Skip to main content
DA / EN
Netværk

Netværk skaber større opmærksomhed omkring Life Science på Fyn

Life Science Fyn er et nyt netværk, som skal styrke Fyns position på Life Science-området.

Af Tina Ellehuus Larsen, , 28-04-2022

Life Science Fyn sker  med udgangspunkt i et fælles mål for samarbejde på tværs af lokale private virksomheder, de offentlige institutioner Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, samt fynske kommuner og Region Syddanmark.

Det formål er mejslet i sten i det udkast til vedtægter, som blev besluttet på den stiftende generalforsamling 22. april 2022. Det Naturvidenskabelige Fakultet er en af de drivende kræfter bag Life Science Fyn, og der er store forventninger til, hvad netværket kan komme til at betyde for fakultetets studerende og ansatte.

På SDU har der længe været et ønske om at have et mere strategisk samarbejde med Life Science-virksomheder på Fyn. Faktisk forsøgte man allerede for over 20 år siden at etablere et netværk, men tiden var dengang ikke moden.

Det virker den dog til at være nu, hvor mange Life Science-virksomheder har fået et godt momentum efter Covid-19, og de derfor har overskud til at bruge kræfter på et etablere sig i et netværk som Life Science Fyn.

Oveni giver den kommende sammensmeltning af universitetet og hospitalet et helt unikt forskningsmiljø, hvor grundforskning og anvendt, klinisk forskning udføres under samme tag. Det har potentialet til at kaste en masse innovation af sig og fodre samarbejde på tværs af videns-institutioner og industri.

Flere formål med netværket

Institutleder Jakob Møller-Jensen fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi er en af initiativtagerne til netværket, og han fortæller, at ønsket om Life Science Fyn oprindeligt udsprang af en ambition om at få flere studerende hurtigere ud i deres første job.

– På BMB (Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, red.) oplevede vi, at mange dimittender ofte stod over for valget om at flytte sig enten fagligt eller geografisk for at komme hurtigt i job. Mange studerende havde simpelthen ikke den nødvendige viden om, hvilke Life Science-virksomheder Fyn har at byde på, og det er en stor udfordring, indleder Jakob Møller-Jensen.

I Life Science Fyn vil de derfor gerne fortælle de studerende på Det Naturvidenskabelige Fakultet om mulighederne på Fyn, men sidenhen er netværket blevet en del mere ambitiøst end det. Ifølge Jakob Møller-Jensen er der flere formål med netværket:

– Life Science Fyn er et strategisk netværk, som skal være med til at positionere Life Science på Fyn nationalt set. Det kan godt lyde lidt højtflyvende, men jeg tror på, at jo flere fra Fyn, der bakker op om denne sag, desto større stemme taler vi med, når vi skal have hul igennem til for eksempel nationale Life Science-netværk og politikere.

Ud over at være et strategisk netværk er det også et fagligt og socialt netværk, hvor deltagerne giver hinanden sparring og inspiration.

– På sigt tror jeg også, at netværket kan få et skabende formål. Det vil sige, at netværket kan blive et sted, hvor nye virksomheder på Fyn får hjælp til at etablere sig i Life Science-landskabet, siger Jakob Møller-Jensen.

Stor opbakning til netværket

De første tanker om Life Science Fyn startede før corona i 2019, hvor initiativtagerne rettede henvendelse til virksomheder på Fyn og bad om interessetilkendegivelser, og tilbagemeldingen var meget positiv. Desværre blev netværket forsinket af corona, men nu er der for alvor gang i etableringen igen, og i slutningen af april afholdtes der som nævnt den stiftende generalforsamling.

– For nylig har vi afholdt både et debatmøde og et netværksarrangement, og der var stor interesse for begge dele. Jeg ser meget Life Science Fyn som en bevægelse og en udveksling med vores omgivelser. Man kunne vel kalde det en slags vækstmotor.

Jakob Møller-Jensen fortæller endvidere, at det er opløftende at se og mærke den store opbakning og den gode stemning, som alle bidrager med i netværket:

– Jeg må også sige, at når man gang på gang og fra mange kanter hører, at noget er en virkelig god ide, begynder man efterhånden at tro på det, siger Jakob Møller-Jensen med et smil.

Ledende bioinformatiker Thøger Jensen Krogh fra Amplexa Genetics er enig i den betragtning:

– Efter mere end 40 interviews med Life Science Fyns interessenter har jeg stadig til gode at møde nogen, der synes, det er en skidt idé og ikke bakker op. Alle – fra erfarne investorer og virksomhedsledere, til embedsmænd, unge iværksættere, studerende og politikere – synes, at der er potentiale og gevinster ved at få skabt Life Science Fyn. Og det er selv fra personer, der ikke har direkte forbindelse til Fyn.

Jakob Møller-Jensen understreger, at arbejdet med Life Science er drevet meget frem af gode og dynamiske kræfter i form af en arbejdsgruppe bestående af ledende bioinformatiker Thøger Jensen Krogh fra Amplexa Genetics, specialkonsulent Philip Hallenborg fra Det Naturvidenskabelige Fakultetssekretariat, specialkonsulent Lise Junker Nielsen fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi samt projektleder Susan Henriksen og strategisk rådgiver Steen Vestervang fra SDU RIO.

Læs mere om Life Science Fyn på www.lifesciencefyn.dk (webside under opbygning)

Redaktionen afsluttet: 28.04.2022