
SDU vil bruge mindre papir
Færre, men hurtigere printere sættes ind i kampen om at nedbringe universitetets papirforbrug.
For blot 15 år siden sprøjtede SDU’s printere 45 millioner ark papir ud om året.
Så slemt står det ikke til længere. Seneste opgørelse viste et årligt forbrug på 14 millioner ark, men det er stadig mange i en tid, hvor langt de fleste af de arbejdsgange, der tidligere krævede papir, kan klares på computeren.
Derfor har direktionen besluttet sig for en indsats, der skal få forbruget endnu længere ned og sikre større bæredygtighed i det daglige arbejde.
Er det nødvendig at printe?
- Visionen er det papirløse universitet. Vi vil gerne ændre mindsettet på SDU, så alle lige spørger sig selv: Er det nu også nødvendigt at printe det her, inden de trykker ”udskriv”, siger universitetsdirektør Thomas Buchvald Vind.
- Der er helt sikkert administrative papirgange, der kan forbedres, ikke mindst i forbindelse med den digitaliseringsproces, som vi er midt i, siger han.
For at anspore både medarbejdere og studerende til at holde igen med printningen, vil der fremover bliver længere mellem printerne.
De nye maskiner er hurtigere
I dag står der i alt 276 multifunktionsprintere rundt om på universitetet i Esbjerg, Kolding, København, Odense, Slagelse og Sønderborg. De bliver i februar udskiftet med 125 nye.
-Vi har gennemgået alle kort og rubriceret universitetets printere efter, hvor mange print de producerer på et år. Hvis der f.eks. i et område er 2-3 printere, der hver for sig tegner sig for under 50.000 prints om året, fjerner vi dem og sætter én stor lækker maskine ind i stedet, siger afdelingschef Bjarne Kay fra Teknisk Service.
Han er klar over, at ikke alle vil være tilfredse med, at de får længere til nærmeste printer. Derfor har det også været vigtigt at indkøbe maskiner, der er langt hurtigere end de gamle, så man ikke kommer til at hænge i kø foran printeren.
- Og printordren vil først blive slettet efter 24 timer, så man får også god tid til at hente sine print, siger Bjarne Kay.
Interesse for de gamle printere
Det koster 3,9 millioner kroner at skiftet universitetets syv år gamle printere ud med nye.
- De gamle printere bliver ikke skrottet. Vi har allerede fået henvendelse fra en virksomhed, som er interesseret i at købe dem. Og ellers er det leverandøren, der er forpligtet til at håndtere dem, siger Bjarne Kay.
Om SPRINT
- SDU’s nye printerløsning hedder Sprint. Det står for Sikker Print.
- De nye printere er lige som de nuværende baseret på en follow me-løsning, der ofte anvendes på steder, hvor der dagligt færdes mange mennesker, f.eks. biblioteker og universiteter.
- Brugerne sender deres dokumenter til print og kan selv vælge, hvilken printer de vil udskrive til.
- Dokumenterne kan først udskrives, når brugeren logger sig ind på printeren. På SDU anvendes medarbejderkort eller studiekort.
- SPrint-udskrivning sikrer databeskyttelse og fuld fortrolighed.
- Erfaringer viser, at metoden også nedbringer papirforbruget.