Skip to main content
DA / EN

Kend din kollega

Kend din kollega: Martin Worm-Leonhard

Mød Martin Worm-Leonhard - retskemiker på Retsmedicinsk Institut

Af SUND Kommunikation, , 16-05-2024

Portræt af Martin Worm-Leonhard

Kan du forklare, hvad du arbejder med?

I retskemisk afdeling laver vi analyser af biologisk materiale, typisk blodprøver fra obduktioner, personundersøgelser og trafikanter mistænkt for at køre påvirket af medicin eller misbrugsstoffer. Herudover foretager vi analyser af beslaglagte misbrugsstoffer fra politi og toldvæsen.

Som retskemiker er min arbejdsopgave at godkende og fortolke analyseresultater, afrapportere vores fund i en form som den rekvirerende myndighed kan anvende, besvare spørgsmål fra rekvirenten og af og til møde i retten for at forklare vores resultater mere indgående.

Jeg holder med jævne mellemrum populærvidenskabelige foredrag om vores arbejde rettet mod offentligheden og holder faglige oplæg for de ansatte i de myndigheder, vi arbejder sammen med.

Hvor længe har du været ansat på SDU? Har du eventuelt været her ”af flere omgange”?

Jeg har været ansat her i godt og vel 19 år. Det er mit første ”voksenjob” efter endt uddannelse, og jeg har det stadig godt her.

Hvad er det allerbedste ved lige præcis dit arbejde?

At der er en god mulighed for at varetage en kombination af forskellige opgaver og variere arbejdsdagen, så det ikke bliver rent rutinearbejde, selvom vores afdelings primære funktion er at levere korrekte svar til tiden.

For mig er især muligheden for at få lov til at lave formidling og undervisning et velkomment afbræk i hverdagen.

Fortæl om en arbejdsopgave, du har løst, som du er lidt ekstra stolt af.

Som tidligere nordjyde har jeg det stadig lidt svært med at fremhæve egne bedrifter, men jeg er dagligt glad for og stolt af at bidrage til mit eget lille hjørne af retsstaten.

Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund – hvordan er du endt i dette job?

Jeg er uddannet civilingeniør i kemi fra Aalborg Universitet og er endt i både retsmedicin og Odense ved en form for tilfælde. Da jeg var færdig med mit studie søgte jeg job, der lød interessante, i hele landet, og så blev jeg indfanget af Odense og SDU.

Hvilke andre karriereveje har du ellers overvejet?

Jeg havde forestillet mig at skulle arbejde med organisk syntese, gerne i udvikling, men der er også noget spændende ved styring af storskalaprocesser i produktion. Om det er gulvlak eller medicin er ikke så vigtigt for mig, det er kemien og de tilhørende udfordringer, der er interessante.

Fordi formidling og undervisning ligger mit hjerte nær, har jeg et par gange overvejet at gå i retning af en kombination af foredragsholder / underviser / undervisningskonsulent / lærebogsforfatter, men i virkeligheden er jeg nok godt tilfreds med den mængde af den slags aktiviteter, der i forvejen er plads til i forbindelse med eller ved siden af mit nuværende arbejde.

Hvad laver du i din fritid?

Jeg læser en del bøger, spiller brætspil og af og til computerspil, nørder med 3D-print, programmering og en smule træ- og metalsløjd. Der er alt for få timer i døgnet i forhold til mængden af emner, jeg finder interessante.

Har du set/læst/lyttet til noget godt for nylig, som du vil anbefale?

Jeg har for nylig genset Battlestar Galactica (udgaven fra 2004). Det er en fantastisk science-fiction-serie, der både er gribende og underholdende og beskæftiger sig med nogle væsentlige eksistentielle spørgsmål op til og med ”hvad er dét at være et menneske”.

Er man til podcasts (på engelsk), vil jeg gerne anbefale Tom Scotts ”Lateral”, som er en art quiz-show med herligt snørklede spørgsmål og mystiske forklaringer.

Hvad er dit yndlingsudflugtsmål?

Lokalt: Carlsens Kvarter, hvor man kan få ordnet verdenssituationen med gode venner over noget godt øl.

Nationalt: Veskysten. Jeg er vokset op i Nordjylland og synes stadig, der er noget næsten terapeutisk ved at komme ud og føle sig lille, konfronteret med elementernes rasen.

Internationalt: Edinburgh. Det er en fantastisk by med masser af kultur, historie og en dejlig afslappet stemning. Generelt føles det at rejse i Skotland som at genfinde et par gamle, godt tilgåede sko, der passer så godt, at man næsten ikke bemærker, man har dem på.

Har du et særligt talent, som andre måske ikke kender til?

Det har jeg sikkert, men det er ikke sådan, at jeg går og har en hemmelig passion, som jeg ikke taler om. Det, der oftest har undret folk, der ikke vidste det, er, at jeg har en civil uddannelse i sprængningsteknik og blandt andet har været ude at bortsprænge trærødder.


Kend din kollega

Vi sætter fokus på medarbejderne på SUND med en række faste spørgsmål. Formålet er at lære hinanden bedre at kende, på tværs af titler, institutter og arbejdsopgaver. Har du forslag til en kollega på SUND, som alle skal lære bedre at kende - eller er der en, du selv ønsker at vide mere om, så skriv til os i SUND Kommunikation.

Skriv til os med forslag til Kend din kollega

Redaktionen afsluttet: 16.05.2024