme en arbejdskultur, der lægger vægt på ligeværdighed og respekt mellem de to køn. Ledelse, medarbejdere og samarbejdsudvalg bør aktivt medvirke til at understøtte et arbejdsklima, der modvirker seksuel chikane samt til at afhjælpe problemet, hvis det opstår.

Det er vigtigt, at en medarbejder, som føler sine personlige grænser overskredet, melder dette klart ud eller henvender sig til sin nærmeste leder, tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant.

Vejledninger og værktøjer til at forebygge og hindre krænkende adfærd

Information og kontakt

For mere information kan du læse Arbejdstilsynets vejledning om krænkende adfærd.

Har du spørgsmål kan de rettes til arbejdsmiljoe@sdu.dk

Sidst opdateret: 06.10.2021