Skip to main content
DA / EN

De studerendes klumme

SDU-familiens sorte får

I 2022 flyttede jeg 235 km væk hjemmefra for at læse mit drømmestudie. Ikke mere end ét år senere så den drøm ud til at ende i en fadæse, da SDU fortalte, at de ikke længere ønskede os og derfor ville overdrage os til RUC.

Af Micho Nielsen, 26-10-2023

I august 2022 river min kæreste, vores franske bulldog, Leon, og jeg vores teltpæle op. Vi forlader den jyske vestkyst og det blæsende vadehav i Sønderjylland for at flytte til Slagelse. Jeg var nemlig kommet ind på den linje ved Syddansk Universitet, som jeg i to år havde overvejet om var den rigtige. Det var ikke en let beslutning. Jeg havde lignende muligheder i Kolding og i Odense, og de var trods alt lidt tættere på familie og venner i det sønderjyske, end Slagelse var. Jeg valgte dog at læse international virksomhedskommunikation på SDU i Slagelse, for den talte mest til mig og mine interesser. 

Det første år går hurtigt. Jeg trivedes på campus, havde fået studiejob som tutor samt event- og SoMe-koordinator på campus og følte mig hjemme i min nye tilstedeværelse. Men pludselig, som et slag i ansigtet, kom nyheden om, at Roskilde Universitet og SDU havde indgået en hensigtserklæring, som skulle resultere i, at RUC overtog campus og dets aktiviteter i Slagelse. 

Forstå mig ret: Jeg har intet imod Roskilde Universitet. De har deres egne styrker og sikkert også fordele, men jeg havde jo ikke søgt ind på RUC. Jeg vidste ikke engang, hvad de kunne tilbyde, og nu blev jeg ufrivilligt tvunget til at læse min bachelorgrad på SDU, men modtage beviset med et RUC-stempel. Det var ikke det, jeg takkede ja til, da jeg blev optaget. Samtidig blev det også hurtigt klart for os studerende, at SDU havde begge hænder bundet på ryggen. Det var jo ikke dem, der ikke ønskede at udvide campus; det var højere magter, som ikke ønskede, at SDU skulle udvide på Sjælland. SDU havde forsøgt i årevis, men blev afvist.

Så hvor stod jeg nu? Er jeg flyttet fra Sønderjylland til Sjælland for at overflytte min uddannelse til Fyn eller helt tilbage til Jylland? Hvordan fortæller jeg min nyuddannede kæreste, som lige har fået sit drømmejob her på Sjælland, og som virkelig skulle overtales til at flytte hertil, at der ikke var nogen grund til at flytte herover, og at vi for resten skal flytte tilbage inden for det næste år? 

Følelsen vi sad tilbage med som studerende på SDU i Slagelse var en tom fornemmelse af at være det sorte får i SDU-familien. Vi var blevet overflødige i en virksomhedssammenhæng, udelukket fra forhandlingerne om vores egen fremtid, og vores skæbne lå nu i hænderne på nogle udvalgte, som vi følte ikke havde vores hensigt som førsteprioritet. Til manges lettelse faldt forhandlingerne sammen, og mange bekymringer faldt af vores skuldre. 

Jeg sidder nu tilbage med et håb om, at ledelsen i SDU kigger indad og overvejer, hvad det sætter i værk, når man laver så stor en udmelding. Ikke kun på mine egne vegne, men også på nye studerendes vegne, når SDU laver den næste store beslutning om at fortsætte aktiviteterne i Slagelse eller lukke projektet ned.

Micho Nielsen

Jeg hedder Micho og læser IVK i engelsk og kommunikation på SDU Slagelse. Jeg er også event- og SoMe-koordinator og formand for studieforeningen Kartellet.

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 26.10.2023