Overordnet tone-of-voice
Stilen er anti-stock og fremhæver brugen af autentiske SDU-billeder. Købte billeder kan også være gode og helt nødvendige, men undgå de klicheprægede og find et originalt. Vores billedstil er rene, enkle motiver uden gimmicks og billedmanipulation.
Dette motiv er fundet på én af SDU's gange.
Efterbehandling
Uanset motiv eller fotograf er dette anvisninger til efterbehandling af billeder: Dæmp som udgangspunktet farverne i billedet (saturation 66%). Medmindre farven er afgørende for motivet.
Den ensartede farvemætning sikre billedstilen på tværs af SDU's mange platforme. Fra tryk til digitalt, fra websites til sociale medier.
Motiver
"Mennesker, øjeblikke der skal fejres".
Fotostil
Det gode portræt og nærbilleder fremfor billedet, der er taget lidt tilfældigt og ikke viser noget særligt.
"Snapshots taget spontant i øjeblikket"
Fotostil
Ikke-photoshoppede billeder i naturlige omgivelser. Det modsatte af købte stock photos, hvor det er tydeligt, at scenen er konstrueret. Har personerne selv valgt at posere, er det fint, men vi skal ikke opfinde situationer, der ikke naturligt finder sted.
"Begreber, ting, metoder og fag"
Fotostil
Et stilistisk smukt billede af måske et grimt motiv. Motivet kan som ovenfor være hele figurer, men det kan også være dele af en krop, et ansigt, en maskine eller et dyr. Delen for helheden må gerne vække undren og nysgerrighed, blot der er fokus på ét motiv i forgrunden på neutral baggrund og ikke et forsøg på at rumme så meget som muligt i billedet (se øverste grønne billede).
"Typiske universitetssituationer som projektarbejdet, eksamen, forelæsninger, studiestart, eksaminer"
Fotostil
Motivet må godt være helt naturligt opstået eller arrangeret. Men undgå for mange typiske motiver af smil direkte i linsen. Undgå motiver, der ikke gør andet end at dokumentere, at en mand skriver på en tavle for eksempel. Find gerne en anden måde at vise tavlesituatiober og læsesalssituationer på. Det er også godt at fremhæve, hvilke begreber, produkter, materialer de studerende studerer. Hvor det er muligt.
"Bygninger og omgivelser"
Fotostil
Find gerne motiver på SDU, der enten er grafiske eller meget naturskønne. SDU's campusser har alle særlige arkitektoniske eller indretningsmæssige features, og disse skal gerne fremhæves. Zoom hellere ind på særlige detaljer fremfor at få hele arealer eller bygninger med. Sort/hvid billeder er også gode.
Fotografer, priser og proces
Anbefalede fotografer:
Til de mere konceptuelle billedmotiver:
Lasse Bech Martinussen: http://lassebechmartinussen.com
Marie Hald: www.mariehald.com
Mitch Weisinger: mitch_wies@outlook.com. mitch_weis (Instagram)
Også gode fotografer:
Lars Skaaning: https://www.galeriget.dk/page3.html
Kasper Andersen FOTO: https://holycow.media/
Priser:
Priserne varierer, men som hovedregel ligger dagsprisen mellem DKK 9.000,- og DKK 13.000,-. Denne pris dækker kun optagelsen. Dernæst skal fotografen typisk betales for det udstyr, han/hun har med. Det kan være lejet til lejligheden. Endeligt skal fotografen betales for det antal billeder, han/hun færdigbehandler og afleverer. Prisen her kan også variere. DKK 3000,- per færdigbehandlet billede er i den dyre ende og DKK 500,- til DKK 1000,- i den billige ende.
Eksempel på udgiftsposter ved større optagelse. Listen dækker stort set alle udgiftsposter. Det er dog sjældent, at alle udgifter kommer i spil.
- Researchdag
- Antal dage der optages
- Leje af udstyr
- Betaling til stylist, assistent og modeller
- Færdigbehandling af billeder
- Evt. flere versioner af samme billede
- Rettigheder
- Kost, logi og transport
Det er en god idé at forventningsafstemme med fotografen. Skal han eller hun tænke med, udvikle konceptet og freestyle i løbet af optagelserne, eller skal han eller hun optage allerede opsatte/opstillede situationer. Konceptet skal under alle omstændigheder være færdigtænkt, location og evt. modeller fundet, inden optagedagen. Når fotografen ankommer, skal billedet kunne tages.