Skip to main content
DA / EN

Research Week

Når kropsidelaer bliver usunde

I dagens samfund er kropsidealer et komplekst og indflydelsesrigt emne, der har en betydelig indvirkning på vores liv og trivsel. Mens det at have sunde mål for fysisk velvære kan være motiverende og gavnligt, kan det desværre også føre til usunde og skadelige adfærdsmønstre, når kropsidealer bliver forvrænget og uopnåelige. 2. november klokken 16.30-17.30 kan du høre mere til arrangementet, som er del af Research Week.

Tovholder Lars Brandt, speciale- og forskningsansvarlig overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på OUH samt klinisk lektor og forskningsleder i Forskningsenheden for Arbejds- og Miljømedicin på SDU fortæller her, hvorfor emnet er relevant: 

Mange faktorer spiller ind i, hvordan samfundet former vores opfattelse af den ideelle krop. Medier, reklamer og sociale medier spiller en betydelig rolle ved at fremme billeder af mennesker med perfekte kroppe, der ofte er resultatet af retoucherede billeder, filtrering og redigering. Dette skaber en uopnåelig standard, som mange føler sig presset til at opfylde. 

Når kropsidealer bliver usunde, kan det have alvorlige konsekvenser for både den fysiske og mentale sundhed. Mennesker kan begynde at tage drastiske foranstaltninger for at ændre deres krop, herunder ekstreme diæter, overdreven træning eller endda kirurgi. Dette kan føre til sundhedsproblemer som spiseforstyrrelser, overtræningssyndrom og depression. 

Desuden kan en usund besættelse af kropsidealer påvirke selvværd og selvtillid negativt. Mennesker kan føle sig utilstrækkelige, hvis de ikke opfylder de idealer, de ser i medierne. Dette kan skabe en cyklus af negativt selvbillede og føre til angst og stress. 

Det er vigtigt at forstå, at den ideelle krop ikke er den samme for alle. Kroppen er forskellig fra person til person, og det er sundere at fokusere på trivsel frem for at stræbe efter et bestemt udseende. Sundhed handler om at have en krop, der fungerer godt og giver en god livskvalitet, uanset om den passer ind i samfundets stereotype opfattelse af skønhed. 

For at bekæmpe de negative virkninger af usunde kropsidealer er det vigtigt at fremme en bredere opfattelse af skønhed og sundhed. Dette kan gøres ved at skabe mere diversitet i mediebilledet og fremhæve forskellige kropsformer og størrelser som smukke. Det er også vigtigt at opfordre til en sund tilgang til motion og kost, der fokuserer på velvære og ikke på ekstreme forandringer. 

Endelig er det afgørende at have åbne samtaler om kropsidealer og den indflydelse, de har på vores liv. Når vi deler vores oplevelser og følelser om dette emne, kan vi hjælpe med at nedbryde de usunde standarder og skabe et samfund, hvor alle føler sig accepteret og værdsat for den, de er, ikke for hvordan de ser ud. 

 

Et af oplæggene ved arrangementet er psykolog Ina Storm Thøstesen, som fortæller om Binge Eating Disorder (BED): 

 

Hvad er det mest spændende/aktuelle ved dette emne?

Binge Eating Disorder (BED) er en ny diagnose i Danmark, som blev anerkendt af Sundhedsstyrelsen 1.1.2022. BED er karakteriseret ved hyppige overspisninger, hvor man indenfor kort tid (2 timer) spiser store mængder mad. 

Patienter med BED skammer sig ofte over deres krop og overspisning, gemmer deres spiseproblemer for andre. Dette har konsekvenser både for patienter og sundhedspersonale: Patienterne får de ikke den hjælp de har brug for, og sundhedspersonale overser of lidelsen. 

Hvad kan jeg få ud af at komme? 

I dette oplæg kan du blive klogere på BED: Vi beskriver hvordan man identificerer (screener) og behandler BED, samt nogle af de centrale problemstillinger i forhold til kropsidealer. 

Hvem er det især relevant for?  

Oplægget er relevant for patienter med BED og deres pårørende samt sundhedspersonale med kontakt til BED såsom diætister, sygeplejersker, jordemødre, læger, fysioterapeuter og psykologer. 


Program for temaet: Når kropsidealer bliver usunde 

16.30-16.35
Velkommen v. moderatorer klinisk lektor Lars Brandt, Arbejdsmiljømedicinsk Klinik og TBD 

16.35-16.55
Binge Eating Disorder (BED) og kropsbillede v. psykolog Ina Storm Thøstesen, Arbejdsmiljømedicinsk Klinik 

16.55-17.15
Bag den atletiske krop: Spiseforstyrrelser i danske eliteidræt v. videnskabelig assistent Julie Thunbo Rivold, Institut for Idræt og Biomekanik 

17.15-17.25
Paneldebat 

17.25-17.30
Afslutning v. moderatorer klinisk lektor Lars Brandt, Arbejdsmiljømedicinsk Klinik og TBD

Research Week 2023

En uge i sundhedsforskningens tegn. For dig som er studerende eller ansat.

Tilmeld dig her

Vil du vide mere?

Læs mere her

Redaktionen afsluttet: 27.09.2023