Skip to main content
DA / EN

Open Access

Gør din forskning tilgængelig - Syddansk Universitet ønsker at give fri adgang til forskning. Med Open Access er forskning tilgængelig uden login og betaling fra læserne.

Open Access er et begreb for forskningspublikationer, der bliver gjort tilgængelige for læsere uden betaling og login. Open Access dækker over flere niveauer af åbenhed og spænder fra publikationer, der kan læses gratis på nettet til publikationer, der har en egentlig open access-licens såsom Creative Commons.

Open Access kan opnås på flere forskellige måder, hvor de to mest almindelige er at dele en manuskriptversion af publicerede artikler eller at publicere open access. Begge veje til open access er beskrevet yderligere herunder.

I 2018 vedtog Syddansk Universitet en Open Science-politk. Politikken er udarbejdet af SDU, men tilrettede operationaliseringer er udarbejdet på alle institutter. Det betyder, at universitetet arbejder målrettet med at gøre forskningspublikationer tilgængelige for alle via SDU’s forskningsdatabase, Pure. SDU’s open access-publikationer er desuden tilgængelige i søgemaskiner, SDU Biblioteks søgebrønd og Unpaywall, som blandt andet bruges af Web of Science-databasen. 

SDU er derudover tilsluttet Den nationale open access strategi fra 2014, som tilsigter, at alt statsligt støttet forskning skal være offentligt tilgængeligt gennem grøn open access.

Læs mere om SDU’s Open Science-politik og Den nationale open access strategi.

Om Open Access til forskere

Publicerende ansatte ved SDU opfordres til at tilstræbe især grøn open access. Ved grøn open access publicerer man bag betalingsmur og benytter sig af de rettigheder, man beholder til tidligere versioner af sin publikation. Fordi det er det er tidsskriftet eller forlaget, der definerer, hvilke rettigheder den enkelte forfatter beholder, vil betingelser for deling være varierende.

Den enkelte forsker bør:

  • Gemme eller indhente det fagfællebedømte manuskript fra medforfattere
  • Send manuskript og dertilhørende figurer/tabeller til puresupport@bib.sdu.dk

Som forsker ved SDU og Universitetshospitalerne i Region Syd kan man også publicere open access gennem SDU Biblioteks publiceringsaftaler, som kan ses i boksen til højre.

Ønsker en forsker at publicere open access uden om aftalerne, er det tilladt, men det frarådes at publicere open access i hybride tidsskrifter. Dette er for at minimere pengestrømmen til de selvsamme tidsskrifter, som SDU Bibliotek i forvejen betaler for abonnementsadgang til.
Hybride tidsskrifter er kendetegnet ved at have en blanding af artikler, der er bag betalingsmur og artikler, der er udgivet open access.

Open Access på SDU Bibliotek

Team Pure på SDU Bibliotek understøtter Open Access på følgende måde:

  • Sørger for at indhente open access-oplysninger om den enkelte forskningspublikation til SDU’s forskningsregistreringssystem, Pure
  • Uploader accepterede manuskripter på vegne af forskerne i overensstemmelse med de gældende betingelser for deling ved tidsskrifterne
  • Rapporterer om open access til SDU og institutter. Der rapporteres også til centre i det omfang, det efterspørges

Årlig måling af Open Access

Open Access monitoreres nationalt i Den Danske Open Access-Indikator én gang årligt og sker typisk i starten af marts. Den nationale måling høster altid publikationer fra publikationsåret to år tidligere.
I april offentliggøres resultatet af den årlig måling, og umiddelbart herefter fordeler SDU Bibliotek målingen ned på institutniveau og sender ud til alle institutledere sammen med den foreløbige status for det netop afsluttede publikationsår, som SDU Biblioteket ajourfører løbende.

Institutleder får en publikationsliste med foregående års publikationer, der med en indsats fra publikations forfattere kan gøre open access. Derved får instituttet mulighed for at fokusere open access-indsatsen inden den endelige, nationale måling af et publikationsår.

 

For spørgsmål og vejledning, kontakt os på open-access@bib.sdu.dk.

Kontakt os for vejledning:

Open Science er andet og mere end fri adgang til udgivelser. Det handler om at gøre alle processer i den akademiske livscyklus tilgængelige, så hele verden kan få glæde af den forskning som skatteyderne har betalt for. Open Science handler også om open data, open peer review, open access, open education, citizen science og meget mere.
Det er en bevægelse der opfordrer forskere til at være med til at ændre den måde som forskning traditionelt bliver skabt og offentliggjort på. Samtidig udfordrer den de videnskabelige forlags forretningsmodel. Undersøgelser har godtgjort at de forskere, der hovedsagelig udgiver deres forskning som frit tilgængelige publikationer, bliver citeret oftere end de der ikke gør det..

Sidst opdateret: 22.08.2024