Skip to main content
DA / EN
Funding

Hvordan får man EU-midler? Q&A med Henrik Holbech

Hvorfor bruge tid på at søge EU-midler? Det spørgsmål har vi stillet Henrik Holbech, der er forsker i hormonforstyrrende stoffer på Biologisk Institut og trækker på fem års erfaring med EU-ansøgninger - både som partner i andres projekter og som koordinator. Læs med i Q&A’en og find inspiration.

Af Christina Vilms Kay, , 29-04-2024

Hvad får jeg ud af at søge EU-midler?

Masser af penge til at lave superspændende forskning og bygge et team op. Masser af publikationer. Masser af nye netværk. Mange af projekterne er samtidig en god kombination af grundforskning og anvendt forskning, så det er samfundsproblemer, som du bidrager til at løse. Netværk bliver din adgangsbillet til forskning og metoder, som vi ikke nødvendigvis har adgang til selv – og resultatet er tydeligt. Du bliver et ’kendt ansigt’ indenfor dit felt og bliver pludselig automatisk inviteret med ind i andre projekter. 

Bliv klogere på EU-funding

Her finder du calls, inspiration og mere om EU-funding.

Læs mere

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg søger midler? 

Der er naturligvis flere ting, men helt generelt kan jeg sige: Find et call, som fagligt passer med din forskning, og hvor du kan opfylde impact-delen. Det er vejen frem, ellers er det spild af tid at søge. Du behøver ikke kunne opfylde samtlige målsætninger selv. Find partnere og byg et stærkt team, som kan lukke dine huller. Gå eventuelt sammen med dit forskningsnetværk fremfor at konkurrere om det samme projekt. At være partner er langt mindre krævende end koordinator, så der er flere veje til at komme med på EU-vognen. Find en skrivekoordinator. Jeg kan klart anbefale at samarbejde med en, der virkelig kan skrive og har erfaring med EU-ansøgninger. Delene om Impact og Implementation er sindssyg vigtige, og de kan være svær at skrive for mange af os forskere.

Hvordan bruger jeg mine ressourcer bedst?

Sæt midler af - særligt til administration. Det kan du simpelthen ikke håndtere medmindre du lægger din forskning på hylden og leger administrator. Afsæt midler til en erfaren projektadministrator i forskerstøtten, der kan fungere som bindeled til PO’en i EU. (red. projekt- og økonomikoordinator i EU). Dissimination og communication: Brug midler til en troværdig samarbejdspartner med masser af EU-erfaring. Det sparer dig for utrolig meget tid og giver en effektiv kommunikation af din forskning. 

Du skal ikke være bange for at springe ud i det. Gevinsterne er kæmpestore.

Henrik Holbech, lektor

Hvilke råd vil du give forskere uden EU-erfaring?

Du skal ikke være bange for at springe ud i det. Gevinsterne er kæmpestore. Vær åben, videndel i dit netværk og spørg kolleger, om du må kigge med i deres ansøgninger. Lad dig ikke afskrække af call’ets økonomiske krav. Er du indenfor rimelighedens grænse, så er det ikke økonomien, der afgør om, du får et projekt eller ej. Kom i gang rettidigt: Kig efter calls et godt stykke ud i fremtiden.

Hvis du går koordinatorvejen: Find nogle få kernepartnere, som du har fuld tillid til fagligt og personligt, og som du kan sparre med. Dine kernepartnere er også med til at udvælge øvrige partnere - nogle som de har tillid til. De behøver i øvrigt ikke være fra eget forskningsområde, så længe partnerne matcher nogle af opgaverne i call’et. 

Hvilke fordomme kan vi hjælpe af vejen?

Der er sikkert flere, men en af dem er erfaring. Det er ikke nødvendigt at være en erfaren koordinator for at være succesfuld. Omkring 20 % af bevilligede projekter er med nyansøgere som koordinator. Det handler altså om, at du laver en virkelig god ansøgning, der fagligt rammer call’et, og hvor selve teamet omkring dig er beskrevet godt. Administrativt monster: Ja, papirarbejdet fylder mere end ved fx danske fonde. Men på bl.a. budgetføring er der sket meget, og det er blevet langt nemmere end tidligere. Også EU-portalen er mere tilgængelig end sit rygte. Sætter du samtidig midler af til øvrige ressourcepersoner som nævnt ovenfor, gør du opgaven nemmere for dig selv.

Henrik Holbech har modtaget EU-midler til:

  • ERGO-projektet
  • EURION
  • PARC
Redaktionen afsluttet: 29.04.2024