Skip to main content
DA / EN

De ansattes klumme

Når studiestart møder reality: Hverdagsøjeblikke og varig kærlighed

Studiestart og "Gift ved første blik" har overraskende mange paralleller. Begge rejser kræver mod, åbenhed og en vilje til at træde ind i ukendt land. Og hvem ved? Måske finde ”kærligheden” på universitetet – i fagligheden, fællesskaberne, passionen.

Af Tine Wåst Nielsen, 29-09-2024

I øjeblikket har vi et kært tilbagevendende tema til vores frokoster på Hum. Et tema, der vækker glæde, begejstring, skarpe holdninger og krummede tæer. Og selvom vi har september måned, så er det ikke studiestart, der fylder mest om det ovale bord. Denne september bliver rampelyset tyvstjålet af parrene i ”Gift ved første blik” og deres strabadser med at lære hinanden at kende. Men måske har de to begivenheder en del til fælles. De handler begge om de følelser, tanker og oplevelser, der kommer i spil i ”hvedebrødsdagene”. 

Psst! Denne klumme er inspireret af samtaler med ansatte og studerende i forbindelse med SURFY-projektet

Den første dag: Fra drømme til virkelighed 

Ligesom bryllupsdagen i "Gift ved første blik" er den første dag på universitetet en stor begivenhed. Du har forberedt dig længe. Måske har du testet cykelruten til uni, så du har helt styr på den (for hvem vil træde svedende, forpustet og forsinket ind ad døren den første dag?). Du har holdt øje med vejrudsigten og udvalgt det perfekte outfit til dagen. Du har forestillet dig, hvordan det bliver at træde ind ad døren og møde din ”udkårne”. Du skal møde nye mennesker, og der er spænding og nervøsitet i luften. Og ligesom i programmet er du fuld af håb, men rammes også af "hvad har jeg dog rodet mig ud i?"

Sommerfuglene falder til ro 

Som en, der arbejder intensivt med studiestart, ved jeg, at der bliver brugt sindssygt mange kræfter på at skabe den allerbedste start på universitetet for alle vores nye studerende. Der bliver koordinereret på kryds og tværs, og vi overøser nye studerende med vores bedste intentioner og masser af informationer. Og vi ved det godt: Nye studerende føler sig ofte overvældede i de første dage på universitetet. 

Den første tid kan være udfordrende. En del studerende udtrykker bekymring for ikke at finde nogen at tale med eller ikke at føle sig hjemme i det akademiske miljø. Heldigvis falder både bekymringerne og sommerfuglene lidt til ro i takt med de første erfaringer på uddannelserne. 

Hverdagsøjeblikke skaber varig kærlighed 

”Altså, det er ikke afgørende, hvordan SDU selv siger, hvordan SDU er, fordi andre universiteter siger jo det samme”. 

Sådan siger en af de studerende, vi har interviewet i SURFY-projektet, om overgangen til universitetslivet. Show it, don’t tell it, er opfordringen til os.

I de nygiftes bryllupstaler lover de hinanden at være gode ægtefolk. Alle viser sig fra den bedste side på bryllupsdagen – og i studiestarten. Men det er når dagligdagen sætter ind, at vi ser, om der er handling bag de flotte ord.

Hvordan forvandler vi den gode begyndelse og spirende forelskelse til en holdbar kærlighed – i medgang og modgang?  

Skal vi sætte handling bag ordene, er det ikke gjort med gode intentioner og flotte taler den første dag, særlige indsatser målrettet enkelte målgrupper eller en stor (og superfed!) studiestartsfest. 

Det skal ske i hverdagens mange større og mindre møder med mellem os alle sammen – VIP, TAP, studerende. Til undervisning (og på gangen bagefter), til vejledning, i studiegruppen, i studienævnets svar. De små ting. Dét er opskriften på varig kærlighed.

 


Redaktionen afsluttet: 29.09.2024