Skip to main content
DA / EN
Bæredygtige indkøb

Grønnere indkøb på SDU fremover

SDU har som landets første universitet tilsluttet sig Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøb, POGI, der skal sikre bæredygtighed i vores udbud fremover.

Af Katrine Findsen, , 19-03-2020

Miljømærket papir, grønnere rengøring og mindre madspild i kantinen kan blive nogle af de positive effekter af det partnerskab, SDU har tilsluttet sig sammen med en række andre offentlige institutioner og kommuner.

- Indtil videre er der ikke andre uddannelsesinstitutioner med i POGI, som partnerskabet hedder, men håbet er, at flere vil være med på holdet, siger udbudschef Bill Busch Kyed, og pointerer, at der netop i volumen er magt, når man taler indkøb.

- POGI’s indkøbsmål gælder på tværs af flere kommuner og regioner. Det skaber stor volumen, som er med til at sætte skub i markedet. På den måde kan SDU sammen med andre offentlige indkøbere i meget høj grad være med til at bidrage til en bæredygtig udvikling.

- Vi kan stille store krav, fordi vi går sammen. Som enkeltudbyder kan vi ikke selv gøre så meget, men sammen kan vi gøre en forskel, fastslår han.

Også økonomisk fordelagtigt

Udover at sikre langt mere bæredygtige indkøb, betyder tilslutningen til POGI også, at der på den lange bane bliver købt mere effektivt ind. Samtidig betaler miljø- og energirigtige indkøb sig på den lange bane, og det giver SDU en både bæredygtig og økonomisk gevinst.

- Samtidig sender vi et klart signal til medarbejdere og studerende om, at bæredygtighed er en klar prioritet i alt, hvad vi gør på SDU, understreger Bill Busch Kyed.

POGI påvirker blandt andet det nye kantineudbud på SDU, hvor der bliver stillet nye og flere krav til bæredygtig drift.

Fakta om POGI

Der er mål for følgende kategorier i POGI:

Fødevarer, transport, bæredygtigt træ, byggeri og anlæg, rengøring, børneartikler, IT, belysning, papir og tryksager, storkøkkenudstyr, transport af fødevarer og tekstiler.

Medlemmer af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb forpligter sig til en række konkrete punkter, når de vælger at træde ind i ordningen:

  • Følge de fælles konkrete indkøbsmål
  • Have en offentlig tilgængelig indkøbspolitik, hvoraf det fremgår, at miljøhensyn er et væsentlig parameter i forbindelse med indkøb
  • Deltage i styregruppemøder (cirka to gange om året)
  • Bidrage med erfaringsudveksling og input til indkøbsmål
  • Deltage aktivt i arbejdsgrupper

Du kan læse mere på: https://ansvarligeindkob.dk/partnerskab/indkoebsmaal/

Vil du vide mere om POGI, kan du kontakte udbudschef Bill Busch Kyed på kyed@sdu.dk

Redaktionen afsluttet: 19.03.2020