SDU-professor spiller en hovedrolle i historisk stor satsning
SDU-centret FNUG (Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling), under ledelse af professor Connie Svabo, indgår som strategisk partner i Novo Nordisk Foundation Center for University Science Education – USE Center.
Novo Nordisk Fondens netop offentliggjorte bevilling på 125 mio. kroner til at skabe USE Center er en uhørt stor enkeltstående satsning på globalt plan, og den giver danske forskere mulighed for at bringe Danmark helt i front inden for forskning i didaktik på de naturvidenskabelige uddannelser.
– Centret vil fundamentalt ændre den naturvidenskabelige undervisning på danske universiteter ved at bygge bro mellem banebrydende forskning og praktisk klasseundervisning i de naturvidenskabelige fag på universitet, står der blandt andet på USE Centrets hjemmeside.
Stiftende leder af FNUG, professor Connie Svabo spiller en central rolle i satsningen, idet FNUG skal huse en USE-satellit. Det betyder yderligere ansættelser på forskningscentret, som – siden Connie Svabo etablerede det for fire år siden – har vokset sig stort og på den korte tid er blevet kendt for at inspirere til engagerende og lærerige oplevelser med natur, naturfag, naturvidenskab, matematik og teknologi i dagtilbud, grundskole, ungdomsuddannelse, universitet og igennem hele livet.
”Connie Svabo er blevet en samlende figur, som væver de forskellige didaktiske initiativer sammen inden for de separate videnskabelige miljøer i STEM Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling (FNUG).
At det lige præcis er blevet Connie Svabo og hendes forskningscenter, der skal udgøre USE-satellitten er ingen tilfældighed, og SDUs rektor Jens Ringmose og Det Naturvidenskabelige Fakultets dekan Marianne Holmer er begejstrede.
– Connie Svabo er blevet en samlende figur, som væver de forskellige didaktiske initiativer sammen inden for de separate videnskabelige miljøer i STEM Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling (FNUG). Vi er begejstrede over udsigten til at samle en satellitafdeling i USE-centret med det allerede blomstrende forskningsmiljø inden for naturvidenskabsundervisning på SDU, udtaler Jens Ringsmose og Marianne Holmer i enighed.
USE får base på Institut for Naturfagenes Didaktik (IND) på Københavns Universitet og vil – ud over satellitten på FNUG/SDU – have en satellit på Aarhus Universitet. Desuden indgår førende internationale miljøer som strategiske partnere.
Et blomstrende forskningsmiljø inden for naturvidenskabsundervisning på SDU
Connie Svabo er sammen med sine medarbejdere på FNUG mere end almindeligt godt klædt på til at varetage opgaven. I løbet af få år har de skabt et særdeles levedygtigt, tværfagligt forskningsmiljø på FNUG.
”FNUG er et sted, hvor medieforskere samarbejder med matematikere, fysikere, kemikere, biologer og andre videnskabsfolk for at skabe inspirerende uddannelse – gennem remodellering og remediering af videnskab
FNUG bygger videre på den fagdidaktiske forskning, professor Claus Michelsen har stået for i Laboratorium for STEM Uddannelse og Læring (LSUL), og er i løbet af de seneste fire år vokset til – ud over Connie Svabo selv – at huse fire lektorer, fem ph.d.-stipendiater, en stribe andre videnskabelige medarbejdere og specialister inden for kommunikation og design. Det tværfaglige forskningsmiljø bakkes op af ildsjæle og fagmiljøer på hele fakultetet, ligesom centeret nyder godt af at samarbejde med udenlandske gæsteforskere.
Som følge af etableringen af USE-centret er flere ansættelser på vej, ligesom USE-programmet muliggør endnu mere tværfagligt samarbejde mellem matematikere, fysikere, kemikere, biologer og andre videnskabsfolk for at skabe inspirerende uddannelse - gennem remodellering og remediering af videnskab.
Om Connie Svabo
-
Connie Svabo, professor i STEM-uddannelse og videnskabskommunikation, stiftende leder af Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling (FNUG)
-
Medlem af ledelsesgruppen på Institut for Matematik og Datalogi (IMADA)
-
Leder af IMADA-sektionen for læring, oplevelse og design
-
Leder af forskeruddannelsesprogrammet Science and Mathematics Education and Communication (SMEC), hvor hun er hovedvejleder for fem ph.d.-stipendiater
-
Medlem af forskningsudviklingsgruppen i Det Nationale Naturfagsakademi NAFA
-
Medlem af advisory board for FabLab Spinderihallerne
-
Medlem af den videnskabelige komité for UNESCO Global Geopark Det Sydfynske Øhav
-
Medlem af ledelsen af CUHRE – Elite Centre for Understanding Human Relationships with the Environment
Mød forskeren
Professor Connie Svabo, stifter og leder af Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling på Institut for Matematik og Datalogi, Syddansk Universitet