Skip to main content
DA / EN
Fremtidens uddannelser

En anden måde at lære på

I dag, den 11. juni, lancerer SDU en kampagne for vores arbejde med at udvikle fremtidens uddannelser. Kernen i kampagnen er kandidatuddannelsen i journalistik, som på vegne af SDU eksperimenterer med nye læringsformer og giver konkrete bud på, hvordan uddannelse kan se ud i fremtiden

Af Bente Dalgaard, , 11-06-2020

Syddansk Universitet iværksatte for flere år siden sit helt eget ambitiøse læringsforløb for at udvikle fremtidens universitetsuddannelse. Under overskriften ”Fremtidens Uddannelse” eksperimenteres der både med nye metoder, nye undervisningsplatforme og med en mere fleksibel opbygning af uddannelser.

- Vi har en lang historik inden for uddannelsesinnovation. Og nu er er vi klar med en kampagne, der viser, at SDU går nye veje med fleksible uddannelser, hvor de studerende både har almindelig undervisning på universitetet og adgang til særligt tilrettelagte digitale forløb, der kan tilgås i den rækkefølge, den studerende ønsker det, og på de tider af døgnet, der passer dem, siger rektor Henrik Dam.

Hvor som helst og når som helst

I forbindelse med kampagnen har ”Fremtidens Uddannelser” sammen med analyseinstituttet DMA gennemført en landsdækkende undersøgelse om livslang læring. Den viser, at danskerne er meget optaget af, at alle skal have adgang til livslang læring. Og at universiteterne skal være med til at løse den opgave.

- Fleksible forløb kan netop give folk mulighed for at videreuddanne sig - måske ikke kun én gang, men flere gange - på højt niveau, samtidig med at de varetager et deltids- eller fuldtidsjob. Dermed kan vi som universitet være med et dække det stigende behov for læring gennem hele livet, siger Henrik Dam.

De fleksible forløb afprøves i første omgang på kandidatuddannelsen i journalistik (cand.public), og de tager afsæt i principperne anyone anywhere og anytime. De studerende mødes som andre studerende til undervisning på SDU, men viden formidles også uden for universitetets mure og via nanomoduler. Det vil sige i mindre digitale bidder som podcast, video, audio, der kan tilgås hvor som helst og når som helst.

Kort og komplekst

- Budskabet i den nye kampagne er, at komplekst akademisk stof kan tilegnes i mindre indholdsformater og stadigvæk være på akademisk niveau. Det er blot en anden måde at lære på, siger Henrik Dam.

Kampagnen består af et website og opslag på sociale medier. Websitet afspejler i sin form netop det individuelt modulopbyggede forløb, så der er meget lille sandsynlighed for, at to besøgende på sitet følger det samme forløb.

- Også her har vi turdet eksperimentere, og vi er slet ikke færdige med at udfordre vanetænkningen. Vi kommer aldrig til at gå med en ”one-size-fits-all”-løsning, men afprøver gerne nye ideer, så hvis nogen går med tanker om, hvordan fremtidens uddannelser skal se ud her på SDU, hører vi gerne fra jer siger Henrik Dam.

Mini-seminar for SDU-medarbejdere og leder

Har du lyst til at høre mere om de foreløbige erfaringer med Fremtidens Uddannelser – se flere eksempler på arbejdet, høre om kommende tiltag og måske selv komme med dine egne bud på nye indsatsområder – ja, så afholdes uformelt mini-seminar for SDU-medarbejdere og ledere fredag den 14. august kl. 12-13. Du tilgår mødet via dette link: https://www.conferencemanager.dk/fremtidensuddannelser

Prøv en anderledes spilbaseret navigation

Instruktion: Robottens front lyser rød. Højre og venstre piletaster vil føre robotten mod henholdsvis højre eller venstre. Har robotten front mod dig, bevæger den sig væk ved brug af nederste piletast og ned mod dig ved brug af øverste. Der er i alt 9 scenarier og ingen rigtig eller forkert vej hen til dem.
https://fremtidensuddannelser.dk

Redaktionen afsluttet: 11.06.2020