Skip to main content
DA / EN
Månedens SDU-profil

Bertil brænder for biblioteket og videnskaben

I over 10 år har Bertil Dorch stået i spidsen for biblioteket på Syddansk Universitet. I en omskiftelig tid har én ting altid stået forrest for astrofysikeren: Den store indsats for at udbrede videnskaben og fortsat sikre biblioteket som en central aktør på SDU.

Af Nicolai Lynge Drost, , 21-03-2024

Den 1. oktober 2013 kl. lidt over 2 om natten tikkede der en mail ind til Bertil Dorch. Uvidende om mailen lå den kommende bibliotekschef og sov i nogle timer endnu, inden hans første arbejdsdag på SDU begyndte.  

Mailen var fra Aase Lindahl, der siden 1971 havde varetaget forskellige jobs på universitetet, først som forskningsbibliotekar og siden som bibliotekschef på først Odense Universitetsbibliotek og siden Syddansk Universitetsbibliotek. Og den beskrev nøje to store stakke af papir, Bertil Dorch kunne finde, hvis han drejede den orange stol 180 grader. I papirstakkene var der opgaver, han kunne give sig i kast med – prioriteret med de vigtigste øverst.  

Selvom overleveringen måske ikke var i tråd med moderne organisationers tilgang i dag, så har den 52-årige astrofysiker siddet i jobbet lige siden. Og han er nået igennem bunken af opgaver, selvom et par af dem vist er blevet arkiveret.  

Stor erfaring fra forskningsbiblioteker 

Men starten hos SDU var ikke så udfordrende, som det kan lyde. Bertil Dorch kom fra en stilling som chefkonsulent ved det daværende Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek, der sidenhen blev fusioneret med det Kongelige Bibliotek. Faktisk kunne han i februar markere 25 års ansættelse i staten, og i den anledning fortæller han her om de mange år i akademia.   

- Jeg har altid været sikker på, jeg skulle beskæftige mig med forskning. Jeg fik en postdoc-stilling i Stockholm lige efter ph.d.en hos Københavns Universitet, og så famlede jeg lidt efter, hvad jeg præcist skulle lave. Jeg søgte faktisk også ind som astronaut hos ESA, men blev valgt fra inden det sidste udskilningsløb som nr. 11 ud af flere hundrede ansøgere. 

- Jeg ville gerne tilbage til Danmark, og her fik jeg nogle korte ansættelser på KU. Det var meget tidsbegrænsede stillinger, der kunne søges. Og så enkelte faste, som jeg gik efter. Tre lektorater, et job som museumsinspektør og så forskningsbibliotekar. Og da jeg i 2013 havde været der i nogle gode år, opstod muligheden for at søge jobbet som bibliotekschef på SDU. 

En SDU-tid med store forandringer 

Der er sket mange ting på Syddansk Universitet, siden Bertil Dorch tiltrådte i 2013 – hvilket har krævet en nærmest konstant tilpasning til organisationen for ham og biblioteket. 

- Jeg har haft fem universitetsdirektører. Kort inden min tiltrædelse var biblioteket blevet rykket fra at ligge under rektor til at være under direktørens område, ligesom det også var nyt, at bibliotekschefen skulle sidde med i et forum af områdechefer fra tidligere nærmest at have fungeret organisatorisk som et sjette fakultet, siger han.  

Biblioteket på universitetet har de seneste mange år gennemgået en stor omvæltning i takt med en øget digitalisering, hvor det er blevet lettere for alle at få adgang til informationer. Til stadighed er Bertil Dorch optaget af, at biblioteket skal følge med tiden og være en vigtig aktør på SDU. 

- Jeg oplever, at biblioteket stadig skal integreres mere i universitetet, selvom det ligger lige i midten. Vi skal konstant bevæge os mod kernen af universitetslivet. Vi vil gerne være en del af den daglige gang og arbejde med forskningen. Vi arbejder mindre med trykte bøger, men mere med databaser, e-bøger og andre digitale løsninger.  

En løbende indsats for at udbrede videnskaben 

Selvom mange kunne tro, at den mangeårige digitalisering gør det lettere at drive et bibliotek, så er det i virkeligheden dyrere, ligesom det tvinger et forskningsbibliotek til at tænke nyt løbende. 

- I år har vi det højeste budget nogensinde. Det er dyrt at være med i og have adgang til de bedste tidsskrifter. E-bøger er ofte også dyrere end fysiske bøger, hvilket mange ikke ved. Vi arbejder selvfølgelig med den litteratur og viden, der kommer ind i huset, men vi har også et stort fokus på det, der går ud af huset, siger Bertil Dorch og uddyber: 

- Vi registrerer al forskning og arbejder på at åbne den nye viden mere op og gøre den tilgængelig for alle - fx via PURE-systemet. Vi sikrer kvalitet, og vi underviser alle ph.d.-studerende i videnskabelig redelighed, og vores kurser er efter 10 år stadig en stor succes.  

- Vi har også været med til at tage initiativ til, at forskning og ny viden lettere når ud til helt almindelige borgere igennem citizen science. Det er igen et eksempel på, hvordan vi forsøger at følge med tiden og åbne vores verden mere op. 

Rum-nørden er stadig aktiv 

For Bertils eget vedkommende er der fortsat tid til at forske i ting som stjerners magnetfelter og andet indenfor rumforskning, som er hans store passion – godt illustreret af den Lego-samling, der pryder i vinduet på kontoret med de fire foregangskvinder inden for astronomiens videnskab i form af Margaret Hamilton, Mae Jemison, Sally Ride og Nancy G. Roman, der i små Lego-udgaver står foran en rumraket.  

10% af hans arbejdstid er dedikeret til lektoratet hos Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, men ifølge bibliotekschefen selv bruger han nok en del mere end 37 timer totalt på jobbet. 

- Jeg er tidsmæssigt kun begrænset af jordens rotation og forsøger fortsat at finde tid til research og formidling. Der er masser af forskning at lave, men det skal der nok komme mere tid til at dykke ned i. Jeg kan ikke ønske mig et bedre job, end det jeg har haft i mange år nu, siger han. 

En mand med mange hatte 

Bertil Dorch er 9. generations hattemager i et firma, familien har haft siden 1753. I fritiden har han for nylig opnået det sorte bælte i karate, og nu går han til japansk for begyndere, da han skal deltage i VM i karate i Japan i 2025 – i øvrigt sammen med sin 14-årige søn.  

Akademisk startede Bertil i slutningen af 2023 et hobbyprojekt op, hvor han nu på Youtube kan opleves i fuld færd med at udbrede videnskabsformidlingen af sit forskningsfelt til andre interesserede. 

- Jeg har sat mig det mål, at jeg skal lave én video om ugen, og jeg må ikke bruge mere end en time alt i alt på research, optagelse og redigering.  

For ham er det vigtigt at dele ud af den viden, han selv og andre forskere genererer. Og siden slutningen af sidste år har Bertil Dorch nået 30000 visninger på sine videoer, hvor han deler nyligt publicerede forskningsartikler og udpensler de nye fund og studiets konklusioner.  

- Jeg gør meget ud af formidlingen. Vi har en pligt til at formidle vores forskning, og for mig handler prioriteringen også om at gå forrest og vise, at man kan nå ret langt for ganske få midler. Hvis jeg kan, så kan alle andre også.  

 

Mød forskeren

Bertil Dorch er Bibliotekschef og Lektor hos Sektionen for fysik på SDU.
Bertils Forskningsområde er stjerners og solens magnetisme, magneto-hydrodynamik, solpletter, stjernedynamoer og numerisk astrofysik.
Han arbejder desuden med videnskabelig kommunikation, open-science, forskningsanalyse og forskningsredelighed.

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 21.03.2024