Skip to main content
SDU's årsfest

Årets doktorer og æresdoktorer

Mød årets æresdoktorer og doktorer på SDU.

Æresdoktorer

Æresdoktorgraden tildeles forskere, der skønnes at have gjort sig så videnskabeligt fortjent, at det findes naturligt at hædre dem med den højeste videnskabelige grad. En æresdoktorgrad kan tildeles, uden at modtageren på forhånd har forsvaret en disputats. SDU har i år tildelt æresdoktorgraden til følgende:

Karen V. Hansen

Det Humanistiske Fakultet

Karen V. Hansen

Professor, Department of Sociology, Brandeis University & Director Brandeis Women´s Studies Research Center

Karen V. Hansen er en vidtfavnende og internationalt anerkendt forsker, der kombinerer sociologi og historie både i sin forskning og i sin undervisning og gør det over et bredt kronologisk spektrum. Kombination med imponerende akademiske spændvidde og mange indflydelsesrige sociologiske bidrag gør, at Karen V. Hansen tildeles et æresdoktorat ved SDU.

Karen V. Hansens forskning kendetegnes ved sin klare skrivestil, det suveræne teoretiske overblik, en imponerende analytisk dybde og en empatisk tilgang til stoffet baseret på et sandt væld af kilder. Samtidig spænder Hansens forskning over et bredt kronologisk spektrum og en mangfoldighed af emner.

Gordon Hager

Det Naturvidenskabelige Fakultet

Gordon Hager

Head of Laboratory of Receptor Biology and Gene Expression, and Director of Center of Excellence in Chromatin Biology, National Cancer Institute, NIH, Bethesda, Maryland, USA.

Dr. Gordon Hager har gennem de sidste 30 år forsket i såkaldt Chromatin Biology, der hører til i det komplekse og konstant overraskende forskningsfelt epigenetik, hvor det har vist sig, at vores celler indeholder andet arveligt materiale end DNA. Dette arbejde har stor betydning for forståelsen af bl.a. store sygdomme som kræft.

Gordon Hager har været tilknyttet Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på SDU siden 2014 og har bidraget væsentligt til både undervisning forskning, blandt andet sammen med professor, forskningsleder og D-IAS Centerleder Susanne Mandrup fra SDU.

Eric John Arnould

Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Eric John Arnould

Senior fellow, Department of Marketing, Aalto University School of Business

Eric Arnould blev ph.d. i socialantropologi fra University of Arizona, Tucson i 1982 på et projekt om markedsrelationer i Vestafrika. Efter nogle år som udviklingskonsulent i Niger, har han siden 1986 bestridt en lang række akademiske stillinger inden for først antropologi og siden marketing i USA, Storbritannien, Danmark, Frankrig og Finland. Han er pt. senior fellow ved Aalto University i Helsinki. Han tildeles æresdoktorgraden ved SDU for:

  • Banebrydende antropologisk forskning om markedet og dets institutioner samt inden for forbrugerkulturteori, et felt han selv har været med til at grundlægge.
  • Et snart 25-årigt samarbejde med SDU i etableringen af et ledende internationalt forskningsmiljø inden for forbrugerkulturteori og markedssystemer.
  • Et signifikant bidrag til opbygningen af og succesen med SDUs unikke uddannelse i Market and Management Anthropology (i daglig tale ”MMA”)
Mihai Netea

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Mihai Netea

Professor, MD, ph.d. i ”Experimental Medicine” ved Department of Internal Medicine, Radboud University Nijmegen Medical Centre i Holland

Professor Netea er en af verdens førende eksperter inden for infektionssygdomme og immunologi. Han er især anerkendt for som den første at have påvist hukommelsesegenskaber ved det medfødte immunsystem, et fænomen der ofte kaldes ”trained immunity”. Han har blandt andet modtaget Spinoza prisen i 2016 for denne opdagelse.

Sammenfattende repræsenterer Neteas opdagelse af ”trained immunity” et paradigmeskift i forståelsen af immunologisk hukommelse og dens evolutionære rødder. Forståelsen af den molekylære basis for de underliggende processer har identificeret nye terapeutiske mål, og dette vil sikkert føre til en nye generation af vacciner og immunterapeutiske medikamenter.

Jennifer Lippincott-Schwartz

Det Tekniske Fakultet

Jennifer Lippincott-Schwartz

B.A. (with Honours) in Psychology and Philosophy, M.S. in Biology, Ph.D. in Biochemistry, Group Leader Howard Hughes Medical Institute - Janelia Research Campus, Ashburn, Virginia

Jennifer Lippincott-Schwartz har en lang karriere bag sig inden for bioimaging og cellebiologi. Hendes forskning har haft enorm betydning for, hvordan vi i dag forstår cellebiologi, og hvordan vi kan benytte bioimaging i molekylærbiologi.

Doktorgraden

Mød årets doktorer:

Nina Nørgaard

Det Humanistiske Fakultet

Nina Nørgaard

"Multimodal Stylistics of the Novel - More than Words"

Det Humanistiske Fakultet har konfereret den humanistiske doktorgrad for afhandlingen ”Multimodal Stylistics of the Novel - More than Words” til Nina Nørgaard.

Afhandlingen blev forsvaret den 20. oktober 2020.

Morten Gjerstorff

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Morten Gjerstorff

"Cancer/testis antigens in the development and treatment of cancer"

Akademisk Råd, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet har konfereret den medicinske doktorgrad for afhandlingen “Cancer/testis antigens in the development and treatment of cancer” til Morten Gjerstorff.

Afhandlingen blev forsvaret den 4. juni 2020.