Skip to main content
DA / EN
Iværksætteri

Ny postdoc vil hjælpe produktionsvirksomheder ind i fremtiden

Der er et kæmpe potentiale i at udtænke produktionsmaskiner smartere, siger ny postdoc, som arbejder med digital udvikling og test af maskiner, der er bygget i moduler. Hans ide vil gøre virksomheders produktion fleksibel og mindre følsom for nedbrud.

Af Stine Charlotte Saltofte Hansen, stich@sdu.dk, 11-03-2024

Hvis en virksomhed bruger maskiner bygget i moduler, kan den ændre produktionen uden større udgifter. Hvis virksomheden derudover bygger en virtuel udgave af maskinen, har den taget et stort skridt ind i fremtiden. Det kræver dog en investering at nå dertil, og mange virksomheder har kun taget skridtet delvist.
Jesper Puggaard de Oliveira Hansen er nyudnævnt postdoc i Spin-outs Denmark-programmet. Han skal det næste år arbejde på at starte en virksomhed baseret på sin forskning. Han startede sin første virksomhed, da han var 17, så det er ikke fremmed for ham. Nu har han fundet en god forretningsmodel.
- Markedet for produktionsmaskiner i Danmark alene er på 25 milliarder kroner, og markedet for tilbehør til maskinerne er på 60 milliarder. Potentialet er med andre ord stort, og en rundspørge hos virksomheder og brancheorganisationer har vist, at der er interesse, forklarer den nye postdoc.


Maskiner i moduler

I industrien er der eksempler på virksomheder, der har monteret en direkte hotline på deres maskiner med et telefonnummer til maskinbyggeren i tilfælde af nedbrud.

Hvis en maskine bryder ned, kan produktionsstoppet hurtigt blive dyrere end maskinen selv. Så er det vigtigt at reagere hurtigt.

- Så må produktionsvirksomheden håbe på, at ham der har bygget maskinen, er til at få fat på. Ellers er virksomheden lidt på den, for så skal der en mand ud, som skal finde fejlen på maskinen og sandsynligvis ikke kender til den. Det tager lang tid og kan være utrolig dyrt, ikke mindst i tabt produktionstid. Især hvis det sker i et andet land, forklarer Jesper.

Rapporterne siger det klart: Hvis du ikke kommer i gang nu, kommer du til at hænge bagefter

Jesper Puggaard de Oliveira Hansen, transnationel postdoc i Spin-outs Denmark

En virtuel udgave af maskinen kan spare virksomheden tid og penge, når der er nedbrud. Så kan man undersøge maskinen digitalt og finde ud af, hvor det er gået galt. Næste skridt er at sende reservedele af sted og få maskinen hurtigt i gang.

Har virksomheden en virtuel udgave af maskinen, kan den skabe og teste nye dele digitalt. Hvis de virker, kan den bygge nye fysiske dele til maskinen.

Hvis maskinen er bygget i moduler, kan virksomheden hurtigere bygge nye dele til den og ændre produktionen uden store omkostninger. På den måde kan maskinerne hurtigt optimeres og levetiden forlænges.


SDU-forskere starter virksomheder

Spin-outs Denmark-programmet er åbent for alle juniorforskere, der ønsker at starte en virksomhed baseret på forskning inden for humaniora eller de tekniske, natur- og samfundsvidenskaber.

Som en del af programmet vil Jesper modtage et års finansiel og professionel bistand til at udvikle en konkret idé og grundlægge sin egen virksomhed. Han har fået nummer fire ud af de otte postdoc-stillinger, SDU kan dele ud. 

Før ham har Kristian Husum Laursen, Ïo Valls-Ratés og Bhushan Patil fået pladser. De arbejder med at udvikle virksomheder baseret på forskning i droner, digital træning af stemmer og indendørs solceller.

Fakta om programmet: 

  • Spin-outs Denmark er et etårigt program for juniorforskere, som drømmer om at skabe en virksomhed baseret på deres egen forskning (et spin-out).

  • Programmet er drevet af de otte danske universiteter og er finansieret af Villum Fonden.

  • Spin-outs Denmark forventer at udpege op mod 60 translationelle post-doc’er i løbet af de næste fem år.

  • Læs mere om programmet på Research Support Hub.

Virksomhederne har ikke råd til at lade være

Forskeren har endnu ikke lagt sig fast på en specifik branche for den virtuelle maskinudvikling, men konstaterer, at behovet er stort. Han er i gang med at finde ud af, hvor hans viden kan gøre størst nytte.

- Virksomhederne har ikke råd til at lade være. Måske er det ikke standard i dag, men i morgen er det et krav. Hvad gør de så? Forskellige rapporter – blandt andet en fra World Economic Forum peger på, at digitalisering af produktionsmaskiner øger produktiviteten med op til 160% og output med op til 200% i virksomhederne, forklarer Jesper Puggaard de Oliveira Hansen. 

- Rapporterne siger det klart: Hvis du ikke kommer i gang nu, kommer du til at hænge bagefter, siger forskeren, som har arbejdet sammen med Siemens og Velux under sin ph.d.-uddannelse.

 
Forskere udvikler virksomheder

I Sønderborg er der - udover Jesper - flere lovende eksempler på forskere, der udvikler virksomheder. Et eksempel er Bhushan Patil, der arbejder på indendørs lysceller, der kan erstatte batterier i små enheder.

Læs mere om de indendørs solceller, som er på vej på markedet.

Redaktionen afsluttet: 11.03.2024