Skip to main content
DA / EN
Dekanens ord

Hjemtag af midler tegner godt

Selvom vi kan ærgre os over de bevillinger, vi ikke fik, så er der mange, vi kan glæde os over.

Af Marianne Holmer, , 01-12-2022

Kære medarbejder

Vi venter fortsat på en ny regering, og derfor er mange processer sat i stå. Det gælder for eksempel behandling af ansøgninger om nye uddannelser, hvor NAT har søgt om en bachelor i Kunstig Intelligens. Der er ingen tvivl om, at uddannelsen er efterspurgt blandt aftagere, og forventningen er, at den kan tiltrække nye studerende til SDU, men vi må vente tålmodigt på et svar fra ministeriet.

Omvendt er mange fonde særdeles aktive og i julehumør i denne tid. Vi venter spændt på udmeldinger fra Villum Fonden, som traditionen tro uddeler Villum Young Investigator lige før jul.

I denne uge offentliggjorde DFF deres Sapere Aude-bevillinger. NAT er fornemt repræsenteret med to bevillingsmodtagere.

Den ene er Erik Donovan Hedegård for FKF, som arbejder med teoretisk kemi, og den anden er Karl Attard fra Biologi, som arbejder med klimaforandringer i Arktis. Stort tillykke til begge.

Det er bare så supervigtigt at komme godt fra start. Flere statistikker viser, at de store, tidlige bevillinger kan være afgørende for den videre karriere – specielt inden for den eksperimentelle forskning.

Et sådant virkemiddel er ERC Starting Grants. Science Report har en artikel i denne uge som fremhæver KU over andre universiteter med hensyn til at hjemtage ERC Starting Grants.

KU begrunder succesen med deres strategi for at tiltrække og fastholde talent. Deres erfaring er, at stærke forskningsmiljøer med eksisterende ERC-bevillinger bidrager til rekrutteringen. Derudover nævnes specifikke indsatsområder, men ellers er bevillingerne fordelt bredt på KU som følge af bredt fokus på rekruttering.

På NAT var vi meget tæt på i år, da 3 forskere var inviteret til interview hos ERC. Det er superflot at nå så langt - og jeg vil gerne takke for den store indsats, som er lagt i ansøgningerne. En ansøger er på venteliste, mens vi ærgrer os meget over, at to fik afslag, idet de var meget stærke ansøgere.

Det er min vurdering – på trods af Science Reports analyse – at NAT har potentialet til at tiltrække ERC Starting Grants i fremtiden. Vi har stærke forskningsmiljøer med ERC-bevillinger, og det faktum, at der er to Sapere Aude-bevillinger på vej, viser, at vi formår at tiltrække unge talenter til NAT og SDU.

Vi afventer nu afslagsbrevene fra ERC og tager ved læring, inden vi sender nye ansøgninger næste år.

Marianne Holmer, dekan

Redaktionen afsluttet: 01.12.2022