Skip to main content

Har opbevaringsmetoden betydning for strukturen af det aktive stof i liposom-baserede lægemiddelformuleringer?

ECTS: 15

Faglige nøgleord: Liposomer, lægemiddelformulering, langvarig opbevaring

Antal Studerende: 1-2

Vejledere: René Holm og Prithi Balarasa

Beskrivelse: : Liposomer betragtes som de mest anvendte nanocarriers, grundet deres høje biokompatibilitet og bionedbrydelighed, deres lave immunogenicitet og deres potentiale til at kunne levere både hydrofile og hydrofobe lægemidler. Disse egenskaber er med til, at mange liposom-baserede lægemiddelformuleringer bliver godkendt til behandling af virusinfektioner og sygdomme som cancer. Ofte anvendes lægemiddelformuleringen ikke på dagen hvorpå den produceres, men opbevares inden brug. Derfor ønskes det at undersøge frysetørring og/eller frostopbevaring som langvarig opbevaringsmetode og se om disse giver anledning til strukturelle ændringer i lægemidlet, der kan have konkvens for dets funktion.
I dette projekt er det interessant at undersøge strukturen af et lægemiddel i forskellige kationiske liposom-lægemiddelformuleringer efter frysetørring og/eller frostopbevaring. Formålet er at udvikle en rigid liposom-lægemiddelformulering, hvor lægemidlet i høj grad virker modstandsdygtig over for strukturelle ændringer i forbindelse med langvarig opbevaring. Derfor er det væsentligt at teste forskellige lipider med forskellige formuleringsparametre for at bestemme den bedst mulige liposom-lægemiddelformulering.

Metoder: Strukturen af lægemidlet kan f.eks. måles vha. cirkulær dichroisme (CD) og partikelstørrelsesmålinger kan foretages via dynamic light scattering (DLS). 

Sidst opdateret: 09.08.2023