Skip to main content
DA / EN
Forsker & iværksætter

SDU-forsker starter en dronevirksomhed

Postdoc Kristian Husum Laursen letter – takket være iværksætterprogrammet Spin-outs Denmark – nu fra Syddansk Universitet med dronevirksomheden CODRONE.

Af Caroline Nielsen & Stine Hansen, , 10-09-2024

Postdoc Kristian Husum Laursen har det seneste års tid arbejdet på at udvikle en virksomhed på baggrund af sin forskning i sikre autonome droner – droner, der kan flyve sikkert uden en pilot.

Nu har han sagt farvel til sit forskerjob ved det tekniske fakultet på universitetet for at blive iværksætter på fuld tid.

Kristian Husum Laursen fik den første ud af SDU’s otte postdoc-stillinger i Spin-outs Denmark-programmet. Et program, som de danske universiteter driver sammen for at få mere forskning ud og leve i samfundet.

- Spin-outs Denmark-programmet har givet enormt meget. Det med at møde andre ligesindede, som også kommer som unge forskere med en entreprenant side og en ide til at drive det til noget andet end forskning og starte en virksomhed, forklarer Kristian.

- Det med at anskue teknologi mere fra en forretningsside end forskningsside har vi fået stor hjælp til.

Han har sammen med makkeren Jarl Møller Banke udviklet en overvågningsdrone til havne, lufthavne og andre steder med kritisk infrastruktur.

Fra forsker til iværksætter

For Kristian Husum Laursen er der dog et tydeligt skifte i mindsettet i springet fra forsker til iværksætter. Som forsker skal du finde på nyt, og du skal have dækning for det, du konkluderer.

- Der er stor forskel. At skulle sælge en ide uden at have de endelige data … Hvor man som forsker ikke udtaler sig om noget, før man er sikker på, at det er rigtigt, så skal man allerede, når man har ideen til sit produkt, få folk til at se, hvad det kan blive til, forklarer han. 

Selve det at springe ud i at lære noget nyt er ikke en nye oplevelse – men det kræver Pippi-mentalitet.

- Når du starter en ph.d., bliver du også kastet ud i den dybe ende af svømmepølen uden at kunne svømme, og så lærer du det derfra. Det er det samme her. Det gælder ikke så meget min tekniske baggrund, men der er stadig nogle nye færdigheder, nogle nye ting jeg skal kunne, siger den tidligere SDU-forsker. 

Næste skridt for ham og CODRONE er at få de første kunder ombord.

Fakta om virksomheden CODRONE

  • Stiftet af Kristian Husum Laursen og makkeren Jarl Møller Banke.
  • Virksomheden sælger overvågningsdroner, som kan flyve uden pilot, fordi de er sat fast i en dockingstation med en sikkerhedsline. 
  • Overvågningsdronen fra CODRONE er indtil videre tænkt som en hjælp til at overvåge større områder, som fx havne eller lufthavne.
  • Læs mere på www.codrone.dk

Forskning bliver afsæt for nye virksomheder

  • Spin-outs Denmark er et etårigt program for juniorforskere, som drømmer om at skabe en virksomhed baseret på deres egen forskning.
  • Programmet er drevet af de otte danske universiteter og er finansieret af Villum Fonden. 
  • Spin-outs Denmark har nu udpeget 60 forskere, som er tidligt i deres karriere, til translationelle postdoc-stillinger.
  • På SDU er der udnævnt otte translationelle postdocs. Forskerne får mentorer fra erhvervslivet og undervisning i blandt andet forretningsudvikling.
  • Læs mere på www.spinouts.dk
     
Redaktionen afsluttet: 10.09.2024