Skip to main content
DA / EN

Nekrolog

Nekrolog for Kimmo Herttua

Det er med stor sorg, at vi meddeler vores kære kollega Kimmo Jouko Kaarel Herttuas bortgang den 21. april 2024.

Vi vil huske Kimmo som en engageret videnskabsmand og epidemiolog samt en aktiv seniorforsker på Center for Maritime Sundhed og Samfund (CMSS) på Syddansk Universitet (SDU), Esbjerg campus.

Kimmo ydede betydelige bidrag til forskningen inden for maritim sundhed på CMSS og fokuserede på at forbedre søfarendes liv. Hans forskningsinteresser omfattede også sundhedsuligheder, arbejdsmiljø, alkoholrelateret skade og politik. Han udførte forskningikke kun i almindelige befolkningsgrupper, men også i andre brancher, hvilket gjorde ham til et højt respekteret medlem af vores akademiske fællesskab. Han vil også forblive en hjørnesten i etableringen og udviklingen af CMSS Blue-databasen og brugen af den til vigtigt epidemiologisk arbejde. Vi er dybt taknemmelige for hans bidrag til dette arbejde.
I løbet af sin tid på CMSS publicerede Kimmo en række betydningsfulde artikler relevant for det maritime samfund. I overensstemmelse med hans høje professionelle standarder og engagement forblev Kimmo dedikeret til sit arbejde til det sidste og afsluttede sin sidste professionelle opgave for blot en måned siden.

Kimmo var oprindeligt uddannet fysioterapeut, og han fortsatte sin uddannelse ved at studere sociologi og afsluttede sin ph.d. i sociologi i 2010. Hans alma mater var University of Helsinki, og han arbejdede også ved det finske Institut for arbejdsmiljø og Population Research Unit i Finland.

Kimmo flyttede til Danmark med sin familie fra Finland i 2014 for at tiltræde stillingen som seniorforsker på CMSS. Han fungerede som leder af CMSS i cirka 3 år, før han dedikerede al sin tid til forskning og undervisning. Hans prominente netværk af forskere inkluderede kolleger fra Oxford University, University of Helsinki og Eastern Finland samt flere centre inden for Institut for Folkesundhed på SDU.

Vi lærte ham at kende som en kollega, der typisk var økonomisk med sine ord. Men når han havde noget at sige, bar hans ord stor vægt i deres respektive sammenhænge. Dem af os, der lærte ham godt at kende, lærte en venlig og eftertænksom person at kende med stor interesse for at dele nyheder om sport, især hans passion for ishockey, samt historier om sommer- og vinterferier, familie og mere personlige refleksioner med hans nærmeste kolleger.

Ud over hans talrige akademiske bedrifter og høje professionelle standarder, vil vi huske Kimmo Jouko Kaarel Herttua som en fighter og en god ven. Han var en mand, der ikke let gav op over for sin sygdom og fortsatte med at komme på arbejde indtil for nylig i tråd med sit urokkelige engagement i sin forskning. Hans afsked fra kontoret markerer tabet af en bemærkelsesværdig person. Kimmo blev 65 år gammel. Ære være Kimmo Jouko Kaarel Herttuas minde!

Vores tanker er hos Kimmos kone, børn og familie.

På vegne af Institut for Sundhedstjenesteforskning, Jens Søndergaard, konst. Institutleder,
Forskningsleder Lisa Loloma Froholdt.

Redaktionen afsluttet: 24.04.2024