Skip to main content
Årsfest 2014

Studentertalen

Stud.scient.pol. Simon Damkjær Olesens studentertale ved årsfesten den 3. oktober 2014:

Deres Kongelige Højhed Prinsesse Marie, ministre, rektor, gæster, ansatte og naturligvis studerende,
Mange tak, fordi jeg på denne Universitetets største festdag må komme på vegne af de studerende og dele mine tanker omkring at studere på Syddansk Universitet.

Jeg er stolt af at studere på Syddansk Universitet. Jeg er stolt over at være en del af et universitet, der leverer forskning på højeste internationale niveau og uddanner kritiske reflekterende studerende, som er efterspurgte på arbejdsmarkedet. Det understreger, at der er tyngde i vores studerende og i vores uddannelser.

Jeg er stolt af mine studiekammerater, når de leverer imponerende akademiske resultater. F.eks. min gode veninde Louise, der netop afleverede speciale med kommentaren fra censor om, at det var det bedste speciale, han længe havde læst.

Eller da min gode ven Ole, som ikke engang var uddannet Bachelor, tog imod en stilling som forskningsassistent på et fransk Universitet. Her endte han med at imponere sine franske kollegaer og blive publiceret for sit arbejde.

Stolt af studiemiljøet

Jeg er stolt af at være en del af et studiemiljø, hvor vi tager ansvar for hinandens velbefindende. Det sker dagligt i læsegrupper, når studenterrepræsentanter går til studienævnsmøder, afholder sociale arrangementer for deres medstuderende, osv.

Dette kom også til udtryk for ca. to uger siden, hvor otte frivillige studerende arrangerede en fest for 4000 af deres medstuderende her på campus med et set-up, der kunne gøre selv Roskilde Festival misundelig.

Jeg er stolt af, at vi studerende har så stor tillid til hinandens evner, at to studerende netop har lavet en non-profit forening, hvor de ansætter deres medstuderende til at være virksomhedskonsulenter. Jeg tror, at dette vil være til glæde og gavn for hele Region Syddanmark.

Ledelsen lytter

Og sidst men ikke mindst er jeg stolt over at være en del af et universitet, hvor man som engageret studenterpolitiker ikke kan få lov til at være i fred fra ledelsen på universitetet.

Ledelsen ønsker at inddrage os og opfatter vores input som værdifuldt. Det gør ledelsen naturligvis klogt i, men set fra mit perspektiv understreger det også, at Syddansk Universitet mener det, når de siger, at de ønsker at sætte den studerende i centrum.
Alt er naturligvis ikke fryd og gammen, men det er svært ikke at være optimistisk, når man er en del af den positive udvikling, vi oplever her på Syddansk Universitet.

Vi skal huske de ensomme

Den udfordring jeg ønsker at italesætte i dag er, at stadig alt for mange studerende er ensomme, stressede og har svært ved at håndtere studielivet.

De havner med andre ord i en studiesump, hvor man langsomt synker dybere og dybere ned. Jeg tror ikke, at det er fordi den studerende mangler talentet til at klare en universitetsuddannelse, men nærmere fordi den studerende føler sig fremmedgjort og ikke falder ordentligt på plads i et meget anderledes system.

Dette er naturligvis et problem for den studerende på et personligt plan, men det har også konsekvenser for udbyttet af ens uddannelse, og derigennem for den værdi den studerende senere kan være med til at skabe for samfundet.

Min første studietid var ensom

Jeg oplevede selv min første studietid som ensom, og jeg havde meget svært ved at håndtere de nye rammer universitetet satte for mit liv. Den store frihed kombineret med høje faglige krav var svær for mig.

Jeg fandt, at det blev sværere at motivere mig til at studere og komme ud af sengen om morgenen, og jeg overvejede ofte, om jeg var endt på den rette hylde.

Min situation var langtfra et enkeltstående tilfælde. Studiemiljøundersøgelsen fra 2013 understregede netop også, at alt for mange studerende er ensomme.

Vendepunktet

Vendepunktet for mig var at møde nogle medstuderende, der inkluderede mig i deres fællesskab. Her fik jeg mulighed for at udvikle min faglighed og få styrket troen på mig selv.

Stille og roligt lærte jeg at håndtere presset som studerende, og som en sidegevinst fik jeg fyldt min hverdag ud med for mig meningsfuldt indhold udover ”jobbet” som studerende.

Desværre oplever den gruppe af studerende, der havner i studiesumpen, at det er svært at komme igennem den alene, og mange får ikke den hjælp og støtte, de har behov for. Jeg mener, at det er én af de største udfordringer, vi står overfor i forhold til at sikre et optimalt udbytte af uddannelse.

Vi har et fælles ansvar

Det skal selvfølgelig være svært og udfordrende at studere, men ensomhed og unødvendig stress behøver ikke at være en del af menuen.

Det er ganske unikt, at vi netop inde i dette lokale sidder studerende, ansatte på universitetet, repræsentanter fra aftagerne og fra ministeriet. Vi er her alle sammen, det er vores problem, og det er os, der skal løse denne udfordring.

Det er mit håb, at I hver især vil reflektere over, hvordan vi får guidet de studerende uden om studiesumpen, og at vi sammen kan omsætte dette til gode handlinger til gavn for de studerende og samfundet.

Jeg håber, at I alle ligesom mig er stolte af Syddansk Universitet og gerne også i fremtiden vil være med til at skabe fantastiske resultater i universitetssektoren.

Tak for taletiden og god fest!

Sidst opdateret: 27.10.2023