Dato og tidspunkt | 24. februar, 12.30-15.00 |
Sted | OD HUM IKV-Sokrates Meetingroom (Ø10-302-2) |
Mødeleder |
Rineke Brouwer |
Referent | Hala Ajine Wandall |
1. Godkendelse af dagsorden
Rineke byder velkommen til Hana og til Ingelise.
Ingelise præsenterer sig selv for studienævnet, Ingelise overtager studentersagerne på Studienævn for Audiologopædi og deltager derfor fremadrettet på studienævnsmøderne til og med punkt 3) Behandling af merit- og dispensationsansøgninger.
Studienævnet godkender dagsordenen uden kommentarer.
2. Meddelelser
a) Studienævnsforperson
1. Nyt forslag om studienævnssammenlægning
Rineke fortæller, at hun og Thomas er blevet kontaktet af prodekan, Lars Binderup ift. et nyt forslag til sammenlægning af studienævn.
Studienævnet har tidligere indsendt et høringssvar, da forslaget lød på at lægge de nuværende 11 studienævn sammen til 6 studienævn.
Der kommer dog et nyt forslag, som forslag rammer audiologopædi hårdere end før, da de nu lægges sammen med pædagogik. Rineke og Thomas har talt med prodekanen omkring deres modvilje i sagen. Det forventes, at der kommer en officiel høring, men det er ikke sket endnu.
Det er Rinekes opfattelse, at det bliver svært at komme ud af det nye forslag - men at dette vil være op til studienævnene at indsende høringssvar, når der kommer et nyt forslag høring. Rineke fortæller hertil, at Pædagogik primært har kandidatuddannelser at studienævnet, i tilfælde af en sammenlægning, vil studienævnet skulle samarbejde på tværs af alle uddannelserne.
Studienævnet drøfter her kort, at en sammenlægning vil resultere i mindre repræsentation og mindre demokrati, da der vil være færre pladser i studienævnet. Thomas supplerer med, at han er enig i, at det vil være svært at slippe udenom, og håber, at studienævnet kan være med til at påvirke antallet af pladser i nævnet, så Rineke opfordrer studenterrepræsentanterne til at tænke om forslaget og høre, hvad deres medstuderende tænker om sagen.
Der er ikke kommet et officielt udkast endnu.
2. Ansøgning om midler fra Marit
Rineke fortæller, at hun har imødekommet en ansøgning om midler fra Marit på 400 kr. til to kandidatstuderende, der har gæstet Audiologopædisk praksis.
3. Skriftlig høring om ændringer på Uddannelsen til underviser i dansk som andetsprog for voksne
Rineke fortæller at fagansvarlige på Uddannelsen til underviser i dansk som andetsprog har forslag om ændringer i fagbeskrivelserne, for at sikre en tydeliggørelse af det faglige fokus på målgruppen: voksne med dansk som andetsprog. Der vil komme en skriftlig høring angående de foreslåede ændringer.
b) Studieleder
Thomas fortæller, at der var åbent hus i weekenden, hvor han deltog sammen med tre studerende, studiementor samt Maria, der er praktik koordinator.
Thomas fortæller, at der generelt var mange deltagende, og at han havde gode samtaler med de besøgende, der var forbi Audiologopædis stand. Thomas mener, at der var omkring 100 besøgende på standen, hvilket er en stor succes. Derudover var der mange besøgende, der valgte at deltage i audiologopædis oplæg på dagen.
Rineke takker Thomas og de andre for at stille op og bruge deres søndag på at promovere uddannelsen.
Studienævnet har tidligere bedt Thomas undersøge mulighederne for, at audiologopædistuderende kan deltage i Audiologis udenlandsophold i Zimbabwe.
Thomas fortæller hertil, at han har undersøgt opholdet og vurderer, at det er meget audiologisk i sit indhold, og at det derfor ikke er hans vurdering, at det er relevant for studerende på audiologopædi.
Studenterrepræsentanterne er dog her uenige med Thomas, da det er kommet dem for ører at audiologopædi studerende fra Københavns Universitet kan deltage i selvsamme udlandsophold.
Efter nogle drøftelser bliver studienævnet enige om, at interesserede studerende kan søge Audiologi om deltage i udlandsopholdet samt søge studienævn for audiologopædi om godkendelse af udlandsopholdet som erstatning for et valgbart profilfag.
Thomas orienterer studienævnet om, at han har løbende møder med Christin Brandt fra SUND angående det faglige indhold i Anatomi og Fysiologi I + II. Der pågår altså et løbende arbejde med at sikre relevansen af det faglige indhold for studerende der læser audiologopædi og audiologi. Studienævnet drøfter her, at det er vigtigt at skære ind i de faglige emner, men at det er en balancegang. Thomas fortæller yderligere, at det kan være, at der i fremtiden ændres på ECTS-vægtningen af faget.
Thomas orienterer yderligere studienævnet om, at han har været til rekvisitionsmøde med instituttet angående efterårssemestret. Her har Thomas været nødsaget til at sætte en del NN'er ind i rekvisitionen, da det på nuværende tidspunkt ikke er afklaret, hvem der skal varetage fagene. Thomas fortæller hertil, at der er to stillingsopslag, men udover disse er audiologopædi underbemandet, og det er dermed et signal til instituttet om, at fagkollegiet er under for stort et pres.
c) Studerende
Ingen meddelelser
d) Andre
Camilla fortæller, at hun er blevet kontaktet af Helle Jung angående ansættelsen af eksterne undervisere på obligatoriske fag. Dette har ikke tidligere været en udfordring på Det Humanistiske Fakultet, men Camilla fortæller, at det måske bliver problematiseret i fremtiden.
3. Merit- og dispensationsansøgninger
Behandles i SAGA.
Punktet behandles uden deltagelse af Hana, da hun ikke er medlem af studienævnet.
4. Sager til behandling: Eksamen
a) Eksamensplan, ordinær eksamen, sommer 2025
Studienævnet skal orientere sig i de foreløbige eksamensplaner og vurdere om de kan godkende disse.
Generelt roser studienævnet Heidi for hendes store arbejde med at få eksamensplanerne til at gå op og Hala for sit arbejde med en overskuelig visning.
Heidi understreger, at planerne er foreløbige.
1. Bacheloruddannelsen i Audiologopædi
Studienævnet godkender eksamensplanen med nedenstående kommentarer til fagene på 2. semester, efter en drøftelse af rækkefølgen på eksaminerne, og at TAS III afvikles tidligt, da de studerende har givet positiv feedback på en eksamen i faget kort tid efter endt undervisning.
2. Kandidatuddannelsen i Audiologopædi
Studienævnet diskuterer afleveringsdatoerne for de enkelte eksaminer på 2. semester og godkender planerne.
5. Sager til behandling: Undervisning
a) Slutevalueringer fra fag i efteråret 2024
Studienævnet skal orientere sig i undervisningsevalueringerne for fag undervist i efterårssemestret 2024 og vurdere, om disse giver anledninger til eventuelle ændringer.
Hala bemærker indledningsvist at det indledende stopklodsspørgsmål ikke virker hensigtsmæssigt, men at det burde virke efter hensigten ved forårets evalueringer.
1. Bacheloruddannelsen i Audiologopædi
Fagene er evalueret via EVAL. Via bilagsmappen kan tilgås en ekstra evaluering for TAS2
Studienævnet bemærker, at der er høje svarprocenter i EVAL. 6 ud af 9 fag har en svarprocent, der er over 60%.
Natascha fortæller, at det har været en hjælp til svarprocenten at de studerende selv har skrevet til studerende og mindet om evalueringerne.
Generelt giver evalueringerne ikke anledning til bekymring, dog drøfter studienævnet særligt fagene Teoretisk og Anvendt Sprogvidenskab I samt Anatomi og Fysiologi.
TAS I: Studieleder fortæller, at han er opmærksomme på, at der har været udfordringer ved at faget har været varetaget af to forskellige undervisere. De studerende fortæller, at der tilsyneladende ikke er sket en overlevering blandt underviserne, og det har derfor været en udfordring for selve undervisningen. De studerende beskriver det som "rodet".
Studienævnet er enige om, at det ville være en fordel for de studerende, at faget undervises af en enkelt underviser fremadrettet.
Anatomi og Fysiologi: De studerende fortæller, at der har været udfordringer ved det faglige indhold og struktur. Faget lader ikke til at være skræddersyet til at indeholde viden om anatomi og fysiologi, der er særlig relevant for audiologopædi- samt audiologistuderende. Som Thomas fortalte under meddelelser, arbejdes der på at strømline indholdet af faget.
2. Kandidatuddannelsen i Audiologopædi
Fagene er evalueret via EVAL.
Hala bemærker, at der generelt er lave svarprocenter i EVAL. 3 ud af 5 fag har en svarprocent, der er under 60%.
Evalueringerne giver ikke umiddelbart anledning til bekymring, dog drøfter studienævnet Videnskabelig metode og analyse i logopædi og audiologi (VMA), da Heidi fortæller, at der generelt lader til at være større tilfredshed audiologopædistuderende end hos studerende på audiologi. Studenterrepræsentanterne bekræfter dette og fortæller, at der ofte er studerende fra audiologi, der forlader undervisningen i dette fag tidligt.
Hvad angår faget Udredning og behandling af stemme, strube og svælgsygdomme (UBS), fortæller Thomas, at der har været udfordringer med fagets struktur, herunder aflevering af portfolio-opgaverne, da underviserne ikke har sendt dem til fagansvarlige i god tid. Thomas fortæller, at der vil være en opsamling for underviserne for at optimere processen fremadrettet.
Studenterrepræsentanterne supplerer her med, at underviserne forventede mere af de studerende end sideomfanget gav plads til.
3. Underviser i dansk som andetsprog for voksne
Fagene er evalueret via EVAL.
Begge fag har en svarprocent, der er over 60% i EVAL.
Der har desuden været flere henvendelser på mail til både studienævnet og studiesekretæren fra studerende, der er utilfredse over, at der ikke er fritekstfelter i evalueringen.
Studienævnet drøfter, at evalueringerne i EVAL ikke viser en utilfredshed med fagene, og undrer sig over, at evalueringerne ikke afspejler den frustration, som er sendt til studienævnet og studiesekretariatet.
Studienævnet overvejer, om der skal indføres fritekstfelter og beslutter, at de gerne vil have det på dagsordenen til et senere møde. Thomas forklarer kort, at der er en grund til, at studienævnet har fravalgt fritekstfelterne. Hvis man har kommentarer til undervisningen, skal man være tryg ved at kunne sige det til underviseren eller studienævnet.
b) Valgbare fag
Studienævnet skal orientere sig i udkastet til fagbeskrivelsen og behandle denne.
1. Læsning og læsevanskeligheder
Studienævnet orienterer sig i udkastet til fagbeskrivelsen for Læsning og læsevanskeligheder og godkender denne.
Thomas vil tilrette henvisningerne til kompetencemålene under "uddybende information".
6. Sager til behandling: Studieordninger
a) Erhvervskandidatuddannelse i Audiologopædi
SDU har fået tilladelse til at udbyde en erhvervskandidatuddannelse i Audiologopædi og derfor skal studienævnet behandle udkastet til studieordningen. Studienævnet skal være særligt opmærksomme på: Studiestartsprøve | Førsteårsprøve | Uddannelsens forløb
Studienævnet gennemgik udkastet til studieordningen for erhvervskandidatuddannelsen i audiologopædi. Thomas præsenterede rækkefølgen af de obligatoriske fag, og studienævnet besluttede, at studiestartsprøven skal bestå af SDU's online forløb, "Klar til Kandidat". Der blev også besluttet, at der ikke skal indføres en førsteårsprøve på uddannelsen. Til sidst godkendte studienævnet den foreslåede forløbsmodel.
Der blev dog diskuteret, at der ikke er indarbejdet en mulighed for praktik på erhvervskandidatuddannelsen. Studienævnet overvejede, om det kunne være relevant for studerende, der ønsker et fagligt skift, at kunne udskifte et valgfag med et projektorienteret forløb. Der er plads til op til 10 studerende på erhvervskandidatuddannelsen.
Studienævnet bemærkede, at denne uddannelse kan være en oplagt mulighed for studerende, der tidligere er gået i stå på kandidatuddannelsen, men som ikke kan komme ind på uddannelsen igen.
7. Sager til behandling: Kvalitetspolitik
a) Udmærkelser på eksamensbeviset
Akademisk Råd har indkaldt til udmærkelser på eksamensbeviset for studerende. Såfremt der er indkommet forslag fra underviserne på Audiologopædi, vil studienævnet behandle disse.
Der er ikke indkommet indstillinger fra underviserne, hvorfor dette punkt udgår. Studienævnet ønsker, at studerende, som er del af afasi-fællesskabet i en bestemt periode får en udmærkelse på eksamensbeviset.
b) Censorberetninger
Studienævnet har modtaget censortilbagemeldinger fra censorer på uddannelsen til underviser i dansk som andetsprog for voksne.
Studienævnet skal orientere sig i disse og vurdere, om beretningerne giver anledning til ændringer.
Studienævnet orienterer sig i censorberetningerne og har ingen kommentarer.
c) Høring: udkast til justering af koncept for evalueringer af uddannelseselementer
"Evaluering af hele uddannelser" er bortfaldet, da den delvis er erstattet af Danmarks Studieundersøgelse. Fakultetet foreslår derfor en justering af det nuværende koncept for evaluering af uddannelseselementer, så der også evalueres på Projektorienteret forløb, Bachelorprojekt samt Kandidatspeciale.
Thomas, der har været med i arbejdsgruppen, fortæller, at der ikke har været evaluering af bachelorforløb, projektorienterede forløb og kandidatforløb. Det er problematisk at lave slutevalueringer på bachelorprojekter og specialer, da det er svært at adskille, om det er evalueringen af vejledningsforløbet eller selve slutresultatet. Studienævnet foreslår i stedet en midtvejsevaluering, da det kan være en oplagt måde at igangsætte arbejdet, hvis det ikke allerede er i gang.
Der er dog nu forslag om, at der skal indføres slutevalueringer på bachelorprojekter, kandidatspecialer og projektorienterede forløb. Evalueringen skal finde sted efter indlevering af opgaverne, men før der afgives bedømmelse.
Studienævnet drøfter, at det en gang imellem sker, at forløbene ikke er optimale, eller man går skævt af hinanden, men at det er sjældent, at det sker. Det kan dog være svært at regne ud, hvad der reelt sker, og hvor ansvaret ligger for de problematikker, som opstår.
Studienævnet har følgende kommentarer til udkastet:
Det vil ikke være muligt at handle på de enkelte punkter, hvis der er tale om anonyme evalueringer.
Studienævnet foreslår i stedet en midtvejsevaluering, hvor der reelt kan nå at ske en ændring i processen.
Studienævnet undrer sig over, at det er nødvendigt at indføre evalueringer nu, da der tidligere har været meget få respondenter til evaluering af hele uddannelser. Hvis evalueringsstrategien skal undgå evalueringstræthed, er det studienævnets oplevelse, at disse forslag går imod dette ønske.
Studienævnet bliver enige om, at Rineke skriver et høringsforslag på baggrund af dagens drøftelser, som herefter sendes ud i skriftlig høring med kort varsel, da der er frist den 5. marts.
d) Employabilitet
Studienævnet skal orientere sig i nøgletallene omkring dimittenderne og vurdere, om de giver anledning til ændringer.
1. Aftagerpanelets sammensætning
Thomas fortæller studienævnet om aftagerpanelets sammensætning, samt dato for kommende aftagepanelsmøde.
Thomas fortæller, studienævnet om aftagerpanelets sammensætning, der har ændret sig. Der har været medlemmer, som har været fraværende en eller flere gange. Det har været vigtigt at sørge for en jævn fordel af repræsentationsområder, hvilket Maria (Praktikkoordinator) har været med til at kvalificere. Subanja indtræder i panelet som privat praktiserende.
Næste aftagerpanelsmøde afholdes 03. oktober 2025 i tidsrummet 9-15, og Thomas inviterer de studerende til at deltage.
Studienævnet roser Hala og Thomas for deres arbejde med panelets sammensætning
2. Dimittendopgørelse og ledighed fra 2009 og frem
Opgørelsen viser antallet af dimittender fra 2018 og frem, samt ledighed per kvartal efter endt uddannelse.
Studienævnet noterer, at der var flere dimittender i 2024.
Studienævnet noterer ligeledes at ledigheden i 1. kvartal (e24) er højere end tidligere, men generelt er ledigheden lav blandt dimittender fra uddannelsen.
Thomas fortæller, at der er en høj startløn blandt nyuddannede audiologopæder.
Studienævnet ser ingen grund til at igangsætte indsatser på baggrund af tallene.
8. Andre sager til behandling
a) Annuum
Studienævnet har modtaget bevilling for kalenderåret 2025.
1. Dtap-timer
Thomas har indsendt forslag til fordeling af DTAP-timerne.
Thomas informerer, at studienævnet (SN) får besked om annuum for sent til, at SN kan nå at behandle DTAP-timerne til åbent hus. Han problematiserer, at han som studieleder er nødt til at slå stillinger op til Studiegruppefacilitatorer, tutorer og åbent hus, inden SN har modtaget deres rammebevilling for året.
Studienævnet orienterer sig i det forslag til fordeling af DTAP-timerne, som Thomas har indsendt. Forslaget følger den samme fordeling som i kalenderåret 2024. Studienævnet godkender fordelingen og takker Thomas for hans arbejde.
b) Mødedatoer for efteråret 2025
Studienævnet skal orientere sig i de foreslåede mødedatoer og godkende disse.
Studienævnet orienterer sig i de foreslåede mødedatoer og godkender disse, dog med ønsket om at møderne fastholdes på 2,5 timer og slutter tidligere end hvis det er nødvendigt.
29. september og 3. november er problematiske, hvorfor Hala vil forsøge at finde nye datoer.