Skip to main content
DA / EN

Handsker

Du skal bruge handsker for at beskytte dig selv mod kemiske, biologiske og evt. fysiske påvirkninger og for at beskytte det, du arbejder med, for eksempel kemisk følsomme reaktioner og biologisk følsomt materiale.

Det er vigtigt, at du vælger den rigtige type handske til formålet. Handsker er en falsk tryghed, hvis de ikke er egnede til arbejdssituationen.

Engangskemikaliehandsker

Ved kontakt med kemikalier, radioaktivitet mv. skal hænderne beskyttes bedst muligt. Derfor er det vigtigt at finde den kemikaliehandske, der er bedst egnet til formålet. Ved leverandøren kan du se en oversigt over, hvilke kemikalier handsken er testet for. og hvad kemikaliets gennembrudstid er. Jo højere gennembrudstid, jo længere varer det, inden kemikaliet trænger igennem handsken. Det er ydermere vigtigt, at handsken har en god pasform og den rigtige størrelse for at sikre et godt greb.

Se de handsker, der benyttes på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi og deres gennembrudstider

I øjeblikket er udvalget af handsker skiftende i forhold til hvad der pt. kan skaffes på markedet. Se nogle af de forskellige modeller her.

Materiale

Nitrilhandsker er fremstillet ud af kunstgummi, et syntetisk materiale. Nitrilhandskerne varierer i elasticitet, tykkelse og udformning. Nitril er modstandsdygtigt over for mekaniske påvirkninger og mange kemikalier, olier og fedt.

Neoprenhandsker (chloroprenhandsker) er fremstillet ud fra et syntetisk materiale. Materialet beskytter mod et bredt spekter af kemikalier, blandt andet alkoholer, syrer og olieprodukter. Materialet ligner nitril med hensyn til elasticitet og kemikaliebeskyttende egenskaber.

Det er ikke selve materialet, der bestemmer handskens gennembrudstid, men fabrikationsprocessen.

Handskeallergi og irritation

Brug af kemikaliehandsker kan for nogle medføre irritation og i værste fald allergi. Ved kløe eller anden irritation af huden i forbindelse med brug af kemikaliehandsker, kontakt da straks din laboratorievejleder eller arbejdsmiljørepræsentant med henblik på udskiftning af handsketype og evt. pause fra den del af laboratoriearbejdet, der kræver brug af handsker.

Hvis du ved inden opstart, at du har handskeallergi eller nemt får hudirritation, kontakt da ligeledes din laboratorievejleder eller arbejdsmiljørepræsentant.

Læs mere om handsker og allergi hos Videncenter for Allergi

Ved tendens til hudirritation ved fugtig hud eller koldt arbejde kan du anvende bomuldshandsker under kemikaliehandskerne.

Ved mistanke om allergi bør du kontakte din læge med henblik på udredning.

Hvordan skal kemikaliehandskerne benyttes?

Kemikaliehandsker skal bruges, når det er nødvendigt, i så kort tid som muligt.

Du må ikke bruge handsker, når du tager telefonen, ved indtastning på computer, ved berøring af dørhåndtag mv. i og uden for laboratoriet (der er særlige regler i Genteknologiske klasse-2 laboratorier).

Du bør ikke brug  handsker i forbindelse med brug af ild. Hvis du vurderer det nødvendigt at benytte handsker samtidig med brug af åben ild, skal der foretages grundig instruktion og være skærpet opmærksomhed under arbejdet.

Kemikaliehandsker skal skiftes. når arbejdet er slut, ved pauser, når der ændres prøveprocedure, når stinkskabet forlades, når de bliver forurenet –og altid inden gennembrudstiden nås. Hvis der ikke findes en gennembrudstid, eller hvis kemikaliet går hurtigt igennem handsken, skal handskerne skiftes ved kontakt med kemikaliet.

Vask hænder efter endt brug af handsker, og brug fugtighedscreme ved behov.

Sidst opdateret: 28.01.2022