Skip to main content
Thomas’ blog om SDG

500 dage med verdensmålene på SDU

SDU har nu arbejdet med FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling i 500 dage, og hvor er jeg imponeret over, hvor meget vi har opnået allerede.

Af Thomas Buchvald Vind, 12-02-2021

I denne tid er det 500 dage siden, SDU's studerende og ansatte var samlet til kick-off for SDU's arbejde med FN's verdensmål.

Jeg husker tydeligt den septemberdag, det var en inspirerende dag. Vigtige spørgsmål blev rejst. Diskussioner boblede lystigt på kryds og tværs mellem de mange deltagere. Og konkrete ideer og tanker om, hvordan SDU kan arbejde med bæredygtig udvikling, blev født. Det gav en masse god energi og retning til arbejdet med nogle af de mest komplekse problemer, som vores verden står over for.

Dengang var jeg også rigtig nysgerrig på, hvad der ville komme ud af at invitere alle vores knap 30.000 studerende og 4000 medarbejdere til at tænke med på, hvordan universitetet kan bidrage til verdensmålene gennem fri og uafhængig forskning og uddannelse.

Her 500 dage senere er jeg virkelig imponeret over, hvor utrolig meget der er opnået.

De første ca. 1000 studerende har gennemført introduktionsforløb til FN's verdensmål for bæredygtig udvikling, og vi har holdt den første SDG Camp for studerende og virksomheder. Vi har fået en bæredygtig indkøbspolitik, indført bedre affaldssortering og valgt kantineleverandør med fokus på bæredygtighed og sundhed. Og forskere fra alle fakulteter bidrager med ny viden, der kan gøre en forskel i arbejdet for en mere bæredygtig verden - fra udviklingen af bæredygtige brændstoffer og et mere bæredygtigt fødevaresystem til undersøgelser af danskernes motiver og muligheder for bevægelse, ændringer i det europæiske demokrati og konsekvenserne af mikroplast for de vilde fisk i Nordatlanten.

Og det er bare nogle ganske få eksempler af de mange indsatser, der allerede er sat i gang.

Det glæder mig, at så mange på SDU kan se meningen med at arbejde med at bidrage til en bæredygtig udvikling. På trods af den globale COVID-19-pandemi, der det seneste år har ændret vores hverdag, vanskeliggjort vores arbejde og sat nogle af de planlagte indsatser på standby, så er der leveret flotte bidrag fra både studerende og ansatte. Senest var to af vores studerende på de vindende hold, da MIT og DI holdt international Green Campus Innovation Challenge.

SDU's arbejde med bæredygtighed er også blevet bemærket uden for universitetet. I december 2020 blev SDU nummer 12 af 922 universiteter målt på bæredygtighed i UI Green Metric World University Rankings. Vi er gået fra en 39. plads til en 12. plads, det er det største ryk inden for top-50. Det er et formidabelt resultat, særligt fordi vores handlinger - både fortidens, nutiden og fremtidens - på dette område har betydning mange år frem.

Tak for indsatsen de første 500 dage, SDU. Det gør mig stolt, at arbejdet med bæredygtighed er forankret på universitetet, så vi hurtigt har kunnet bidrage til en bæredygtig udvikling. Vi fortsætter.

Vil du vide mere om de mange initiativer vedrørende bæredygtig udvikling, som er i gang på SDU, vil jeg anbefale dig at besøge www.sdunet.dk/voresverdensmaal/500dage.
Her kan du også dele din fortælling om en indsats på SDU, som har gjort en forskel og kan inspirere andre i arbejdet med bæredygtighed. For alle bidrag tæller i arbejdet med verdensmålene.

Redaktionen afsluttet: 12.02.2021