Skip to main content
DA / EN

Rektoratets klumme

Et kig i krystalkuglen: Hvad bringer 2024?

Ved indgangen til et nyt år er det fast kutyme, at diverse aviser og selvudråbte futurologer kigger dybt i krystalkuglen og kommer med bud på begivenheder og tendenser, som i særligt omfang vil sætte præg på det kommende år.

Af Rektor Jens Ringsmose, 31-01-2024

Ved årets udgang – og i skæret fra bagklogskabens ulidelige klare lys – må de fleste prognosemagere imidlertid nok erkende, at kun en mindre del af forudsigelserne holdt stik. At prognoserne ofte rammer forbi, skal imidlertid på ingen måde afholde ”Rektoratets nyhedsbrev” fra at komme med bud på tre temaer, der kommer til at sætte et markant aftryk på SDU i løbet af 2024. 

Det er – for det første – relativt risikofrit at forudsige, at kandidatreformen kommer til at fylde virkelig meget i det kommende år. De konkrete elementer i den implementeringsplan, der skal oversætte rammeaftalen fra juni 2023 til konkrete handlinger, skal efter planen vedtages i oktober. Jeg forventer imidlertid, at vi allerede inden udgangen af februar kender til fordelingen af de ekstra 1.100 internationale studiepladser indeholdt i aftalen. Det er desuden mit bud, at vi allerede i løbet af et par måneder ved, hvordan den besluttede sektordimensionering (på bachelorniveau) rammer de enkelte universiteter.  

Jeg tror – og håber inderligt – at man fra politisk hold, vil tage hensyn til, at SDU som et led i Regionaliseringsaftalen fra 2021 formulerede en ambitiøs institutionsplan med en ganske betydelig opbygning af nye uddannelser uden for ”de fire største byer”. Har man respekt for Regionaliseringsaftalen, så vil SDU blive dimensioneret mere lempeligt i det jyske. 

Min anden forudsigelse knytter sig til SDU’s samlede hjemtag af eksterne midler. I 2023 rundede vi for første gang i universitetets historie 1 milliard kroner i ”ekstern forskningsfinansiering”. Det er en milepæl, der er værd at fejre. Ikke fordi det er et mål i sig selv at hjemtage mange forskningskroner, men fordi eksterne midler er et fuldstændigt afgørende middel, hvis vi skal indfri ambitionerne om at løfte universitetets forskningskvalitet yderligere. Det er min forudsigelse, at vi også i 2024 kommer på den anden side af 1 milliard kroner. Samtidig tror jeg på, at vi kommer til at hjemtage flere EU-midler – og ikke mindst ERC-midler. Sammenlignet med de øvrige danske universiteter, har vi endnu et uforløst potentiale på EU-området. 

Endelig – og for det tredje – så er det mit bud, at vi i 2024 kommer til at optage nogenlunde lige så mange nye studerende som i 2023. På den ene side trækker den demografiske udvikling – og færre unge – i retning af et lavere optag; på den anden side kan der meget vel være unge, der på grund af usikkerheden om kandidatreformens konsekvenser vælger at starte deres studier i 2024 i stedet for at vente til 2025. Endelig kan der være enkelte, som fremskynder deres ansøgning om optag, fordi de ved, at SDU fra sommeren 2025 indfører et karakterkrav på 7,0.  

Om det – og alt det andet – ved vi meget mere om 11 måneder og en uges tid. Godt nytår! 

Jens Ringsmose

Rektor for Syddansk Universitet

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 31.01.2024