Skip to main content
DA / EN

De studerendes klumme

Replik fra SUND til klummen “EFTERLYSNING: SUND fornuft på SUND”

Vi sætter stor pris på det store engagement, fakultetets faglige vejledere lægger i vejledningen af medstuderende. Det håber vi, at vores dygtige faglige vejledere vil blive ved med, men i et nyt setup. For det er rigtigt, at vi har valgt at omlægge den samlede vejledningsindsats på SUND.

Af Merete Munk, Uddannelseschef ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, 29-05-2024

Baggrunden er bl.a., at behovet for vejledning forventes at være stigende, at regelsættet omkring uddannelserne er komplekst, og at konsekvenserne af uhensigtsmæssig eller forkert vejledning er store. Vi ser ind i en tid med mere fokus på efter- og videreuddannelse, og her møder vi en ny gruppe studerende med andre behov, som vi også skal kunne tilbyde god vejledning. Endelig skal vi til stadighed holde skarpt øje med, at ressourcerne, der anvendes på uddannelsesrelaterede aktiviteter, benyttes mest hensigtsmæssigt.

For fortsat at sikre en god og sikker vejledning til alle studerende har vi på SUND besluttet at indrette vejledningsindsatsen på en ny måde. Vi ser samme bevægelse på andre fakulteter på SDU og på andre sundhedsvidenskabelige fakulteter i Danmark.

SUND går fra at have en vejledning, der udelukkende består af uddannelsesspecifikke, studenteransatte vejledere til at have en hybrid mellem en professionel, fastansat og uddannet vejleder og studenteransatte faglige vejledere. Det vil vi, fordi:

  • vi vil sikre en højere grad af konsistens og kvalitet i vejledningen, så vi altid giver SUND’s studerende en vejledning, som er ajour med nyeste udvikling, regler og viden. Desuden vil vi sikre, at svarene primært tager udgangspunkt i en vejledningsfaglighed og gældende regler – og mindre i medstuderendes egne oplevelser af f.eks. hvor udfordrende et fag er, hvilket jo altid vil være en subjektiv oplevelse.
  • vi kan effektivisere og sikre hurtige svar til studerende.
  • vi kan skabe et bedre arbejdsmiljø for vores studenteransatte vejledere, så ingen sidder alene med hele vejledningsbyrden på en enkelt uddannelse.
  • vi får mulighed for at fokusere mere på forebyggende vejledning for at sikre studerendes gode studievalg, trivsel og mestringsfølelse løbende gennem studiet.

Om vejledningsindsatsen på tværs af fakulteter og uddannelser på SDU kan samtænkes og koordineres bedre, kan ikke afvises. Det har vi en opmærksomhed på.

Den nye organisering vil udspille sig fra efteråret 2024. På SUND vil vi fortsat holde øje med kvaliteten af vejledningsindsatsen, og den vil blive evalueret bl.a. med input fra de faglige vejledere.

Redaktionen afsluttet: 29.05.2024