Skip to main content
DA / EN

Om regler

Nye regler om afmelding giver studerende bedre mulighed for at tilrettelægge deres studieforløb

Fra 1. september kan de studerende i det, der tidligere var bytteperiode, til- og afmelde sig fagelementer.

Af SDU Uddannelse, , 26-08-2024

Baggrund

Siden 2014 har tilmelding til undervisning og eksamener været kendetegnet ved, at de studerende har været bundet til deres valg. Det var den daværende Studiefremdriftsreform, og det indbyggede krav om reduktion af de gennemsnitlige studietider, som var den primære årsag til, at universitet besluttede, at studerende ikke længere frit kunne afmelde sig undervisning og eksamener.

De nye regler

Fra 1. september i år blødes der op for reglerne og de studerende får nu mulighed for at ændre de valg, som de foretog flere måneder forinden i forhold det kommendes semesters undervisning. De nye regler gør det muligt for studerende at afmelde sig fagelementer inden for de første 21 dage af semesteret. Tidligere kunne man kun bytte valgfag ud med et andet valgfag. De studerende har også mulighed for at tilmelde sig nye fagelementer, hvis der er plads.

Enkelte undtagelser

Der kan forekomme fagelementer, som ikke kan afmeldes. De enkelte uddannelser har nemlig lov til at beslutte, at givent fagelement ikke kan afmeldes. En grund kan være, at der er tale om et omkostningstungt fagelement. Hvis et fagelement ikke kan afmeldes, skal informationen fremgå af fagbeskrivelsen. Herudover kan studerende ikke afmelde fagelementer, hvis de er blevet servicetilmeldt af universitetet, hvis eksamen allerede er gået i gang, eller hvis det drejer sig om specialet.

Der kan også være personlige forhold, som gør at en studerende ikke kan komme af med et fagelement. Hvis en studerende f.eks. har brugt prøveforsøg i en eksamen, kan vedkommende godt afmelde sig undervisningen, men vil fortsat være bundet til, at fagelementet skal gennemføres. Er de studerende i tvivl om, hvorvidt de er bundet til at fagelement, kan de kontakte Registratur, SDU Uddannelse for nærmere information.

Ved vintereksamen sker der også nyt

Når de studerende går til eksamen til vinter, vil de også opleve, at der er blødt op for de gældende regler. Som noget nyt kan de studerende fortryde, at de har tilmeldt sig en reeksamen. Muligheden er gældende indtil 14 dage inden reeksamen afvikles.

Fokus på de studerendes trivsel

Det er universitetets håb, at den nye mulighed for afmelding af fagelementer og reeksamen kan medføre, at noget af det pres som studerende oplever, kan blive lettet lidt, da man får mulighed for at ændre sine valg.

Vil du vide mere?

Spørgsmål til de ændrede regler kan rettes til Uddannelsesjura, SDU Uddannelse på uddannelsesjura@sdu.dk

Se reglerne på mitsdu.dk/undervisning (ekstern side åbner i ny fane).

Redaktionen afsluttet: 26.08.2024