Skip to main content
Årsfest 2018

Studentertalen 2018

Kære gæster, ledelse, medarbejder og naturligvis kære studerende,

Det er mig en stor fornøjelse at måtte stå her foran jer i dag. Jeg er meget beæret over at have fået lov til at holde dette års studentertale.

Jeg har været lidt i tvivl om, hvad min tale i dag skulle handle om, da der jo er rigeligt med emner at tage fat på. Vi studerende mærker for tiden meget til fremdriftsreformen, dimensioner og beskæring af uddannelser. Men jeg tror, at det er noget, som de fleste af jer hører nok til, så i stedet vil jeg starte min tale et helt andet sted.

Jeg vil gerne fortælle jer om, hvorfor jeg er glad for at studere på SDU. For jeg er nemlig stolt af at være SDU studerende.

Vidste I, at SDU er et af de universiteter i Danmark, der optager flest studerende gennem kvote 2? Det synes jeg ikke bare er utrolig flot men også utrolig vigtigt.

For jeg tror på, at testbaseret optag giver de studerende en god mulighed for, at vise, at de har de rigtige kompetencer og motivationen til at gennemføre en videregående uddannelse. Det er også med til at sikre, at de vælger den helt rigtige uddannelse for dem.

Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at jeg er stor fortaler for testbaseret optag. Det er jeg, fordi jeg selv er en af de studerende, der er kommet ind gennem kvote 2. Og jeg er glad for, at SDU gav mig mulighed for at forfølge min drøm om at læse statskundskab. For SDU var de første, som faktisk troede på, at jeg havde både evner og motivation til at gennemføre en akademisk uddannelse.

Gennem tiden i folkeskolen og gymnasiet tid fik jeg desværre ofte at vide, at jeg ikke var god nok, og at jeg ikke havde ”det der skulle til” for at tag en videregående uddannelse.

Jeg vidste dog, at de tog fejl, og jeg lod det heldigvis ikke holde mig tilbage. Jeg er derfor også stolt over at kunne sige, at jeg i sommer blev færdig med min bachelor i statskundskab og er påbegyndt mit kandidatstudie.

For jeg tror på, at studerende er mere end deres gennemsnit. Og jeg glæder mig over, at SDU med deres kvote 2 system og testbaseret optag formår at sætte de studerende i centrum. For studerende er mere end et tal på en skærm. De har personlige færdigheder og motivation som også har betydning for deres kvalifikationer og kompetence til at gennemføre et studie.

Derfor håber jeg på, at vi i fremtiden ser flere studerende, der bliver optaget på universiteterne baseret på deres endelige kompetencer og motivation, og ikke på et intet-sigende-karaktergennemsnit.

SDU forstår at sætte de studerende i centrum. Og det er fantastisk at læse på et universitet hvor ledelse ikke bare lytter til de studerende, men også aktivt opsøger dem for at sikre sig at de studerende har det godt. Vi som studerende oplever mange initiativer for at højne undervisningen og sikre kvaliteten. Dette sker blandet andet gennem et fokus på inddragelse i undervisninger, pædagogik og forskningsbaseret undervisning.

Så det går godt for SDU.

Men går vi tilbage og ser på det store billede af ting, som påvirker os studerende i dag, er jeg dog bekymret for den fremtid, vi går i møde. De nyeste tiltag om at skære i antallet af pladser på internationale uddannelser er fra mit synspunkt et kæmpe tab. Det føles som om, det var i går, vi talte om internationalisering og ønsker om at tiltrække højtkvalificeret arbejdskraft.

Derfor har jeg meget svært ved at se logikken i dette tiltag. Det fremmer på ingen måde internationalisering af studerende eller udviser forståelse for vigtigheden af den internationale udveksling af viden.

Jeg håber, at politikerne snart får øjnene op for vigtigheden af et universitet med internationalt udsyn og diversitet. For uden den, hvordan sikrer vi så, at vores studerende er klædt på til det at kunne agere i vores voksende globaliserende samfund og i den globaliserede verden?

Det er ikke nemt at være studerende i dagens Danmark. Men for en som mig, giver dette kun motivation for at kæmpe for at sikre at det bliver bedre.

Jeg vil slutte min tale i dag af med et citat fra Obamas tale under sit besøg i Kolding i september måned. Her roste han den danske velfærdsmodel, hvortil han tilføjede, at vi skulle være stolte af at have et land, hvor ethvert barn har mulighed for en god start på livet. Og jeg vil giver Obama ret, dette er noget vi skal værne om.

Tak for jeres tid.

Sidst opdateret: 27.10.2023