Skip to main content
DA / EN

Fremtidens arbejdsplads

Pejlemærkerne gælder særligt for lederne på fakultetet (dekan, prodekan, institutledere, sekretariatschef, forskningsledere, sektionsledere m.fl.), og lederne bidrager dermed til at pejlemærkerne også prioriteres af medarbejderne, da fremtidens arbejdsplads bliver til når leder og medarbejder finder de gode løsninger i hverdagen.

De tre pejlemærker har til formål at understøtte fakultetets strategi, beslutninger og opgaver i de kommende 5 år. Pejlemærkerne er således med til at beskrive en retning for ledelse på Naturvidenskab.

Baggrund

Fakultetets strategi for 2021-2025 har et prioriteret tema, som hedder fremtidens arbejdsplads. Temaet om fremtidens arbejdsplads er tæt koblet til temaet om ledelse, trivsel og inddragelse, og fremtidens arbejdsplads er desuden en kombination af flere elementer fra henholdsvis forskningsstrategien og strategien for mennesker og organisation 2021-2025.

Forandringer skaber typisk utryghed i personalegruppen. De kommende fem år vil blandt andet være karakteriseret ved større usikkerhed i økonomien på grund af ændret balance mellem forsknings- og uddannelsesindtægter. Dertil kommer løbende politiske satsninger, som SDU og fakultetet skal reagere på. Endelig vil medarbejdere stille nye krav til for eksempel fleksibilitet i deres arbejde, og den digitale og teknologiske udvikling kræver et konstant blik for kompetenceudvikling og tilpasningsevne på fakultetet. Fakultetet forventer også at vækste betydeligt især på forskningssiden, og dermed vil der blive en anden medarbejdersammensætning med flere korttidsansættelser.

Af disse grunde mener fakultetsledelsen at det er vigtigt med en række pejlemærker i en foranderlig tid.

Mission – forskning, uddannelse og videnformidling

Det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU vil med denne beskrivelse af fremtidens arbejdsplads skabe grundlaget for at lederne på Naturvidenskab er bedst muligt klædt på til de nye krav, som fremtidens medarbejdere stiller til en attraktiv arbejdsplads i en konstant foranderlig verden.

Gennem ledelse ønsker vi at fastholde og udbygge fakultetets evne til udvikling, agilitet og fleksibilitet så vi lykkes med at tiltrække og fastholde de dygtigste medarbejdere, og så vi fortsat kan løse vores kerneopgaver inden for forskning, uddannelse og videnformidling.

Ønsker til fremtidens arbejdsplads – tryghed, fleksibilitet og fællesskab

Naturvidenskab vil i fremtiden være kendetegnet ved at medarbejdere og ledere i fællesskab udvikler fakultetet og sikrer deling af viden og erfaringer på tværs af fakultetet. Medarbejdere og ledere oplever at arbejdspladsen hylder forskellighed og diversitet, da det er med til at bringe flere perspektiver ind og dermed bedre løsninger på vores opgaver.

Medarbejdere og ledere skal opleve en høj grad af mening i deres arbejde som sikrer deres motivation, engagement og tilfredshed i jobbet. Der er balance mellem hensynet til den enkeltes ønske om fleksibilitet i tilrettelæggelsen af arbejdet og gruppens behov for at indgå i et stærkt fagligt fællesskab. Medarbejderne har mulighed for tæt dialog og sparring med deres leder i det daglige arbejde.

Den digitale udvikling åbner muligheder for nye, forbedrede arbejdsgange. Ambitionen er at ledere og medarbejdere fortsat har et højt niveau af digital kompetence. Samtidig vil løbende integration af ny digital teknologi og andre nye teknologiske løsninger blive prioriteret i opgaveløsningen.

En vigtig forudsætning for fremtidens arbejdsplads er også at det er muligt at pege på fejl, tvivl, bekymringer og lignende fordi medarbejderne føler sig sikre på, at deres input vil blive modtaget konstruktivt, inkluderende og uden risiko for repressalier.

Værdigrundlag for fremtidens arbejdsplads – kommunikation, sammenhængskraft og prioritering

Gennem tydelig kommunikation og meningsfuld inddragelse vil lederne skabe tryghed for medarbejderne når rammerne for fakultetet ændrer sig.

Lederne vil stille sig til rådighed for dialog med medarbejderne så de sikrer tydelighed og mening.

Lederne tilstræber at skabe stærke faglige og sociale fællesskaber som sikrer sammenhængskraften på arbejdspladsen, og hvor der samtidig er plads til det fleksible arbejdsliv.

Formålet er at skabe den bedste balance mellem fællesskabets og den enkeltes behov da det er afgørende for den gode opgaveløsning og den enkeltes trivsel.

Lederne vil, uden at påvirke den akademiske frihed, løbende have fokus på at tilpasse fakultetets organisering og prioritere medarbejdernes opgaver så de afspejler den virkelighed som arbejdspladsen befinder sig i, og den retning fakultetet bevæger sig i.

På den måde sikrer vi at fakultetet fortsat er en arbejdsplads som er gearet til forandringer og udvikling. Herunder skal ledelsen være på forkant med kompetence- og karriereudvikling af medarbejderne.

Forbehandlet

Fakultetsledelsen udarbejdede forslag til fremtidens arbejdsplads på ledelsesmøderne 14. juni, 23. august og 8. november 2022.

Marianne Holmer, Gary Banta, Martin Svensson, Niels Kring og Tina Ellehuus Larsen reviderede fremtidens arbejdsplads i december 2022 med henblik på drøftelse i fakultetsledelsen 10. januar 2023.

Slutteligt blev fremtidens arbejdsplads kvalificeret af ledelsesgrupper på institutter og i fakultetssekretariatet, inden de blev endeligt godkendt på fakultetsledelsesmødet 2. oktober 2023 som værende pejlemærker som lederne kan konsultere ved store beslutninger eller strategiske indsatser i fremtiden.

Sidst opdateret: 09.11.2023