Forsker udforsker forretningspotentialet i fiktionens verdener
Kan det at udtænke manuskripter blive til en forretning? Det skal postdoc Nathali Herold Solon Pilegaard finde ud af. Hun har forsket i, hvordan manuskriptudviklere skaber de verdener, seerne møder i tv-serierne Valdes jul og Efterforskningen. Nu springer hun ud i et nyt projekt.
Hvad ville børnenes julekalender Valdes jul være uden det store træ i skoven? Hvad ville tv-serien Venner være uden kaffebaren? Ringenes Herre-filmene er bygget op omkring en ring.
Detaljer betyder meget i film og tv-serier, og lægger man tilstrækkeligt mange detaljer sammen, får man en verden. Den behøver ikke være stor, fremmed og fantasy-agtig, men kan også handle om, at man får skabt det rigtige billede af en politistation, hvor betjentene efterforsker et mord.
- Min forskning viser, at det handler om at sætte en ramme, når du som manuskriptforfatter skaber verdener. Film- og tv-branchen er en branche, hvor tid er penge. Du kan hurtigt få skabt noget, du ikke har brug for. Så har du spildt tid og penge, forklarer postdoc Nathali Herold Solon Pilegaard.
Stor konkurrence om seerne
I disse år ser vi en stor konkurrence på streamingmarkedet. Der er meget indhold, og brugerne har ikke tid til at se det hele.
- Danske film og serier står i en konkurrencesituation, hvor de skal finde ud af, hvordan de sikrer, at seerne bliver ved dem og ser serierne. Der er broadcastere i Norden, som efterspørger nye eller anderledes fiktionsverdener, fortæller postdoc’en.
Det er her, hun kommer ind i billedet. Nathali er nyudnævnt postdoc i Spin-outs Denmark-programmet. Hun arbejder på at skabe en virksomhed baseret på sin forskning.
Forskeren konstaterer, at bæredygtighed fylder meget i film- og tv-branchen lige nu.
- Der er kommet regler for det, og branchen har svært ved at omstille sig. Det er en vanedrevet branche, og de er på bar bund. Hvordan gør vi? Der bliver kigget på produktionsfasen, hvor de optager, og på distribueringen, hvor seerne streamer, forklarer hun.
- Men hvad med den helt tidlige fase? Forfatterne kan bidrage allerede i manuskriptudviklingen. Det er trods alt dem, der finder på historien.
”Danske film og serier står i en konkurrencesituation, hvor de skal finde ud af, hvordan de sikrer, at seerne bliver ved dem og ser serierne.
Nathali Herold Solon Pilegaard har undersøgt forbedringspotentialer. Manuskriptforfattere sidder flere i et rum og skriver og taler sammen, indtil historie og replikker er på plads.
- Branchen fokuserer på fortælling og karakterer og kan umiddelbart ikke se meningen med at bruge lang tid på verdener. Men i praksis bruger de faktisk ret meget tid på det, forklarer hun.
- De bruger mange metoder, som ikke er nyttige for dem, og mangler noget, som kan hjælpe med at skærpe den fælles forståelse for dem, blandt andet i forhold til bæredygtighed.
Et værktøj til forfatterne kan sikre bedre historier
Det næste år skal postdoc'en bruge på at lave en markedsanalyse, som skal sætte scenen for et forfatterværktøj, der er udtænkt af hende selv og andre forskere på SDU.
Værktøjet skal i første omgang hjælpe den danske film- og tv-seriebranche i branchens bæredygtige omstilling.
Første skridt er at tale med broadcastere (TV 2 osv.), producere og forfattere for at få på plads, hvad sådan et værktøj skal kunne, og hvordan det bedst kan introduceres til og implementeres i en vanedrevet branche.
SDU-forskere starter virksomheder
- Som en del af Spin-outs Denmark-programmet modtager Nathali Herold Solon Pilegaard et års økonomisk og professionel bistand til at grundlægge sin egen virksomhed.
- Før hende har Kristian Husum Laursen, Ïo Valls-Ratés, Bhushan Patil og Jesper Puggaard de Oliveira Hansen, Nicolaj Haarhøj Malle, Magnus Jensen og Adrian Radomski fået SDU’s postdoc-pladser i det landsdækkende program.
- De arbejder med at udvikle virksomheder baseret på forskellig forskning i droner, digital træning af stemmer, indendørs solceller, tilpasning af produktionsmaskiner, at forbedre kræftoperationer og en sensor, som opdager hjertesvigt hos patienter.
- Nathali er den første humanist fra SDU, som bliver optaget i Spin-outs Denmark-programmet.
Fra forsker til iværksætter
-
Spin-outs Denmark er et etårigt program for juniorforskere, som drømmer om at skabe en virksomhed baseret på deres egen forskning (et såkaldt spin-out).
-
Programmet er drevet af de otte danske universiteter og er finansieret af Villum Fonden.
-
Spin-outs Denmark udpeger 60 forskere, som er tidligt i deres karriere, til translationelle postdoc-stillinger.
-
Læs mere om programmet.