Skip to main content
International Staff

Lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine

De persongrupper, der kan søge efter ordningen er:

  • Ukrainske statsborgere, der er udrejst af Ukraine den 24. februar 2022 eller senere, og som havde bopæl i Ukraine på udrejsetidspunktet.
  • En udlænding der havde status som flygtning i Ukraine den 24. februar 2022, og som er udrejst af Ukraine den 24. februar 2022 eller senere.
  • Ukrainske statsborgere eller udlændinge med flygtningestatus i Ukraine, der opholdt sig i DK eller havde opholdstilladelse i DK den 24. februar 2022.

Hvis personen har statsborgerskab i et andet land uden for Ukraine eller har opnået opholdstilladelse i et andet land end Ukraine kan ansøgning om opholdstilladelse afvises, så særloven gælder altså ikke for fx ukrainske statsborgere, der allerede har bopæl i et andet land uden for Ukraine på ansøgningstidspunktet.

Man skal altså enten have haft bopæl/ophold i Ukraine eller Danmark den 24. februar 2022 for at opfylde betingelserne, og ansøgningen skal indgives i Danmark for disse personer.

Når man har indgivet ansøgning om opholdstilladelse og har fået optaget biometri, har man ret til at starte arbejde i Danmark imens ansøgningen behandles. 

Der kan endvidere meddeles opholdstilladelse til nære familiemedlemmer til personer, der har fået opholdstilladelse efter særloven.

Et nært familiemedlem betegnes som:

  • Samlevende ægtefælle.
  • Samlevende fast samlever.
  • Ugift barn under 18 år, eller
  • Øvrigt nært familiemedlem, som har boet sammen med og har været forsørget af personen.

Nære familiemedlemmer kan godt være statsborgere eller have ophold i et andet land end Ukraine, da det her er familierelationen, der afgør om vedkommende kan få opholdstilladelse. Ansøgning fra nære familiemedlemmer kan enten indgives i Danmark eller på en dansk repræsentation i et andet land.

Ansøgningen kan indgives online eller på papir, og inden 4 uger efter ansøgningstidspunktet skal personen møde personligt op på Udlændingestyrelsens Borgerservice for at få optaget biometri.

Man kan indgive en ansøgning om opholdstilladelse efter denne lov, selvom man opholder sig ulovligt i Danmark på ansøgningstidspunktet.

Hvis opholdstilladelsen opnås, er det Udlændingestyrelsen, der bestemmer i hvilken kommune personen skal bo. Personen skal notere et ønske om bopælskommune i sin ansøgning, og derfor er det også vigtigt, at medsende en ansættelseskontrakt e.l. så Udlændingestyrelsen kan have en arbejdsplads med i vurderingen af placering.

Som arbejdsgiver skal SDU ikke være en del af ansøgningsprocessen, men vi skal have en kopi af tilladelsen for at kunne ansætte personer omfattet af denne lov.

Ansøgningsskemaer og detaljerede oplysninger kan findes på Nyidanmark.dk.

Hvis SDU vil ansætte en ukrainsk statsborger, der ikke er omfattet af særloven, gælder de almindelige regler for arbejds- og opholdstilladelse. Det vil sige at vedkommende skal have en ansættelseskontrakt, udfylde en online ansøgning om arbejds-og opholdstilladelse i samarbejde med ISO og have optaget biometri på en dansk repræsentation i det land, de befinder sig i. Der er pt. et servicemål på 1½-2 mdr. på en tilladelse som forsker og ca. 1 måned som PhD.

Kontakt endelig International Staff Office iso@sdu.dk, hvis I har spørgsmål eller konkrete henvendelser.

Last Updated 03.07.2024