Skip to main content
DA / EN

De studerendes klumme

Systemet er ikke lavet for dig

et er ikke bare din frie fantasi – systemet er bygget på de rettigheder, som studerende har tilkæmpet sig. Problemet er så, at disse rettigheder ikke er tilstrækkelige. Løsningen? Den er simpel – for universiteterne vil nemlig gerne høre på os. Det kræver blot at vi gør os hørt.

Af Andreas Fjord Larsen, 27-06-2024

Det moderne universitet er endnu ikke lykkedes med at give den studerende de samme rettigheder, hjælp og beskyttelse på universitetet, som de ansatte nyder. Som studerende kan man nemt opleve systemet som kafkask, når man forsøger at klage over en karakter og får fremhævet risikoen for, at man får en dårligere karakter. Eller når man som studerende har oplevet et overgreb og er nødt til at droppe ud af universitetet, fordi man kommer for langt bagud eller ikke får den hjælp, man har brug for til at føle sig tryg på universitetet. Vi ser det ligeså ved den studenteransatte, der ansættes på 0-timers kontrakter og ikke får tildelt timer eller ikke har adgang til psykologhjælp, fordi de arbejder under 15 timer om ugen.  

Vi kan ikke vente på systemet! 

Som studerende får vi ofte at vide, hvor godt vi har det, og hvor heldige vi skal føle os over, at vi får SU og gratis uddannelse. Samtidig oplever vi en offentlighed, der ikke vil den højtuddannede, hvor fuldmægtige og konsulenter bliver omtalt som ”kolde hænder”, og som beskriver de lægestuderende som arrogante. Vi bliver splittet og opdelt, og det ender ofte med, at vi føler os alene og uden indflydelse. Men det behøver ikke at være sådan – faktisk vil universitetet os gerne. Universitetssystemet kan ikke finde ud af løsningerne alene, de har brug for os til at fortælle dem, hvad vi har brug for. Derfor har vi et ansvar som studerende for at stille vores krav og holde fast på dem.  

Hvad så herfra? 

Har du en sag, som du syntes er vigtig at kæmpe for, så anbefaler vi at tage fat i dit lokale fagråd eller akademiske råd. Fakulteterne har hvert et akademisk råd, og man kan på SDU’s hjemmeside finde de studerende, der sidder indvalgt i rådet. Vil du gerne være med til at gøre universitetet bedre for dig, dine venner og de studerende der følger efter os, så kan du overveje selv at engagere dig i studenterpolitik. Råb op, lav en happening, arranger en debat om klagerettigheder. Virker det uoverskueligt at gøre det hele selv, er der mange gode steder, hvor du kan finde støtte og frænder. Sidder du helt fast, kan du altid kontakte en af de indvalgte studerende i Bestyrelsen, der sidder der for din skyld! 


Andreas Fjord Larsen

Andreas er cand.merc.-studerende på 9. semester, studenterindvalgt til SDU’s Bestyrelse, formand for EPICUR Students, forhandler og bestyrelsesmedlem af Studenteransattes Landsforbund samt næstformand for Studenterrådet her på Syddansk Universitet.

Redaktionen afsluttet: 27.06.2024