Skip to main content
Thomas’ blog om SDG

Verdensmålene fylder 5 år – tillykke!

"Verdensmålene fylder 5 år, og jeg vil gerne invitere dig med til Verdensmålsugen."

Af Thomas Buchvald Vind, 17-09-2020

Tiden går stærkt. Når vi ser tilbage, virker det absurd, at Berlinmuren faldt for 30 år siden, at Storebæltsbroen åbnede for 22 år siden, at et ødelæggende jordskælv ramte Haiti for over 10 år siden og et videnskabeligt gennembrud i Schweiz fandt Higgs-partiklen for 8 år siden. Fortiden føles som i går, mens fremtiden virker uendelig fjern. Dem, der har børn, kender måske særligt følelsen: Hvor blev tiden lige af?

Vi skal se begivenheder i en større sammenhæng

For fem år siden den 25. september 2015 trådte 193 stats- og regeringsledere sammen i FN og vedtog en fælles ambition om at skabe en bæredygtig udvikling for livet på kloden i 2030.

Mange borgere, virksomheder og offentlige organisationer har siden indarbejdet bæredygtig udvikling i deres virke. Så på den måde kan man sige, at verdensmålene er i god form. Men der er også udfordringer.

Verdensmålene har ikke samme nyhedsværdi som kortvarige eller spektakulære begivenheder. Verdensmålene er sjældent i fokus som ’Breaking News’. Verdensmålene handler nemlig ikke om enkelte begivenheder, men om kontinuerlige og komplekse kæmpeudfordringer for livet på kloden.

Globale udfordringer er ofte usynlige for os. Og så alligevel ikke helt. Eksempelvis viser de ansigt ved viruspandemier, som pludseligt og med stor kraft spreder sygdom og død i hele verden. Eller ved store skovbrande, som nedlægger områder på størrelse med Sjælland og ødelægger livet for millioner af mennesker og dyr.

Bæredygtig udvikling kalder på, at vi ser de enkelte begivenheder i en større sammenhæng. Måske skyldes COVID-19-pandemien, at vi ikke har tilstrækkelig fødevaresikkerhed, og at vores virusberedskab var for dårligt? Måske skyldes de store skovbrande klimaforandringer og temperaturstigninger på jorden?

Det forebyggende arbejde skal ikke ske, når vi ”går i breaking”. Så er det nemlig for sent at forebygge. Og så må vi i gang med lappeløsninger og feberredninger. Vi har brug for ny viden, nye løsninger og nye kompetencer til at forstå, hvad bæredygtig udvikling er og hvad det kræver af os. Vi har brug for det lange seje træk for at håndtere de globale kæmpeudfordringer. Hele vejen frem til 2030!

Bæredygtig udvikling på universitetet

På SDU har vi som bekendt meldt ud, at det er universitetets strategiske prioritet at arbejde ambitiøst med FN’s verdensmål.

Udmeldingen har skabt mange reaktioner.

Mange ansatte og studerende har med stor energi engageret sig i arbejdet. Eksempelvis har vi gennemført verdensmåls-arrangementer, der har affødt konkrete idéer, - vi har etableret et stærkt Gender Equality Team, der rækker ud over landets grænser, - vi arbejder med øget biodiversitet, grøn transport, bedre affaldssortering og klimahaver - og så arbejder vi med at belyse fordele og ulemper ved forskellige typer af vacciner. Listen over initiativer er naturligvis meget længere!

Omvendt har SDU’s strategi også mødt undren. Kan forskere virkelig forske kritisk og frit på SDU? Ja, naturligvis! Alle SDU’s forskere og studerende er helt frie til at ytre sig og mene hvad de vil om verdensmålene – eller ikke at mene noget. Universitetets opgave er at formidle forskningsbaseret viden og give forskningsbaseret uddannelse, så samfund, virksomheder og beslutningstagere kan bruge viden til gavn for en bæredygtig udvikling. Forskningsbaseret kritik og fakta om verdensmålenes blindgyder og faldgruber er bestemt også nyttig og relevant viden fra SDU til samfundet. Den frie, uafhængige og kritiske forskning har hele tiden været fundamentet i vores arbejde med verdensmålene.

Hvorom alting er: En debat om SDU’s arbejde med verdensmålene og universitetets rolle i samfundet er naturligvis velkommen. Under den debat skal vi ikke glemme at handle. Kig i kalenderen. Hvis 2010 føles som i går i 2020, står vi temmelig sikkert i 2030 og siger: Hvor blev tiden lige af?

Din invitation til Verdensmålsugen 22/9 - 25/9

5-årsdagen for FN’s Verdensmål bliver markeret med Verdensmålsugen, som løber fra den 22. til 25. september 2020. Her kan du hente ny viden om de globale udfordringer og mulige løsninger. Og jeg vil gerne invitere dig med til Verdensmålsugen, hvor SDU er partner.

Programmet er imponerende. Du kan møde beslutningstagere, erhvervsledere, ngo’er og forskere, som giver deres perspektiver på bæredygtig udvikling. Eksempelvis kan du møde: Sebastian H. Mernild, Professor og kommende Prorektor på SDU - Kathrine Richardson, Professor ved Københavns Universitet - Kristian Jensen, Formand for Folketingets 2030-netværk - Ajit Gupte, Indiens ambassadør i Danmark - Thomas Thune Andersen, Bestyrelsesformand i Ørsted - Pia Yasuko Rask, Director of Safe Water, Grundfos.

Jeg vil gerne fremhæve to arrangementer i Verdensmålsugen, hvor SDU spiller en vigtig rolle:

  • Torsdag den 24. september kl. 09:15 kan du opleve en debat om, hvordan COVID-19 påvirker verdensmålsindsatsen. Ane Qvortrup, Dannie Kjeldgaard, Morten Sodemann og Kjeld Jensen – alle fra SDU – debatterer. Modereret af Peter Bro, SDU.
  • Fredag den 25. september kl. 14:45 kan du opleve SDU’s kommende prorektor, professor Sebastian H. Mernild, holde oplæg om klimaindsatsen og behovet for handling nu.

Du kan deltage online. Og så er det gratis.
Læs mere og se programmet her: https://www.altinget.dk/arena/verdensmaalsugen/

En bæredygtig verden kræver en bæredygtig indsats. Tak for indsatsen, SDU! Jeg er stolt over, at vi i fællesskab har taget ansvar for at handle. Vi fortsætter.

Og tillykke med verdensmålene til os alle!