Skip to main content
Ledelseskompas

Dit personlige ledelsesgrundlag

Med udgangspunkt i SDU’s Ledelseskompas og Ledelseskommissionens anbefalinger opfordres alle SDU’s ledere til at lave et personligt ledelsesgrundlag.

Formålet med ledelsesgrundlaget er at oplyse, skabe transparens og fremme dialogen om ledelse. Dette både for at accelerere samarbejdet og for at skabe et dialogforum, hvor man faktisk kan tale sammen om den konkrete ledelsesrelation. Herved undgår vi ledelse som et ‘usagt’ fænomen, hvor tolkninger, gisninger, fornemmelser og vurderinger spiller en større rolle end de faktiske motiver og mål. Hvis vi har bedre overblik over hinandens mål og motiver, undgår vi spild og splid. (Ledelseskommissionen)

Ledelse er en livslang proces

God ledelse er byggestenene til, at ansatte, studerende, samarbejdspartnere og universitetet lykkes med sit formål og sine ambitioner.

At arbejde med sit personlige ledelsesgrundlag er en dynamisk og livslang proces, der kræver tid. Målet er ikke at ramme plet med formuleringerne første gang. Målet er løbende at løfte blikket fra hverdagen og reflektere over egen ledelsesudvikling.

Hvad er et ledelsesgrundlag?

‘Varedeklaration’ og ønsker til medarbejderskab

På den ene side er et ledelsesgrundlag en slags ‘varedeklaration’ og beskrivelse af lederen i forhold til medarbejderne. Medarbejderne vil på baggrund af denne beskrivelse kunne bygge forventninger om lederens ledelsesadfærd. På den anden side er ledelsesgrundlaget også en ‘ønskeliste’ til godt medarbejderskab. Altså en tydelig markering af, hvad medarbejderne helst skal gøre. Lederskabet og medarbejderskabet vil på den baggrund bedre og hurtigere kunne udvikles til gavn for begge parter og for SDU som helhed.

Ledelsesgrundlaget er personligt

Det skal skrives i ‘jeg -form’ og indeholde både ‘jeg tilbyder’ og ‘jeg ønsker’. Det er et personligt statement, som ikke skal godkendes i det hierarkiske system. Det er klart, at ‘jeg -formen’ ikke tænkes så vildt, at SDU’s principper for god ledelse tilsidesættes eller underløbes.

Det er i den sidste ende adfærd, som er det vigtigste

Derfor bør ledelsesgrundlaget især fokusere på adfærd og kun i mindre grad på holdninger og tanker. At adfærden så udspringer af ledelsesværdier, er en helt anden sag.

Udvikling af dit personlige ledelsesgrundlag

At arbejde med sit personlige ledelsesgrundlag er en kompleks og livslang proces, som kræver tid. Derfor er det også væsentligt, at den enkelte leder i samspil med den øvrige ledelse prioriterer den nødvendige tid og finder relevante anledninger til at arbejde med det personlige ledelsesgrundlag. Ledelseskommissionen anbefaler følgende forløb for udvikling af det personlige ledelsesgrundlag. Uanset om man vælger at følge anbefalingerne slavisk, er det centralt at processen bliver en vekselvirkning mellem individuelle refleksioner og sparring i mindre ledergrupper.

  1. Individuelt: Alle forbereder sig individuelt. (Se refleksionsøvelser nedenfor)
  2. Workshop: Man samles i fortrolige 3-5-mandsgrupper og gennemgår øvelserne sammen.
  3. Individuelt: Alle arbejder individuelt på formuleringerne af eget grundlag.
  4. Workshop: Man mødes igen og præsenterer sit grundlag for hinanden, får feedback og bliver inspireret.
  5. Individuelt: Alle arbejder videre med sit grundlag.
  6. Workshop: Man mødes sidste gang og træner i at kommunikere sit ledelsesgrundlag.

Workshops planlægges til en varighed på ca. tre timer, og der planlægges en måned mellem hver workshop. Der kan tilknyttes en organisationskonsulent fra HR-service til processen.  

4 individuelle refleksionsøvelser

  • Øvelse 1: Skriv med almindelige ord, hvad du forbinder med god ledelse.
  • Øvelse 2: Hvad ønsker du, at dine medarbejdere siger til dig den dag, du stopper i nuværende job?
  • Øvelse 3: Beskriv kort tre eksempler, hvor du ved, at du gjorde det fremragende som leder.
  • Øvelse 4: Kig på de 4 ledelsesperspektiver i SDU’s Ledelseskompas, og vælg 1 - 2 refleksionsspørgsmål fra hvert perspektiv, som du mener, er de vigtigste for din egen udøvelse af ledelse lige nu.

Sådan skriver du dit Ledelsesgrundlag

Når du skal skrive dit personlige ledelsesgrundlag, er det værd at huske, at der ikke findes ét rigtigt ledelsesgrundlag, og at vi kan og skal gøre det på hver sin måde.

Råd:

  • Bliv i dit sprog og den sproglige tone, som passer dig bedst. Et ledelsesgrundlag skal være ægte, ærligt og autentisk. Derfor skal det ikke pakkes ind i andre folks sprog. Tal evt. højt med dig selv for at få lyd på dine tanker.

  • Arbejd i ‘jeg -form’. Det er dig, der er leder, og det er dit ledelsesgrundlag. Selv om det kan være svært, er det vigtigt, at du siger ‘jeg’ til dig selv. (Jeg vil … jeg gør … jeg prioriterer … jeg ønsker …) På denne måde undgår du at blive upersonlig, abstrakt, anonym og inaktiv.

  • Ledelsesgrundlaget skal tage udgangspunkt i SDU’s Ledelseskompas og især handle om det, du leverer, og det, du ønsker. Det vil også være nyttigt, hvis du skriver, hvad du ikke er særlig dygtig til, det du kæmper for at forbedre, og det som medarbejderne kan hjælpe dig med.

  • Ledelsesgrundlaget bør ligeledes indeholde klare krav og tydelige budskaber om det, du ikke vil acceptere.

Udkom med dit ledelsesgrundlag

Du skal udkomme med dit ledelsesgrundlag. Dette kan ske på flere måder. Det er vigtigt, at den måde, du udkommer på, afspejler dit grundige forarbejde. Aftal i ledelsesgruppen, hvordan I bedst udkommer med jeres personlige ledelsesgrundlag. I kan fx vælge at præsentere det i en kort video (se Ledelseskommissionen for eksempler på videoer), lave en plakat, eller præsentere det på en PowerPoint på et afdelingsmøde. Uanset hvilken form I bliver enige om at anvende, anbefales det, at I bruger den sidste workshop i ledelsesgruppen på at øve jeres præsentationer for hinanden. Dette kan give jer et godt grundlag for at være klar til at ‘være på’.


Tilbage til ledelseskompassets forside

Sidst opdateret: 07.11.2022