Flyvende skruetrækker skal løse problemer på elnettet
En ny værktøjsdrone kan vedligeholde og reparere højspændingsmaster og elledninger for energivirksomheder. Med dronen har postdoc Nicolaj Haarhøj Malle taget de første skridt mod at skabe en dronevirksomhed sammen med to andre forskere
Den spæde ide til droneprojektet OnGrid blev skabt i et tog på vej hjem fra Holland. Her diskuterede tre forskere, hvordan en drone kan løse et problem for Energinet.
Virksomheden sender både kran og personel ud, når højspændingsmaster og ledninger skal vedligeholdes. Det er tidskrævende og dyrt. Problemet, som forskernes drone i første omgang skal hjælpe med at løse, er at udskifte en lille komponent på en elmast.
Der er cirka 60.000 af den komponent fordelt på nogle tusinde master. Når Energinet sender en kran ud for at udføre opgaven, skal der slukkes for strømmen i elledningerne. Dronen kan lande på ledningen, selvom der er strøm i den.
Drone bliver et fancy flyvende værktøj
Nicolaj Haarhøj Malle har i sit ph.d-projekt udviklet en drone, som oplader sit batteri ved at gribe fat om en elledning.
- Mange af de teknologier, vi har udviklet de sidste par år for at få en drone til at lande på og lade fra en højspændingsledning, kan vi overføre direkte til dronen med værktøjet. Dronen kan komme tæt på ledninger, og den kan flyve sig selv sikkert i nærheden af dem. Den kan lande på en ledning, hvorfra den så kan udføre et stykke arbejde, forklarer forskeren.
- Nu giver vi den et værktøj med, så den bliver en fancy flyvende skruetrækker. Den kan løse opgaver med en enkelt person, der holder opsyn med den.
Sammen med to andre forskerkolleger er han i gang med at udvikle droneprojektet til en virksomhed, som vil hjælpe Energinet og andre netoperatører med praktiske opgaver.
Forsker skal lære at drive forretning
Nicolaj Haarhøj Malle er blevet optaget som postdoc i Spin-outs Denmark-programmet, fordi han ønsker at lære at drive forretning.
”Vi er tre tekniske gutter og har ikke meget forstand på at udvikle en forretning. Jeg har været hele mit professionelle liv på universitetet. Her møder man mennesker, som ligner en selv. Det er anderledes, når man møder investorer. Det kræver et andet mindset.
- Vi er tre tekniske gutter og har ikke meget forstand på at udvikle en forretning. Jeg har været hele mit professionelle liv på universitetet. Her møder man mennesker, som ligner en selv. Det er anderledes, når man møder investorer. Det kræver et andet mindset, forklarer han.
- Vi har en begrænset tidshorisont til at få startet virksomheden. Hvis det ikke fungerer, inden vi løber tør for penge, må vi leve sparsomt eller lukke biksen. Men vi er meget opsatte på at få det til at virke.
Forskerne har både fået en bevilling fra Innovationsfonden - en Innoexplorer - samt en postdoc-plads i Spin-outs Denmark, som giver Nicolaj et år med løn og kurser.
Gode odds for den nye virksomhed
Omfanget af højspændingsledninger i Danmark betyder, at der er gode odds for virksomhedens indtjeningsmuligheder.
Nicolaj Haarhøj Malle anslår, at OnGrid kan opnå en mulig omsætning på omkring 140 millioner kroner i Danmark alene ved at løse opgaven med at skifte de 60.000 komponenter på elmasterne for Energinet.
Hvis de kigger på hele Europa, er den mulige omsætning på 10 milliarder kroner. Samtidig er potentialet for videreudvikling af dronen stort.
- Vi har lige nu tyve potentielle opgaver, som Energinet har spurgt os specifikt om, om vi kan løse. Det handler om at dronen skal kunne skrue, skifte, male, slibe og så videre, forklarer han.
Udover samarbejdet med Energinet har forskerne kontakt med en håndfuld andre internationale virksomheder, der har lignende opgaver, som OnGrids drone kan løse.
SDU-forskere starter virksomheder
Spin-outs Denmark-programmet er åbent for alle forskere, som tidligt i karrieren ønsker at starte en virksomhed baseret på forskning inden for humaniora eller de tekniske, natur- og samfundsvidenskaber.
Som en del af programmet vil Nicolaj Haarhøj Malle modtage et års økonomisk og professionel bistand til at grundlægge sin egen virksomhed.
Før ham har Kristian Husum Laursen, Ïo Valls-Ratés, Bhushan Patil og Jesper Puggaard de Oliveira Hansen fået postdoc-pladser i programmet.
De arbejder med at udvikle virksomheder baseret på forskning i droner, digital træning af stemmer, indendørs solceller og tilpasning af produktionsmaskiner.
Etårigt program for forskere, der vil smage på livet som iværksætter
-
Spin-outs Denmark er et etårigt program for juniorforskere, som drømmer om at skabe en virksomhed baseret på deres egen forskning (et spin-out).
-
Programmet er drevet af de otte danske universiteter og er finansieret af Villum Fonden.
-
Spin-outs Denmark udpeger 60 forskere, som er tidligt i deres karriere, til translationelle postdoc-stillinger.
Har du spørgsmål?
Skriv til Bo Nilsson, programkoordinator og forretningsudvikler på SDU.