Skip to main content

Referat, studienævnsmøde

Dato og tidspunkt 28. april, 12.30-15.00
Sted OD HUM IKV-Romeo (Ø18-307-2) 
Mødeleder

Rineke Brouwer

Referent Ingelise Nielsen
1. Godkendelse af dagsorden

Dagsordenen blev godkendt. 

2. Meddelelser

a) Studienævnsforperson
1. Bevilling af midler

a. Forplejning ifm. fagforeningsarrangement 30. april
Studienævnet bevilligede kr. 200.

b. Forplejning ifm. sommerarrangement 06. maj
Studienævnet bevilligede kr. 500.

b) Studieleder
Thomas O. Madsen orienterede om, at fagkollegiet har drøftet selvstuderet emne. Fagkollegiet mener, at der fremover skal angives en grund, hvis man ønsker at skrive et selvstuderet emne. Der er nogle retningslinjer er på vej, som skal kommunikeres ud til de studerende af de rette kanaler. Retningslinjerne vil desuden komme på som meddelelse i studienævnet.

c) Studerende
Fagrådet har sendt et bekymringsbrev angående en underviser. Det vil blive videresendt til relevant enhed.

d) Andre
Heidi Christensen gjorde opmærksom på, at skemaerne bliver senere færdige i år - til august. De ledige stillinger, der er slået op, gør processen sværere.

3. Merit- og dispensationsansøgninger

Behandles i SAGA.
Se det lukkede referat.

4. Sager til behandling: Eksamen

a) Godkendelse af eksamensplan for sommer 2025 - Underviser i dansk som andetsprog for voksne
Eksamensplanen blev godkendt.

b) Reeksamensplan Audiologopædi, sommer 2025
2. sem reeksamensplanen blev godkendt.
4. sem reeksamensplanen blev godkendt.
6. sem reeksamensplanen blev godkendt.
Kandidat reeksamensplanen blev godkendt.

5. Sager til behandling: Undervisning

a) Studenterrefleksioner for efterårssemestret 2024
Studienævnet gennemgik studenterreflektionerne:

1. sem: (15 studerende til stede)
Der er en del kommentarer om Anatomi og fysiologi, og flere efterspørger en afklaring af, hvad der er "need to know" og "nice to know" - ikke kun i det fag, men i flere fag.
Studienævnets medlemmer mente, at det er vigtigt at holde fast i, at der bliver undervist i alt, men de studerende bliver naturligvis ikke udprøvet i alt. De skal sådan set vide det hele, da de andre fag bygger ovenpå, og det er først ude i den kliniske praksis, at de finder ud af, hvad der "need to know". Underviserne skal tale med de studerende om, at de skal lade være med at have et så snævert fokus på eksamen. Thomas tager det med til fagkollegiet. Vi kan desuden heller ikke gøre noget ved de store hold.

3. sem: (9 studerende til stede - ud af ca. 40)
Der gives udtryk for, at det er problematisk med eksamen dagen før almindelig undervisning. Heidi oplyser, at det planlagt anderledes næste år. De studerende reflekterer over, hvad det vil sige at være aktiv deltagende - er man f.eks. aktiv, hvis man er til stede, men ikke siger noget.

5. sem: (ca. 15 til stede)
Der gives udtryk for, at undervisning fra 13-17 er for sent på dagen. Men det kan vi ikke gøre noget ved, da undervisning af hensyn til udnyttelse af lokaleressourcen kan planlægges fra 8-18. Der er enighed om, at der er god aktiv deltagelse i grupper, men ikke i plenum, samt at der er et trygt miljø. 

Studienævnet diskuterer evalueringsformen med Padlet, og det ser ud til at fungere godt. Det er også fint, at studiementor laver en opsamling.
I foråret laves evalueringen i slutningen af forårssemestret, om efteråret bliver det i februar. 

6. Sager til behandling: Studieordninger

Ingen sager til behandling.

7. Sager til behandling: Kvalitetspolitik

a) Udkast til høringssvar vedr. studienævnsstruktur
Studienævnet gennemgik Rinekes udkast til høringssvar. Studienævnets medlemmer var enige om, at centralisering ikke er vejen frem, og udtaler kritik af, at studienævnets tidligere spørgsmål til økonomien og den manglende medarbejderinddragelse ikke er blevet besvaret. Studienævnet mener, at det nye forslag giver et dårligere udfald for Audiologopædi, da det nu bliver et opdelt studienævn, hvor repræsentationen især for de studerende bliver dårligere, og der vil blive en mere uhensigtsmæssig brug af alles tid. Udkastet blev omformuleret på mødet og derefter godkendt.

b) Uddannelsesberetning 2025
Studienævnet gennemgik uddannelsesberetningen:

Opfølgning på tidligere aftaler:
- Opslag i Sprogtilegnelse. Det blev taget af, da Interkulturel pædagogik skulle lukkes. Vi har dog brug for bemandingen.

- Flytte BA-projekt, så der er praktik på begge sider af projektet. Vi lader punktet stå, da vi arbejder med det. Vi skal undersøge, hvordan de studerende kommer tidligere i gang med bachelorprojektet.

- Studieintensitet er lidt faldende, så vi skal have fortsat fokus. Vi skal have forventningsafstemning med de studerende, også ved Åbent Hus. Vi skal formidle, at dette er en krævende uddannelse.

- 75 ECTS uddannelse - der er en del udfordringer med at arbejde på at oprette en sådan, bl.a. kommer vi i konkurrence med vores egen lange uddannelse, og der vil sandsynligvis være udfordringer forbundet med at bemande uddannelsen.

- Forskningsdækning og rekruttering. Institutlederen skal svare her. Vi har nogle fagområder, der ikke har et forskningsmiljø, hverken her eller andre steder. (stammen f.eks.)

- Nye uddannelsesformater. Vi blev ikke ramt af kandidatreformen og har fået godkendt 10 pladser til 120 ECTS.

Kvalitetspolitikken:
Årshjulene er lagt op, og der er noteret nogle få punkter om udfordringer.

EPICUR:
Vi har ikke arbejdet med det. Det er svært at indarbejde internationale elementer i en kandidatuddannelse rettet mod det danske arbejdsmarkedet. Vi har et internationalt perspektiv på uddannelsen, generelt set.

Kompetenceudvikling:
Instituttet udtaler sig om det, som de har ansvaret for. De nævner ikke, at uddannelsen er underbemandet.

AI og eksamensformer:
Vi arbejder med en udprøvning, som viser de studerendes færdigheder både med og uden GAI.

Feedback:
Mange studerende overser, at de får feedback, så vi skal have fokus på at italesætte de feedbackformer, som vi benytter os af.

Uddannelsens status - mulighed og udfordringer:

Søgningen til uddannelsen skal fastholdes og styrkes, og i takt med at Audiologi bliver mere teknisk, er der måske grobund for at styrke den pædagogiske audiologi?

Samarbejdet med Audiologi er udfordret, dels på grund af kandidatreformen, dels på grund af deres ønske om at reducere HUM-fag, dels i forhold til varetagelsen af samlæste fag.

Både studieledelse, administration og fagkollegiet er undernormeret, men når uddannelsen er en af dem, der producerer mest STÅ, må der være et økonomisk råderum.

Der er udfordringer med forskningsdækningen - og der er problemer med dække ind for hinanden.

Nøgletallene ser fine ud.

Efter gennemgang og diskussion blev uddannelsesberetningen godkendt.

c) Studenterbestand - udvikling
UUDAVs studenterbestand er steget fra 23 i 2020 til 128 i 2024. En del af forklaringen er nok, at uddannelsen er online. Vi får f.eks. en del anmodninger om overflytning fra KU på grund af dette. 

8. Andre sager til behandling

a) Videnskabsteori og Statistik
Eksamen i Videnskabsteori kommer til at blive afviklet i oktober, og eksamen i Statistik bliver placeret i den almindelige eksamensperiode. Vi låner faget ind i vores studieordning. Tidligere har det studienævn, der gerne vil lave noget om, sendt det til høring i det andet studienævn. Det er ikke sket her - og vi bør forsøge at styrke samarbejdet. Studienævnet har derudover ingen bemærkninger.

b) Ansøgninger om midler i faget Lingvistisk og kulturel diversitet i audiologopædisk praksis
Pengene blev bevilliget som standardhonorar til de to undervisere. 

c) Åbent Hus 2025 - evalueringsrapport
Det er en helt overordnet evalueringsrapport, som viser at dagen gik fint. Der var mange gæster til Audiologopædi, og det er kendetegnende, at de fleste på forhånd har bestemt sig for, at besøge netop vores uddannelse. Rapporten giver ikke anledning til andre tiltag.

9. Eventuelt

Intet under eventuelt. 

Sidst opdateret: 18.06.2025