Skip to main content
DA / EN
Forskning

Lancering af Translational Cancer Hub

Translational Cancer Hub (TCH) i Odense er et banebrydende initiativ, der vil skubbe til grænserne inden for både klinisk forskning og grundforskning i kræft.

Af Marianne Lie Becker, , 02-05-2024

Det tværfaglige initiativ starter op samtidig med, at Odense Universitetshospital er på vej til at flytte sammen med SDU's campus. Det betyder et sprudlende nyt miljø, hvor forskere fra både det kliniske og det grundvidenskabelige felt på Syddansk Universitet kan arbejde tæt sammen på tværs af fakulteter, forskningsområder og professioner.

-Vi forventer, at Translational Cancer Hub vil komme med nogle banebrydende opdagelser inden for kræftforskning og hurtigt få nye diagnostiske værktøjer og behandlinger klar. Hubben er skabt til at bygge bro mellem laboratorieforskning og klinisk praksis, og ved at fremme og økonomisk understøtte samarbejde mellem forskere fra forskellige discipliner, håber vi at kunne fremskynde processen fra laboratoriet til klinikken. Det vil i sidste ende komme kræftpatienterne til gode, fortæller Paolo Ceppi, leder af TCH og lektor ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi.

En katalysator for nye opdagelser inden for kræftforskning

Paolo Ceppi lægger også vægt på, at Odense kan styrke sin position som et førende center for kræftforskning, der tiltrækker top-talenter og giver nye muligheder for lovende forskere på vej frem.

Professor Vijay Tiwari, Institut for Molekylær Medicin, koordinerer den grundlæggende forskning i TCH. Han siger:

-Med Translational Cancer Hub kan vi virkelig rykke ved grænserne for innovation og medicin, og komme frem til nye måder at tackle skræddersyet kræftbehandling på, som kan give patienterne mere effektive og målrettede behandlingsmuligheder. Vi satser også på data science som en nøgle til at fremskynde kræftforskningen, og med en ny bioinformatikfacilitet ombord, vil vi kunne booste tværfaglighed, innovation og samarbejde.

Mere målrettede og effektive behandlinger

Professor Henrik Ditzel, Klinisk Institut, koordinerer den kliniske forskning i TCH. Han reflekterer over, hvordan initiativet vil ændre behandlingen af patienter:

-Den måde, vi samarbejder på i Translational Cancer Hub, hjælper os ikke kun med hurtigere at udvikle nyskabende behandlinger, men også med at forbedre vores tilgang til personlig medicin. Det betyder mere målrettede og effektive behandlinger til kræftpatienterne. Initiativet gør det også lettere for læger at dykke ned i spændende kliniske observationer sammen med grundforskere for at forstå de mekanismer, der ligger bag.

Mød forskeren

Paolo Ceppi er leder af TCH og lektor ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi.

Kontakt

Mød forskeren

Vijay Tiwari koordinerer den grundlæggende forskning i TCH. Han er professor og forskningsleder for Genombiologi ved Institut for Molekylær Medicin.

Kontakt

Mød forskeren

Henrik Ditzel er professor ved Klinisk Institut og koordinerer den kliniske forskning i TCH.

Kontakt

Fakta

Translational Cancer Hub er et samarbejde mellem Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Det Naturvidenskabelige Fakultet og Odense Universitetshospital.

Hubben skyder officielt gang i tingene med en reception den 7. maj.

Snart åbner en hjemmeside med mere info under sdu.dk.

Redaktionen afsluttet: 02.05.2024