Skip to main content
DA / EN
Årets læreplads

SDU er årets bedste læreplads

Inden for offentlig administration er ingen over, ingen ved siden af SDU som læreplads. Det har vi netop fået papir på.

Af Katrine Findsen, , 29-10-2020

- Ligegyldig hvilken alder du har, når du bliver ansat, så vil du altid opleve at være en del af flokken. Vi griner, græder, spiser fredagsbrød, pynter op til fødselsdag og jul, spiser en masse kage og slik, samt sparrer med hinanden, både som kollegaer og venner.

Sådan beskriver administrations- og økonomieleverne på SDU deres hverdag i den indstilling, de indsendte i fællesskab for at få deres arbejds- og læreplads kåret til årets bedste. Og SDU løb med sejren i kategorien ”Offentlig administration”.

Stolthed over prisen

Selvom det ikke blev til den overordnede sejr i konkurrencen ”Årets læreplads”, glæder både prisen og især de rosende ord Vibeke Vindahl Hermann, der koordinerer de mange SDU-elevers uddannelsesforløb i deres to-årige elevtid.

- Jeg er mindst lige så glad for indstillingen som for selve prisen. Det her med, at det er vores elever, der har indstillet os, er bare et kæmpe skulderklap, siger hun.

- Vi er så stolte af, at vores elever går sammen og laver den her indstilling. Vi har en elevklub for kontor- og økonomielever, og der har de siddet sammen og er blevet enige om, hvad de gerne ville skrive i indstillingen, fortsætter hun.

En fælles sejr

Vibeke Vindahl Hermann understreger, at dem, der skal have den største ære og ros, er de mange oplæringsansvarlige, der sidder rundt omkring på hele SDU. For uden dem, ingen kvalitetsuddannelse til vores elever, forklarer hun.

- Dem, som virkelig skal hædres, er dem, der har den daglige oplæring ude i afdelingerne. Det er deres fortjeneste, at vi kan tilbyde en så god elevtid, som vi kan.

Eleverne er i deres elevtid rundt i hele organisationen, og de har en høj grad af indflydelse på, hvordan deres uddannelse sammensættes. Noget, eleverne i høj grad værdsætter.

- Vi starter vores elevtid med at få et indblik i, hvor stor en arbejdsplads det er. Det glemmer man lynhurtigt, men som tiden går, bliver det nemmere at finde rundt i labyrinten. Vi får lov at have indflydelse på vores turnusplan, så hvis du er meget interesseret i, hvad de laver i Bogholderiet, så tager du en snak med din elevansvarlige, som vil forhøre sig, om der er mulighed for dette, skriver de i indstillingen.

En bred uddannelse

- Vi lægger stor vægt på at forsøge at få koordineret de to års læretid, de har, så de to år bliver stykket sammen til et bredt billede af SDU. De sidder ikke bare to år ved det samme skrivebord, men de kommer rundt og får en bred viden om hele organisationen, fortæller Vibeke Vindahl Hermann, der forklarer, at eleverne typisk kommer gennem en fem-seks forskellige afdelinger i løbet af deres elevtid.

- Vi har fokus på, at de er ansat i Fællesadmistrationen, men vi prøver at få dem alle sammen ud i en praktikperiode på et fakultet eller institut, så de kommer ud og ser, hvordan det foregår ude i ”virkeligheden”.

Bredden i uddannelsen fremhæves også af eleverne, for det betyder, at de alle har et dybdegående indblik i dagligdagen i den gigantiske butik, SDU er.

- Og hvem er så heldig, at de får lov til at se flere forskellige sider af samme virksomhed i løbet af sin elevtid? Det er vi på SDU! Du kan endda få lov til at sidde med til lønforhandlinger, hvis man ønsker det, og som 2. års elev skal man med til ansættelsessamtaler, når der skal ansættes nye elever, hvilket giver et indblik i, hvordan processen foregår, samt hvilke ting der bliver lagt vægt på, når nye elever skal ansættes, skriver de.

Mange bliver på SDU

Netop indblikket i de mange forskellige områder og systemer, vi bruger på SDU, gør også, at eleverne er guld værd, når de er færdiguddannede. De kan nemlig lynhurtigt træde ind i de fleste administrative funktioner på SDU, forklarer Vibeke Vindahl Hermann.

- Vi får jo givet dem et stort kendskab til administration på SDU, og det betyder, at vi kan beholde mange af dem, der får job bagefter. De hænger ved, fordi de er glade for at være på SDU.

- Jeg bliver lidt en stolt mor, når vi afslutter dem der i august efter to år, og det ikke er et farvel, fordi vi tit ser dem på gangene bagefter. Vi uddanner dem til arbejde. Selvfølgelig kan det ikke altid lykkes, men vi har en rigtig fin statistik.

FAKTA OM KONTORELEVERNE PÅ SDU

SDU har 12 elever i gang fast, så det betyder, vi tager seks nye ind om året startende i august.

De tager en to-årig uddannelse, hvor de skifter mellem skoleperioder og tid hos os.

Eleverne uddannes inden for hhv. offentlig administration, økonomi og en almindelig administrationsuddannelse.

Vi har elever i både Esbjerg og Kolding i Studieservice plus på Campusvej.

Eleverne mødes i et netværk – Elevklubben – tre-fire gange årligt, hvor de drøfter stort og småt. De er i gang med at opdatere de sider på sdu.dk, hvor vi opretter elevstillinger.

Eleverne har en Instagram-profil, hvor man kan følge dem på skift. Tjek @kontoreleversdu

Redaktionen afsluttet: 29.10.2020