Søg
Find
Bibliotek
Genveje
Medarbejderportal
For ansatte på Institut X
Nyheder
Nyheder fra instituttet (valgfri)
Hjernen
25.01.2021
Millioner til ny type forskning i neuro-sygdomme
Professor Martin Røssel Larsen har modtaget 35 mio. kroner fra Lundbeckfonden til at dyrke og forske i minihjerner.
Cancer
14.01.2021
Hvorfor spredes brystkræft ofte i overvægtige kvinder?
Hvert år rammes ca. 5.000 danske kvinder af brystkræft. Fedme gør kræftcellerne endnu mere aggressive, så de nemmere spredes i kroppen. Rasmus Siersbæk forsker i dette og håber at kunne finde bedre behandlingsmetoder.
Små revolutioner
15.10.2020
Forsker bruger mini-hjerner til sygdomsforskning
Professor Martin Røssel Larsen forsker i hjernesygdomme, og for at forstå dem bedre laver han mini-hjerner af stamceller i sit laboratorium.
Cannabis
24.03.2020
Cannabis hjælper med at bekæmpe resistente bakterier
Ny forskning viser, at antibiotika bliver mere effektivt og kan slå flere bakterier ihjel, hvis man kombinerer det med et stof fra cannabis-planten.
Ny forskning
10.03.2020
SDU intensiverer forskningen i kunstig hud
Forskere vil udvikle og 3D-printe hud til mennesker. Novo Nordisk Fonden giver 15 mio. kr. til nyt forskningsprojekt.
Leversygdomme
09.03.2020
Nye detaljerede billeder af ar-dannelse i leveren gør forskerne klogere på fibrosis og skrumpelever
Der findes i dag ingen effektive metoder til at diagnosticere eller behandle leverfibrose (arvæv i leveren). Nu præsenterer forskere fra SDU en ny teknologi, der gør det muligt at undersøge de cellulære processer, der finder sted, når fibrose udvikles. Det kan bane vejen for bedre diagnostik og behandling.
Smag
26.02.2020
Under mikroskopet: Saltets fantastiske egenskaber
Et samarbejde mellem ARLA og SDU viser, hvordan man kan forbedre fødevarers smag, sundhed og holdbarhed ved at ændre på saltet.
Publiceret
23.01.2020
Spøgelses-gen holder diabetes i skak
Et spøgelses-gen med hidtil ukendt formål viser sig at regulere stofskiftet og har derfor indflydelse på udviklingen af diabetes.
Nyt fra fakultetet
Robotteknologi
02.07.2025
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
Klimaforandringer
30.06.2025
Byer er en nøgle i klimakampen
Forskere fra SDU har sammen med kollegaer i FN skrevet en guide til, hvordan verdens lande kan tænke byerne med i deres nationale klimahandleplaner. Byerne udgør nemlig et uudnyttet potentiale i klimakampen, lyder det.
19.06.2025
Batterierne fra verdens længstsejlende el-færge får nyt liv: Fra bølgeskvulp til solskin
El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind.
Sundhedsteknologi
14.06.2025
Forsker vil forebygge infektion hos patienter med drop
Medtech-postdoc Mahdi Momeni udvikler et apparat, som opdager infektioner hos patienter med drop – et såkaldt centralt venekateter. Ved hjælp af en sensor overvåger apparatet vævet omkring kateteret og kan dermed sikre patienten – og i sidste ende redde liv.
Spin out
13.06.2025
Søfolk får bedre lægehjælp til søs via kunstig intelligens
SDU-forskere bruger kunstig intelligens til at forbedre kvaliteten af lægehjælp til søs. Det styrker patientsikkerheden, mindsker misforståelser og gør kommunikationen mere effektiv.
10.06.2025
Bygninger skal have kjoler på vævet af solskin
Fremtidens solenergi er blød og vævet i fibre. I hvert fald, hvis det står til et internationalt hold af forskere og designere i Danmark, Tyskland og Holland, som er gået sammen om at integrere organiske solceller (OPV) direkte i lette, fleksible tekstiler, hvilket skaber en solcelle, der kan væves som stof, der kan beklæde bygninger.
Klimatilpasning
02.06.2025
Ny rapport: Her er klimaudfordringerne i Region Syddanmark
Forskere fra SDU, AAU og RUC har analyseret klimahandleplanerne i alle syddanske kommuner, og der er både gode og mindre gode takter, viser rapporten.
Pris
23.05.2025
Prestigefyldt europæisk pris til innovationsprogram
Europa skal satse langt mere på forskning og innovation for at klare den globale konkurrence. Spin-outs Denmark er allerede i gang og støtter yngre forskere i at omsætte deres forskning til løsninger, der gavner samfundet. Programmet - drevet af de otte danske universiteter - har netop vundet ASTP Impact Awards.
Arbejdsmiljø
22.05.2025
Ny forskning viser, hvordan man kan forbedre arbejdsmiljøet for dem, der plukker dine tomater
I flere studier har forskere fra SDU Global Sustainable Production undersøgt, hvordan man kan undgå et dårligt arbejdsmiljø i fødevaresektoren. Tirsdag 20. maj præsenterede de resultaterne til en workshop for den samlede danske branche.
Klimatilpasning
19.05.2025
Skolegårde skal bruges som tilflugtssteder under hedebølger og tørke
Skolegårde kan være mere end blot legepladser for børn. I et nyt forskningsprojekt arbejder forskere fra bl.a. Syddansk Universitet på at designe skolegårde i europæiske byer, så de kan yde klimabeskyttelse under hedebølger og tørke.
Nyt fra SDU
Optag 2025
05.07.2025
Stærk interesse for SDU’s uddannelser
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Phishing
04.07.2025
Røg du i phishing-fælden? Her er resultatet af kampagnen
SDU IT lavede i maj 2025 en simuleret phishing-kampagne, hvor ansatte på SDU modtog en falsk advarsel om, at ens Google-konto var blevet tilgået fra en ny enhed.
Bemanding
04.07.2025
Sommerlukning/åbningstider i Fællesadministrationen
Her følger et overblik over de forskellige enheder i Fællesadministrationens bemanding henover sommerferieperioden.
Fordybelsesrum i Odense
30.06.2025
SDU lukker fordybelsesrummet permanent
Ledelsen på SDU har, pr. 30. juni 2025, besluttet at lukke fordybelsesrummet permanent.
Status for Omstillingen
26.06.2025
Samarbejde på tværs skal styrke fremtidens uddannelsesadministration
Hvordan kan vi bruge vores ressourcer bedre – og hvordan indretter SDU en uddannelsesadministration som er mere effektiv, kan levere høj kvalitet og er forberedt på implementering af et nyt studieinformationssystem?
EPICUR
26.06.2025
Citizen Science på europæisk niveau: EPICUR-sommerskole på SDU
Den 24.–25. juni var SDU vært for sommerskolen Expanding Citizen Science – en tværfaglig begivenhed under EU-alliancen EPICUR, der samler forskere, studerende og medarbejdere fra ni universiteter i syv europæiske lande.
26.06.2025
SDU har nu EU’s HR Excellence in Research certificering
Syddansk Universitet er nu officielt blevet tildelt EU’s HR Excellence in Research certificering. Det understreger SDU’s engagement i at skabe de bedst mulige rammer for forskere.
Forskningspolitik
25.06.2025
Vil du være med til at forme EU’s forskningspolitik?
1. juli overtager Danmark EU-formandskabet, og det giver SDU-forskere unikke muligheder for at tage del i vigtige diskussioner om forskningens og innovationens rolle i Europas fremtid.
RANKING 2025
25.06.2025
SDU rykker frem på anerkendt rankingliste
Syddansk Universitet rykker frem til den højeste rangering nogensinde som nummer 303 på den anerkendte rankingliste over verdens universiteter fra QS. Det placerer SDU fjerdebedst blandt de danske universiteter, hvor SDU også har leveret den største forbedring sammenlignet med sidste år.
Besparelser
24.06.2025
Regeringen varsler besparelser på administration i staten – herunder universiteterne
Regeringen har lanceret et flerårigt arbejdsprogram, der lægger op til omfattende administrative besparelser i staten frem mod 2030. Universiteterne skal bidrage, men hvordan, og i hvilket omfang, er endnu uafklaret.
Sidst opdateret: 27.07.2024