
Ny robot kan køre senge til vask på hospitalet
På et hospital skal alle senge vaskes i et centralt vaskeri. Det betyder, at personalet på Odense Universitetshospital går mange kilometer om dagen for at flytte rundt på tomme senge. Iværksætterne bag Essential Robotics har taget de første skridt mod at udvikle en robot, som kan udføre opgaven
Det kan spare sundhedsvæsenets personale for enormt mange skridt, at tre ingeniører er i gang med at udvikle en robot, som kan flytte tomme senge.
Iværksætterne bag Essential Robotics har sammen med forsknings- og innovationscentret CCR og andre afdelinger på Odense Universitetshospital arbejdet på en robot, som kan flytte senge fra et sted til et andet.
Projektet er vigtigt, fordi afstandene bliver store på Nyt OUH - det syddanske supersygehus - hvor personale og patienter i løbet af nogle år indtager bygningerne. Her kan serviceassistenterne komme til at gå op mod 100 kilometer om dagen med tomme senge, som skal vaskes.
Godt samarbejde mellem iværksættere og OUH
Iværksætterne Rasmus Junge, Emil Månsson og Anton Jørgensen sætter stor pris på samarbejdet med hospitalet i fasen, hvor de har undersøgt, hvad robotten kan.
- Vi har haft et rigtig godt samarbejde med OUH. Når vi har den næste prototype af robotten klar, håber vi, at vi også kan teste den på OUH. På længere sigt er vores marked hele Europa, for med vores produkt skal vi ud på en del hospitaler. Men inden da, skal vi blandt andet have en CE- mærkning, forklarer Emil Månsson, som har læst robotteknologi på SDU.
Robotten har et stort potentiale til at løse en omfattende logistikopgave, lyder det fra innovationskonsulent på OUH, Malte Kongstad Deleuran.
- Den kan potentielt hjælpe til at frigøre arbejdskraft til mere patientnære opgaver – fx pleje af patienterne. Som hospital er vi optaget af at medudvikle og finde de sundhedsteknologiske løsninger, der betyder, at vi kan bruge vores arbejdskraft smartere, siger han.
Ny prototype på vej
Iværksætterne bag Essential Robotics har været en del af SDU Startup Station, og virksomheden holder i dag til i Forskerparken. Men de husker tydeligt den første tid i iværksættermiljøet.
- Vi havde egentlig bare lyst til at gå i gang med teknikken, men vi blev klogt rådet til at starte med brugerne. Så vi gik ud og talte med sygeplejersker og portører og opdagede hurtigt, at problemet med tomme senge var langt større, end vi troede. Det blev startskuddet til projektet, fortæller CTO Rasmus Junge, som også har læst robotteknologi på SDU.
På sigt kommer de også til at kunne flytte andet med robotten. De har fundet ud af, at der er mange ting i transit på et hospital, men lige nu gælder det sengene.
- Erfaringerne fra OUH har givet os værdifuld indsigt i de tekniske forhold, vi skal tage højde for, når robotten skal rulles ud på hospitaler. Den viden bruger vi nu til at forme vores næste prototype, siger Rasmus Junge.
Partnere og finansiering
-
Essential Robotics samt Logistikafdeling, Neurologisk Afdeling N og Rengøring og Hospitalsservice, OUH.
-
CCR-enheden er ansvarlig for projektledelse og -koordinering, administration og afrapportering og dertil generel understøttelse af aktiviteter i projekter.
-
Projektet har modtaget midler fra OUH's Innovationspulje, mens Essential Robotics har modtaget støtte fra Innovationsfondens ”Innofounder” program.