Skip to main content
DA / EN
Månedens SDU-profil

Fra krokodille-gener til grønne laboratorier

I 25 år har chefkonsulent Marianne Due haft sit faglige fokus på SDU’s laboratorier, og hun begejstres stadig, når det lykkes at finde fælles løsninger, der skaber endnu bedre rammer for undervisning og forskning i laboratorierne.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 29-08-2024

Hvis nogen i 1999 havde fortalt Marianne Due, at hun 25 år ude i fremtiden ville stå i spidsen for arbejdet med at gøre alle SDU’s laboratorier mere bæredygtige – så havde hun nok ikke troet på dem.  

Dengang var hun nemlig dybt optaget af krokodille-gener.  

Og hun brugte alle sine arbejdstimer i laboratoriet på at undersøge krokodillers immunsystemer for i sidste ende at forstå menneskers immunsystem bedre. Men hun fandt samtidig ud af – trods sin store passion for biokemien og molekylærbiologien – at forskervejen ikke var hendes vej.     

- I de år gik det op for mig, at jeg ikke var typen, som drømte om at få mit eget projekt og egen forskningsgruppe. Tværtimod var jeg klar til at gå gennem ild og vand, når jeg arbejdede med noget, der er direkte til gavn for andre og for universitetet. 

Styr på rammerne 

Det har Marianne Due gjort siden dengang:  

Gået gennem ild og vand for at sikre optimale rammer for forskning og undervisning af højeste kvalitet i laboratorierne på SDU. Hun begyndte som laboratoriemanager i professor Susanne Mandrups gruppe og fik efter få år ansvar for at holde styr på laboratorierne på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi – både i forhold til sikkerhed, lokalefordeling og bygningsmassen.  

- Det var da noget af en mundfuld at holde styr på 8.000 kvadratmeter laboratorier, hvor der både blev arbejdet med radioaktive stoffer, GMO og en række forskellige kemikalier, og hvor der samtidig hele tiden var gang i ombygninger, nybygninger og flytninger. Jeg lærte hurtigt, at min detaljerede viden og overblik over regler og lokaler ikke var nok. Det vigtigste for at opnå gode resultater er et godt samarbejde med brugerne, både i laboratorierne og i Teknisk Service. 

Bæredygtige laboratorier 

Siden 2020 har Marianne Due arbejdet dedikeret på at hjælpe SDU’s laboratorier i en mere bæredygtig retning i Green Lab-projektet, og siden 2023 har hun været fuld tid på projektet.   

Et projekt der, siden det blev en del af klimaplanen i 2022, har vokset sig meget større, end nogen havde drømt om. 

- Projektet kører lige nu meget hurtigere, end vi havde regnet med. Man kan virkelig mærke, at folk er interesserede i at tage fat på bæredygtigheds-indsatserne i laboratorierne, og de virker rigtig glade for, at der findes et projekt, som man kan koble sig på, fortæller hun.  

Man mærker tydeligt det store engagement, når Marianne Due taler om Green Lab-projektet. Her får hun virkelig sat sin store viden om både SDU’s laboratorier og forskellige kulturer i spil - og kan hjælpe med at gøre universitetet mere bæredygtigt.   

- Det glæder mig virkelig, at der er så stor imødekommenhed over for Green Lab-projektet, der jo kræver mere arbejde ude på laboratorierne. Jo mere fælles energi, der bliver lagt i projektet, jo mere bæredygtige bliver vi på SDU. Så det gør det mig virkelig stolt, når nogle af vores laboratorier lykkes med at blive certificeret med flotte vurderinger, som det for eksempel lige er lykkedes for IMM’s Green Team (bæredygtighedsteam på institutterne, red.) på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet - selvom de var et helt nyt bæredygtighedsteam og lige var landet i nye bygninger på campus i Odense, siger hun og uddyber: 

- Det føles meget meningsfuldt at kunne dele ud af sin viden til hele SDU og hjælpe med at gøre det nemmere for alle ude på laboratorierne at blive mere bæredygtige.  

Den bedste oplevelse fra din tid på SDU?   

- Der er virkelig mange knyttet til al den velvillighed, vi møder i Green Lab-projektet, men skal jeg fremhæve én oplevelse, er det nok, da jeg lykkedes med at gøre ideen om Undervisningsoasen til virkelighed på Det Naturvidenskabelige Fakultet, som skabte meget bedre rammer om de studerendes laboratorie-undervisning. 

 

Om Green Lab-projektet

SDU Green Lab-projektet understøtter, at forskningsområder kan blive bæredygtighedscertificeret via My Green Lab. Projektet er en del af SDU’s klimaplan.  

My Green Lab er en non-profit organisation, hvis mission er: “To build a global culture of sustainability in science.” 

I skrivende stund er laboratorier på NAT, TEK og SUND i gang med at blive certificeret, og kalenderen er allerede helt booket i 2025. 

Bæredygtighedscertificeringen må ikke gå ud over forskningen, undervisningen eller sikkerheden i laboratorierne. Deltagende laboratorier er selv med til at beslutte, hvilke indsatser de ønsker at arbejde med. 

Marianne Due koordinerer og faciliterer fremdrift og samarbejde på tværs af fakulteter og fællesområder på SDU og med My Green Lab. Hun deltager også i styregruppen for Green Lab netværk Danmark. Netværket er for både private og offentlige organisationer.

Læs mere om Green Lab-projektet 

Redaktionen afsluttet: 29.08.2024