Dato og tidspunkt | 26. februar, kl. 13.00-15.00 |
Sted | Mødelokale CML |
Deltagere | Professor Jeppe Nevers, lektor Niels Reeh, lektor Martin Hvidt, lektor Reka Forrai, professor Rasmus Glenthøj, stud.mag. Sebastian Kirkgaard Nielsen, stud.mag. Christian Glasdam Andersen, og Helene Christensen (referent). |
Afbud | Stud.mag. Sigrun Heinesen og stud.mag. Emilie Ladewig Sørensen |
Observatører | Lektor Jane Hjarl Petersen, faglig vejleder Julie Vestergård Kjæp, studiesekretær Lucie Hiemstra Christensen, studiesekretær Signe Østergaard Christensen, studiesekretær Pia Hansen, stud.mag. Simon Højbro Rasmussen og stud.mag. Rasmus Jessen Thunberg. |
Punkter til drøftelse
1. Godkendelse af dagsorden
Dagsordenen blev godkendt.
2. Meddelelser
a) Studienævnsformand Jeppe Nevers
a) Nyt tiltag vedrørende Undervisningsprisen 2025
I erkendelse af, at indstillingsproceduren har været for kompliceret, har fakultetet nu forsøgt at forenkle den, og de studerende blev opfordret til at indstille gode undervisere til prisen.
b) Fakultetets begrundelse for valg af kampagnemotiv
I forlængelse af studienævnets undren over valg af motiv for rekrutteringskampagne på forrige møde har fakultetet fremsendt en begrundelse til nævnet.
* Ny studienævnsstruktur: På baggrund af bearbejdning af det store antal svar på første høring ventes fakultetet snarest at udsende et nyt forslag til struktur i høring.
* De foreløbige kvote 2-tal: De foreløbige tal tyder ikke på, at det lykkedes at få flere til at søge i kvote 2, men der kan endnu ikke konkluderes noget endeligt.
* Åbent hus BA: Arrangement var vellykket, og den foreløbige melding er, at besøgstallet var højere i år end sidste år. Mange studieledere noterede sig, at både fakultetets og universitetets ledelse deltog.
* Gymnasiefagsstrategi: Fakultetet har nedsat et udvalg, der skal arbejde videre med forslag til en øget satsning på gymnasiefagene på Humaniora. Studielederne indgår i arbejdsgruppen i de kommende måneder, og gruppens udspil kommer til diskussion i de faglige miljøer og studienævnene.
b) Studieleder for Mellemøststudier Martin Hvidt
Undervisning: Der er ingen undervisning i dette semester, fordi alle skriver speciale. Uddannelsesberetning
2025: Studiet afholder afslutningsmøde med fakultetet den 7. marts, og der er styr på afviklingsprocessen.
c) Studieleder for Religionsstudier Niels Reeh
Kvote 2: De foreløbige tal giver desværre ikke grund til stor optimisme. SPR-arrangement: Studiet afholdt et meget vellykket arrangement for elever fra Allerød og Svendborg gymnasium, hvor både undervisere og studerende stod til rådighed til at vejlede eleverne om deres SRP-emne. Arrangementet blev gentaget ugen efter, dog med meget kort varsel. Næste år gentages arrangementet, og der vil blive lagt større fokus på markedsføring i samarbejde med fakultetet. Åbent hus BA: Det er meget positivt, at der var ret stor interesse for oplæg og besøg på standen. Adspurgt kunne besøgene til oplæggene fortælle, at de ikke kendte til 7-talskravet og anbefalingen til i stedet for at søge via kvote 2.
d) Studieleder for Oldtidskundskab Jane Hjarl Petersen
Forårssemesteret er godt i gang. Ny studiesekretær: Den 1. februar holdt studiet afsked med Karen Fog Rasmussen med langt over hundrede deltagere og mange gode oplæg og taler. Pia Hansen har overtaget som studiesekretær, og studiet glæder sig til samarbejdet. Åbent hus: I forhold til tidligere år var der i årrigtig mange besøgende både til oplæg, over 40, og ved standen, hvilket er lidt overraskende og meget positivt. Endnu mere positivt er det, at de besøgende tilsyneladende var målrettede, og de stillede nærmest kun afklarende spørgsmål. Der er derfor grund til at tro, at det bliver et gensyn med flere ved semesterstart.
e) Studieleder for Historie Jeppe Nevers:
Forårets møder i undervisergruppen: Disse temaer vil blive drøftet: 1) Sammenhæng mellem områderne og BA-projekterne på baggrund af bl.a. censorindberetninger, 2) Digitalisering, der skal fremskrives i studieordningerne, 3) Gymnasiefagsstrategi, som indledende er blevet drøftet, og nogle spørgsmål er videresendt til ledelsen til afklaring og 4) Eventuelt kun ét undervisningsspor fremadrettet baseret på tallene for optag 2025. Studieordningsændringer: Der vil på et passende tidspunkt blive nedsat en arbejdsgruppe bestående af både undervisere og studerende, der hen over sommeren og efteråret skal arbejde med de ovennævnte ting med henblik på, at ændringerne kan træde i kraft fra optag 2026.
Rekvisitionen for efteråret er faldet på plads, og der ser ud til at blive en god spredning og spændende fag.
Åbent hus: Der var 70 besøgende på Histories stand, hvilket er et tilfredsstillende antal. Studerendes brug af AI: Jeppe Nevers orienterede nævnet om nogle konkrete tilfælde af studerendes formodede brug af AI ifm. eksamensbesvarelser.
f) De faglige vejledere
Historie, Oldtidskundskab og Mellemøststudier ved Julie Kjæp
Åbent hus KA og sidefag: Heller ikke i år var arrangementet velbesøgt. De fleste henvendelser kom i løbet af den første time, og derefter døde det ud i lighed med tidligere år. Mange mails i februar: Lidt overraskende er der kommet rigtig mange henvendelser på mail både fra studerende på Historie og Oldtidskundskab i februar. Faglig vejleder opslag: Stillingsopslaget bliver delt på diverse facebookgrupper.
g) De studerende
Historie ved Sebastian Nielsen:
Generalforsamling i fredagsbaren er afholdt, og over halvdelen af bestyrelsen er nu fra den nye årgang.
Fagrådet: Halvdelen af de opstillede til fagrådet er også fra den nye årgang, så begge dele lever videre.
Punkt fra medstuderende: En medstuderende mener, at reeksamensdatoerne ligger for tæt på de ordinære eksamener og ønsker længere tid imellem. Jeppe Nevers kommenterede, at det er et meget stort og kompliceret puslespil at lægge eksamensplanerne, da der er overordentlig mange hensyn at tage. Planerne er derfor et udtryk for, hvad der har kunnet lade sig gøre i den pågældende eksamenstermin.
Oldtidskundskab ved Christian Andersen:
Fagrådsmøde: Første møde i semesteret afholdes førstkommende fredag.
Afsked med Karen Fog Rasmussen: De studerende holdt en egen afsked den 20. februar, og rigtig mange deltog.
Fest for Humaniorastuderende: Studerende på Engelsk og Amerikanske studier har inviteret alle humaniorastuderende til fest i den store kantine den 28. februar, og det ser ud til at blive et stort arrangement
h) Andre
Intet til punktet
3. Sager til behandling: Eksamen
a) Mellemøststudier: Årsberetning 2024 fra Censorkorps for Sprogbaserede områdestudier
Martin Hvidt kommenterede, at der er tale om et meget stort censorkorps, og at Mellemøststudier ikke nævnes specifikt i årsberetningen. Det noteres, at censorformandskabet generelt efterspørger retningslinjer i forhold til de studerendes brug af AI.
b) Historie: Årsberetning 2024 fra Censorkorps for Historie
Jeppe Nevers konstaterede, at årsberetningen overordnet ikke giver anledning til at iværksætte tiltag og kommenterede et par ting. Det nævnes også her, at SDU har udfordringer med de svageste studerende i forhold til BA-projekter, og det har allerede undervisergruppens fokus. Årsberetningen nævner videre, at eksamensadministration for Historie på SDU er yderst velfungerende, hvilket er meget positivt.
Censorformandskabet bemærker, at de studerende i stigende omfang baserer deres arbejde på digitalt materiale, særligt digitale opslagsværker som lex.dk og danmarkshistorien.dk og bruger disse kilder ganske ukritisk. Jeppe Nevers vil bringe det videre til kollegerne som et opmærksomhedspunkt.
c) Religionsstudier: Årsberetning 2024 fra Censorkorps for Religion
Niels Reeh fandt, at årsberetningen er positiv og fremhævede, at en censor efterlyser mere religionsdidaktik, hvilket også drøftes med jævne mellemrum i undervisergruppen. Igen kan studiet konstatere, at formandskabet har fordelt et meget lille antal eksamensbesvarelser mellem flere censorer, hvilket medfører et betydeligt merarbejde for bedømmerne og administrationen. Studiet har nævntmange gange, at det ikke er hensigtsmæssigt, men formandskabets praksis er ikke blevet ændret. Jane
Hjarl Petersen kommenterede, at samme uhensigtsmæssige praksis går igen for Oldtidskundskabs censorkorps.
Studienævnet tog årsberetningerne til efterretning.
4. Sager til behandling: Undervisning
Intet til punktet.
5. Sager til behandling: Studieordninger
a. Historie: Godkendelse af studieordningerne for 2025
Jeppe Nevers orienterede om de få ændringer, der er foretaget i fagbeskrivelserne for BA Område 1 og 2, og at der er foretaget mindre tekstjusteringer i studieordningernes tekstdele og Bilag 1.
Studienævnet godkendte studieordningerne.
6. Sager til behandling: Kvalitetspolitik
a) Planlægning af årets studiestarter og status på antallet af forventede ansættelser til studiestarten
Historie ved Jeppe Nevers:
Studiestarten forventes afviklet over tre dage efter samme koncept som sidste år. Det fungerede godt, og de Historiestuderende var enig i det. Formentlig ansættes fem til studiestarten.
Religionsstudier ved Niels Reeh:
Programmet fra sidste år gentages, og studiet forventer at ansætte to tutorer til studiestarten igen i år.
Oldtidskundskab ved Jane Hjarl Petersen:
Studiet forventer at ansætte to tutorer og er glade for, at flere studerende har tilkendegivet, at de gerne vil hjælpe til på frivillig basis. Studiestarten afvikles over de to dage, som fakultetet har udpeget.
Hytteturen er planlagt til oktober, dog skal der justeres lidt på konceptet og planlægningen for forhåbentlig at få flere end sidste år fra den nye årgang til at deltage.
I forbindelse med evalueringen af studiestarterne i 2024 diskuterede studienævnet tidligere muligheden for, om studienævnets bacheloruddannelser i år kunne gå sammen om at tilbyde en fælles introduktion til SDU’s systemer og officielle informationskanaler (ItsLearning, studentermail, mitsdu etc.). Dette sættes på dagsordenen til studienævnets næste møde den 9. april 2025.
b. Studienævnets evalueringsstrategi
c. Høring: Koncept for evaluering af uddannelseselementer
De to punkter blev behandlet under ét.
Jeppe Nevers takkede den nedsatte arbejdsgruppe for at have udarbejdet et rigtig godt forslag til spørgsmål til evaluering af undervisningen, det projektorienterede forløb samt bachelorprojekter og specialer. Arbejdsgruppen redegjorde for deres tanker bag de foreslåede spørgsmål, og nævnet drøftede nogle af spørgsmålene. Det samlede studienævn støttede gruppens forslag.
Det blev besluttet, at udkast til høringssvar rundsendes til nævnet inden den endelige høringsfrist 5. marts, og studienævnets evalueringsstrategi vil blive drøftet og fastlagt på et senere møde.
7. Andre sager til behandling
a) Hvornår har de studerende faglig viden nok til selv at begynde at finde eget pensum?
Studienævnet fortsatte drøftelserne fra mødet den 20. november 2024. Der blev ikke fastsat en enspraksis, idet det fortsat skal være op til de faglige miljøer at vurdere, hvornår det fagligt og progressionsmæssigt giver mest mening, at studerende selv finder pensum. Der ser dog ud til at være en tendens i fagmiljøerne til, at der ikke bruges petitum på 1. år.
8. Eventuelt
Intet til punktet.
9. Merit- og dispensationsansøgninger
a) Kommentarer eller spørgsmål til formandsafgørelserne
Der var ingen kommentarer eller spørgsmål.
b) Behandling af indkomne studenteransøgninger i Saga
Lukket punkt