Syddansk Universitets forskerportal er en offentlig adgang til forskning og ekspertiser på SDU. Har du brug for hjælp til at komme i gang med at bruge forskerportalen eller til at rette dine egne oplysninger heri, kan du bruge denne FAQ.
Øverst finder du informationer om portalens funktioner og derunder svar på spørgsmål om redigering af de oplysninger, der udstilles i portalen. Finder du ikke svarene på lige netop dit spørgsmål her, står Pure-kontoret til rådighed på puresupport@bib.sdu.dk.
Forskerportalen
Leder du efter en bestemt forsker, kan du søge på navnet i søgefeltet på forsiden. Leder du efter en særlig ekspertise, kan du søge på emneordskoncepter eller fritekst. Default er almindelig fritekstsøgning.
Ønsker du at kombinere søgeord, kan du gøre det med operatorerne 'AND' eller 'OR', og du kan trunkere søgeord med * og bruge ? som wildcard. Du kan søge på både dansk og engelsk.
Et eksempel kan være:
surroga* AND wom?n
En søgning efter emneordskoncepter er en måde at indsnævre resultater til kun de forskere og det indhold, der er mest passende for søgningen. Søgemetoden bruger maskingenererede emneord – kaldet Fingeraftryk – som bliver knyttet til indhold og personer og returnerer kun resultater, hvor søgetermerne bliver brugt som emneordskoncept.
En konceptsøgning returnerer kun de fem mest brugte emneordskoncepter for dit søgeord. De forskere og det indhold, der dukker op i søgeresultatet, er det, der passer til disse fem emneordskoncepter.
Forskerportalen benytter Elseviers Fingerprint Engine til at analysere tekst for at identificere relevante emneord. De maskingenererede emneord, der tilknyttes indhold kaldes for et Fingeraftryk. Fingeraftryksværktøjet analyserer og udtrækker emneordskoncepter for de publikationer og priser, der har en engelsk titel og et engelsk abstrakt i de korrekte sprogfelter inde i Pure.
På baggrund af de publikationer og priser, der har fået et Fingeraftryk, aggregerer værktøjet desuden et Fingeraftryk for hver enkelt person og organisation i Pure.
Det er stadig muligt også at tilføje sine egne emneord som normalt. De bliver dog ikke inkluderet som en del af Fingeraftryksmetoden.
På nogle publikationer vises der PlumX metrics og Altmetrics. Metrikkerne siger noget om, hvordan publikationer er blevet brugt og citeret. PlumX og Altmetrics er en integreret del af forskerportalens design og stammer ikke fra SDUs Pure-installation, men kobles på portalen på anden vis. Begge metrikker benytter DOI-numre til at koble publikationer med metrikker. Det er derfor en god idé at tilføje DOI-numre til dine publikationer i Pure, såfremt udgiver benytter sig af disse. DOI-numre kan kendes ved, at de altid starter med tallet 10.
Uploader du en fil til din publikationsregistrering i Pure, kan den blive downloadet fra forskerportalen. Bliver den det, vil du få en metrik på din publikationsside, som viser hvor mange gange, filen er blevet downloadet. Downloads foretaget af web-crawlere og robotter tæller ikke med i statistikken.
Forskerportalen udstiller data fra SDUs forskningsregistreringssystem Pure, som kan tilgås af SDU ansatte på www.sdu.dk/pure. Informationer om forskere og forskningsenheder hentes fra SDUs HR-system HCM.
Pure modtager hver nat en opdatering af data fra HCM, så ændringer og rettelser af data for forskere eller forskningsenheder vil først komme i Pure dagen efter de er foretaget i HCM. Herudover kan der yderligere gå op til 24 timer før ændringer og rettelser kan ses i Forskerportalen.
Tilføjelse eller rettelse af telefonnummer, e-mailadresse, web-adresse eller enhedstype (eksempelvis Center, Afdeling/sektion, Forskningsfaggruppe mm.) for en forskningsenhed i Forskerportalen sker i HCM ved henvendelse til HR på HR-data@sdu.dk.
Rettelse af en forskningsenheds navn eller placering i organisationshierarkiet på Forskerportalen kræver godkendelse af institut- og/eller fakultetsleder samt af Økonomiservice. Rettelsen skal ske i HCM.
For tilføjelse eller rettelse af postadresse, hero image (banner billede), indlejret video, skriftlig introduktion eller Google kort på en forskningsenhed i Forskerportalen kontakt puresupport@bib.sdu.dk.
Alle publikationer i Pure med workflow status ’Til validering’ eller ’Valideret’ udstilles i portalen.
Der findes en række forskellige muligheder for at præsentere sin enheds profil ude på forskerportalen.
Ønsker du at tilføje en tekst, et hero-billede eller en video til enhedens side på Forskerportalen så send det til puresupport@bib.sdu.dk. Husk at angive enhedens præcise navn.
Eventuelle opdateringer af tekst og billede/video på enheders profiler sendes også til Puresupport@bib.sdu.dk
Se vejledning: Forskerportal: Visuelle muligheder for enheders profiler
Organisatoriske tilhørsforhold, ansættelsestitler og -dato kan du få rettet ved at kontakte din nuværende institutsekretær. Disse informationer skal rettes i SDU’s HR-system HCM. Andre profil- og kontaktinformationer såsom arbejdsadresse, e-mailadresse, websted og telefonnumre kan du rette ved selv at logge ind i Pure og redigere din personprofil. Klik på info-symbolerne i Pure, for at få hjælpe til at redigere din profil.
Ønsker du at blive udstillet i Forskerportalen med et andet navn end det du er inddateret med i HCM, kan du tilføje et Kendt som navn på din personprofil i Pure.
I sektionen Min portalprofil på din personprofil i Pure, kan du kontrollere dele af din offentlige portalprofil. Her kan du vælge, hvilke organisationstilknytninger, du vil have vist i Forskerportalen. samt vælge om du vil have verdens-samarbejdskortet synligt på din personprofil eller ej.
Ønsker du at rette i eller tilføje afsnittene 'Forskningsområde' eller 'Forskningsinteresser' på din profiloversigt, kan du gøre det ved at logge ind i Pure og rette din profil her. Tidligere blev sektionerne overført fra PDS, men dette sker ikke længere. Har du en lang CV-tekst under dette afsnit, anbefaler vi at du sletter CV-teksten på din profil i Pure og i stedet opretter et CV under fanen 'Curriculum Vitae' i Pure.
Du kan tilføje et officielt profilbillede til din profil i Forskerportalen ved at logge ind i Pure på sdu.dk/pure. Inde på din profil skal du vælge "Tilføj billede" og herefter vælge typen "Portræt". Billedet må max. være 1 MB stort(jpg, .jpeg, .png, .bmp eller .gif)
Du kan udvælge fem registreringer i hver af de forskellige indholdstyper, der skal promoveres på din oversigt. Dette gøres i menupunktet Fremhævet indhold på din personprofil i Pure. Som standard vil de fem nyeste stykker indhold i hver indholdstype være fremhævet.
Du kan have et eller flere offentlige CV’er på din profil. CV´erne tilgås under profilbilledet på din profil i portalen. CV’er oprettes eller redigeres under Curriculum Vitae sektionen i Pure. Opretter du et nyt CV, som du ønsker, skal være synligt på din profil i portalen, skal du huske at vælge typen 'Offentligt CV'.
Tidligere CV'er, importeret fra PDS, bedes slettet og erstattet af et CV, som ovenfor beskrevet.
Ønsker du at udstille dit ORCID på din profil i portalen, kan du tilføje dit ID til din profil i Pure.
Log ind i Pure og klik på ‘Rediger profil’ under dit profilbillede. Lokaliserer herefter ORCID-knappen og du kan nu tilføje dit ORCID eller oprette et. Husk at gemme din Pure-profil, når du er færdig. Din ORCID-profil vil nu blive automatisk opdateret med dine Pure publikationer én gang om ugen og dit ORCID vil være synligt på din profil i portalen.
Du får et 'Fingeraftryk' på din profil, når du har publikationer eller priser med engelske titler og resuméer i de dertilhørende felter i Pure. Har din registrering i Pure ikke noget Fingeraftryk, kan du tilføje en engelsk titel og abstrakt, hvis du ønsker det. Du kan også tilføje informationer om dine ’Forskningsinteresser’ på din profil i Pure, da denne tekst også vil indgå i dit samlede 'Fingeraftryk'.
Du kan fjerne uønskede Fingeraftryk på publikationer og på din profil i Pure.
På publikationer fjerner du Fingeraftryk ved at åbne publikationen i Pure. Derefter skal du vælge Fingeraftryk i venstremenuen. For at fjerne uønskede Fingeraftryk på din profil, klik på 'Rediger profil' under dit profilbillede. Herefter kan du klikke på fanen Fingeraftryk.
Du kan også slå en hel tesaurus fra for at fravælge alle Fingeraftryk på én gang.
Du kan fra din profil på portalen linke til så mange af dine andre offentlige forskerprofiler som du har lyst til. Du tilføjer links ved at åbne din profil i Pure, og indsætte links og ID’er under punkterne Id og Links. Under Links er det desuden muligt at vælge Linktype , f.eks. ikonet for Linkedin.