Skip to main content

Identifikation af inhibitorer mod transportproteiner: Mulige fremtidige lægemiddelstoffer?

Vejledere: Jacob Kongsted og Carsten Uhd Nielsen

Projektbeskrivelse

Fremtidens forskning er at kunne integrere forskellige fagområder til løsning af konkrete problemstillinger. På FKF arbejder kemikere og farmaceuter tæt sammen for at finde fremtidens lægemiddelstoffer. Specifikt samarbejder Kongsted gruppen og DTA-gruppen (projektgruppen) om at lave lægemiddelstoffer, der skal virke som behandling mod kræft ved at påvirke kræftcellers vækst.

Kræftceller vokser ukontrolleret, og for at kunne gøre dette opregulerer de transportproteiner i cellemembranen. For at vokse skal de bruge flere aminosyrer, som optages via aminosyretransportører, og de skal ikke akkumulere toksiske stoffer og udnytte deres effluxtransportproteiner til dette. Projektgruppen har i øjeblikket fokus på at identificere stoffer, som inhiberer aminosyretransportører som SNAT, LAT og PAT og effluxtransportører som P-gp. Ud fra computermodeller forsøges det at identificere mulige bindingssteder på proteinerne og at finde tilgængelige stoffer, som kan binde hertil. Derefter undersøges stofferne i cellesystemer. Kombinationen af computational og eksperimentel forskning er ambitiøst, udfordrende og samtidig potentielt ekstrem givende.

Projektets formål er derfor via computermodeller at forsøge at identificere stoffer som binder til transportproteiner og efterfølgende efterprøve disse eksperimentelt i cellebaserede modeller.

 

Strukturer af proteiner med fremhævede aktive sites.

Figur 1: (a) Struktur af P-gp og de to nukleotidbindende domainer (NBD) in den åbne indadvendte konformation hvor P-gp er klar til at binde et substrat. (b) P-gp I den udadvendte åbne konformation hvor transportøren frigiver et substrat til den ekstracellulære side af cellemembranen. (c) Struktur af NBD1. (d) struktur af NBD2 med bundet ATP. Gule linjer indikerer hydrogenbindinger, blå linjer viser Pi-Pi interaktioner, violette linjer indikerer saltbroer, og grønne kugler viser magnesiumioner. Figur er fra Moesgaard et al. https://doi.org/10.1038/s41598-023-48281-4.

 

 

Institut for Fysik, Kemi og Farmaci Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: 6550 3520

Sidst opdateret: 04.07.2024