Skip to main content
DA / EN
Dekanens ord

Flotte hjemtag af eksterne midler

Fakultetets mange bevillinger i år bidrager i høj grad til universitetets fundingstrategi.

Af Marianne Holmer, , 30-11-2023

Kære medarbejder

Fondene har været i julehumør i den seneste måneds tid, og der er løbet mange bevillinger ind på NAT. Det er virkelig godt gået af alle, og vi får stor ros for at bidrage til SDU’s eksterne fundingstrategi. Vi er specielt stolte af, at det endnu engang er lykkedes at hjemtage en ERC Consolidator. Denne gang er det professor Fabrizio Montesi fra IMADA, som arbejder med computer programming. Stort tillykke til Fabrizio og IMADA.

I Kiel deltog jeg i sidste uge i mødet hvor der var uddeling af midler fra Interreg Deutschland-Danmark. SDU modtog 3 bevillinger ud af 9. To af disse skal ledes af SDU Climate Cluster.

Evalueringsprocessen er meget grundig, som det kendes fra EU. Projektansøgningerne er igennem en omfattende evaluering før de fremlægges af Interregs sekretariat i plenum.

De danske og tyske medlemmer af Interreg-rådet holder hver især formøder for at drøfte indstillingerne fra sekretariatet og få en fælles holdning til de enkelte ansøgninger. Det er interessant at deltage i disse drøftelser mellem politikere fra regionen og kommuner og fra uddannelsesinstitutioner.

Der er meget stor interesse for projekterne, men også mange forskellige perspektiver på hvad projekterne skal levere. Generelt er der stor vilje fra begge sider til at styrke udvikling af regionen.

For at imødekomme de mange perspektiver, bevilges projekterne ofte med en række krav, såsom inddragelse af flere partnere for at øge projekternes impact.

Alle som har siddet i bedømmelsesudvalg, ved at det kan være en yderst svær proces at nå til enighed om udvælgelse af projekter. Det var desværre tilfældet i den 1. runde af flagskibscentre i samarbejdet mellem SDU og OUH.

Processen var i vid udstrækning tilrettelagt baseret på gode erfaringer fra OUH’s elitecentre, men det viste sig ikke at være så hensigtsmæssigt. For flagskibscentrene er der krav om stor tværfaglighed med inddragelse af minimum et fakultet ud over OUH og SUND, og det viste sig vanskeligt at bedømme ansøgningerne.

Kun et flagskibscenter kom igennem, selvom der var midler til 2 centre. De to direktioner har evalueret processen og har netop aftalt at igangsætte en ny runde med uddeling af et flagskibscenter i 2024.

Jeg håber at der vil være interesse for at indsende ansøgninger fra NAT med en forbedret bedømmelsesproces. Jeg ser et stort potentiale for spændende og vigtig forskning i samarbejdet med OUH og SUND.

I denne uge har SDU 25-års jubilæum, som fejres ved en række taler med højdepunkter fra tiden som SDU.

Jeg husker udmærket den vanskelige start for SDU på NAT. Vi var mange, som var yderst bekymrede over at skulle skifte ”universitet” midt i en forskerkarriere.

Hvordan ville det blive opfattet af vores samarbejdspartnere? Og ville det gå ud over vores citationer? Skulle NAT til at være til stede på flere campusser, og hvordan med økonomien?

Heldigvis var de forskellige databaser hurtige til at fange navneændringen på publikationer. Det er først nu i 2023, at vi for alvor taler om at oprette uddannelser uden for Odense.

SDU har gjort det godt i flere byer og spiller en væsentlig rolle i Sønderborg, Esbjerg og Kolding, mens det ikke er lykkedes i Slagelse, hvorfor det nu er besluttet at lukke campus.

Vi forventer en afgørelse vedrørende Data Science i Kolding i næste uge, og det kan blive et nyt kapitel for NAT med signifikant tilstedeværelse uden for Odense.

Stort tillykke til SDU med de første 25 år.

Marianne Holmer, dekan

Redaktionen afsluttet: 30.11.2023