Skip to main content
DA / EN

Referat, studienævnsmøde

Dato og tidspunkt d. 20. marts 2025, kl. 13:00 - 15.30
Sted OD HUM IKV-Romeo (Ø18-307-2)
Deltagere Hala Ajine Wandall
Sara Mosberg Iversen
Bo Kampmann Walther
Thomas Enemark Lundtofte
Susanne Voss Jørgensen 
Jeanet Dal
Ida Bjørk Aabenhus
Max Nordahl Ælmholdt
Mødeleder Sara Mosberg Iversen
Referent  Hala Ajine Wandall
1.  Godkendelse af dagsorden

Studienævnet konstaterer, at de er beslutningsdygtige og godkender dagsordenen uden kommentarer.

2. Meddelelser

a) Studienævnsforperson
Sara orienterer studienævnet om, at der har været 4 kompetente ansøgere til de tre stillinger som tutorkoordinatorer på bacheloruddannelsen i  Medievidenskab. 
Det har været svært at udvælge tre kandidater, men de er nu ansat og er i gang med planlægningsarbejdet allerede nu. 
Derudover fortæller Sara, at stillingen som faglig mentor stadig er ubesat. 
Da stillingen blev slået op, var der én ansøger fra kandidatuddannelsens 2. semester, hvorfor stillingen er blevet slået op igen. 
Sara fortæller hertil, at en studerende fra 2. semester på bacheloruddannelsen har udtrykt interesse for stillingen

b) Studerende
Ida fortæller studienævnet, at hun er i kontakt med fagrådet for at udveksle ideer til employabilitetsfremmende aktiviteter og har møde med 
dem næste torsdag. 
Ida fortæller ydermere, at hun har ændringsforslag til de flyers, som bruges ifm. SDU Take over besøg. Hala sætter Ida i kontakt med den relevante afdeling

c) Studiesekretariatet
Susanne fortæller at hun har sendt underviserne en påmindelse om, at de skal afholde midtvejsevalueringer.
Susanne fortæller herudover, at hun snarligt skal i gang med at lægge skema for efterårssemestret 2025, og at hun er i gang med at lave en eksamensplan for sommerens eksaminer. 
Hala fortæller, at Ida og Max er stemmeberettigede medlemmer af studienævnet nu, men at Max i mellemtiden har valgt at udtræde fra nævnet.
Hala orienterer om, at der er samme antal ansøgere (110) til bacheloruddannelsen i Medievidenskab på kvote 2 som sidste år. Dog er der et fald i antallet af ansøgere med uddannelsen som 1. prioritet.

d) Andre
Ingen meddelelser

3. Merit- og dispensationsansøgninger

Behandles i SAGA

4. Sager til behandling: Eksamen 

a) Eksamensstatistik vintereksamen 2024/2025
Studienævnet skal orientere sig i eksamensstatistikken for vinterens eksaminer (v24/25) og vurdere om der er anledning til ændringer på baggrund af disse.

Studienævnet orienterer sig i eksamensstatistikkerne og drøfter kort behovet for et andet, forenklet, overblik. 
Generelt bemærker studienævnet, at karaktererne for Bachelorprojekt er faldende sammenlignet med de foregående terminer. 
Studienævnet bemærker ligeledes, at karaktererne for Projektorienteret forløb i efterårssemestrene er høje. Sara kommenterer, at det kan være svært for vejleder at vurdere, hvordan en praktikrapport bedømmes og foreslår at studienævnet drøfter emnet på et kommende møde.
Generelt bemærker studienævnet, at der er en højere beståelsesprocent og karaktergennemsnit på tilvalgene samt på masteruddannelsen. 
Studienævnet kommenterer, at der givetvis er høj motivation på disse uddannelser og drøfter herefter behovet for at løfte studenterengagementet samt motivationen på særligt bacheloruddannelsen i Medievidenskab. 
Blandt andet, kommer studienævnet ind på, at engagementet måske kan højnes ved at indføre flere fag med løbende udprøvning, når der i fremtiden skal laves ændringer i uddannelsens studieordning. 
Ida understreger i forlængelse heraf, at tutorerne spiller en uhyre vigtig rolle som kulturbærer på uddannelsen. Hun peger særligt på, at der i slutevalueringen for et fag, er en kommentar i fritekstfeltet, som fortæller at faget var mere spændende end tutorerne havde fortalt. 

5. Sager til behandling: Undervisning

a) Slutevalueringer fra fag i efteråret 2024
Studienævnet skal orientere sig i undervisningsevalueringerne for fag undervist i efterårssemestret 2024* og vurdere, om disse giver anledninger til eventuelle ændringer.

1. Bacheloruddannelsen i Medievidenskab
Fagene er evalueret via EVAL.

2. Kandidatuddannelsen i Medievidenskab
Fagene er evalueret via EVAL.

3. Tilvalg i Manuskriptudvikling - Deltid
Fagene er evalueret via EVAL. 

*Det er ikke muligt at tilgå evaluering for Manuskriptudvikling på heltid, da der er for få respondenter. 

Studienævnet indleder emnet med en drøftelse om faget Mediejura. I fritekstfelterne til faget, beskriver en studerende, at tutorerne har talt faget ned, og at den pågældende studerende derfor blev positivt overrasket over fagets indhold. 
Studienævnet understreger igen vigtigheden af, at tutorernes rolle som kulturbærer- både de koordinerende og de frivillige tutorer. 
Studienævnet beder Sara om at understrege dette igen i år, således at der ikke opstår en lignende situation til studiestart 2025. 
Tutorernes fornemmeste opgave er at tale uddannelsen op, herunder fagene og den nødvendige læsebyrde, der hører med til en  universitetsuddannelse.

Generelt peger studienævnet på, at der overordnet set er en tilfredshed at finde blandt slutevalueringerne for fag undervist i efterårssemestret 2024. 
Der er enkeltvise utilfredsheder, som italesættes, herunder registrering af deltagelse i øvelsestimer, men Ida supplerer her med, at dette til dels har været på baggrund af en ændring i registreringsformen i løbet af semestret. Sara tager problematikken op med de relevante undervisere på faget. 

Derudover diskuterer studienævnet, at der er studerende som kan være utilfredse over, at de italesætter en problematik ved midtvejsevalueringen i et givent fag, men ikke oplever, at der tages hånd om denne problematik efterfølgende. 
Særligt for et fag drøfter studienævnet, at undervisers kommentar til evalueringen viser, at underviser er opmærksom på bestemte udfordringer og selv fremlægger en plan for, hvordan disse kan rettes op. 

I forlængelse af drøftelserne omkring slutevalueringerne diskuterer studienævnet enkelte studerendes oplevelse af at være udsat i undervisningen, når de stiller spørgsmål til underviser. 
Her beskriver Ida blandt andet, at de studerende stiller et spørgsmål, fordi der er en teori eller en metode, som de ikke har forstået og ønsker at forstå denne. Dog oplever de studerende, at underviser ikke svarer på selve spørgsmålet, men i stedet stiller modspørgsmål, hvilket resulterer i, at den enkelte studerende føler sig udstillet foran resten af holdet. 
Hertil foreslår Ida, at underviser spørger den studerende, om de har fået svar på deres spørgsmål, i stedet for at forvente at den enkelte studerende skal stå på mål for en teori eller en metode. 

Studienævnet aftaler, at Sara tager emnet med til fagkollegiet, så de kan have en drøftelse om studenterinteraktioner i undervisningen. 

Studienævnet bemærker herudover, at der er en lav svarprocent påBachelorprojekt og ærgrer sig over dette. Studienævnet drøfter, hvad der kan ligge til  grund for dette og når frem til, at vejleder bør bede de studerende om at udfylde evalueringen. Studienævnet foreslår derudover, at evalueringen fremadrettet sendes ud 3 uger inden afleveringsfristen for Bachelorprojekt og ikke efter afleveringsfristens udløb, som det er tilfældet nu.

Sara orienterer om, at undervisningen i den fagspecifikke del af Videnskabsteori fremadrettes skal varetages af en mediefaglig underviser. 
Studienævnet forventer i forlængelse heraf, at der fremadrettet gøres brug af flere mediefaglige eksempler i faget, så de studerende i højere grad kan se relevansen af faget i samspil med de fælles, humanistiske forelæsninger.

b) Godkendelse af valgfag til egne studerende
Studienævnet skal orientere sig i valgfag udbudt fra de andre humanistiske studienævn og tage stilling til, hvilke fag der skal udbydes til studerende på nedenstående to uddannelser:

1. Bacheloruddannelsen i Medievidenskab

2. Kandidatuddannelsen i Medievidenskab

Studienævnet skal også godkende, hvilke fag fra fællesudbuddet (obligatoriske fag fra andre uddannelser), der skal udbydes som valgfag til studienævnets uddannelser. Disse er tilgængelige i perioden 08. - 25. april og det anbefales derfor at give studieleder delegation til at træffe beslutning om dette. 

Studienævnet orienterer sig i de udbudte valgfag fra andre humanistiske studienævn og beslutter sig for at godkende alle udbudte valgfag til den relevante målgruppe (bachelor- eller kandidatstuderende). Det er studienævnets vurdering, at de studerende skal have en stor mulighed for at specialisere sig gennem uddannelsen, herunder gennem valgfag, og at det ikke er i de studerendes interesse, at studienævnet fratager dem mulighed for at vælge ét eller flere af de i forvejen udbudte valgfag. 
Samtidig beslutter studienævnet, at alle fag der udbydes som valgfag fra fællesudbuddet ligeledes skal godkende til den relevante studentergruppe (bachelor- eller kandidatstuderende).

6. Sager til behandling: Studieordninger

a) Manuskriptudvikling - deltid
Heidi ønsker at få indført feedback på 1. og 2. semester af deltidsuddannelsen og i denne forbindelse er det nødvendigt at ændre i fagbeskrivelserne for fagene Manuskriptskrivning I samt Research og udvikling. 

Studienævnet godkender ændringerne i de to fag uden kommentarer. 

7. Sager til behandling: Kvalitetspolitik

a) Undervisningsmateriale om kvalitetssystemet
Studienævnet har fået tilsendt nyt undervisningsmateriale om SDUs kvalitetssystem, herunder studienævnsarbejdet.

Studienævnet kommenterer indledende, at arbejdsgruppen, skal tydeliggøre, hvem der er målgruppen for dette undervisningsmateriale. 
Her diskuterer studienævnet, at der er nogle som foretrækker at optage viden gennem video-materiale, men at der ligeledes er nogen som foretrækker at optage viden gennem tekst - og derfor bør al den viden, der er tilrettelagt som vide-materiale også være tilgængelig på skrift - og omvendt. 
Studienævnet mener desuden, at materialet gerne må være mere studenter-centreret og i øjenhøjde.

b) Høring: Nyt forslag til studienævnssammenlægning
Studienævnet skal orientere sig i det nye forslag om en studienævnssammenlægning per 01. januar 2026 og vurdere, om de vil indsende et høringssvar.

Bo fortæller studienævnet, at Akademisk Råd (AR) også giver deres besyv med i høringen. Derudover er det tydeligt at de nu foreslåede 8 studienævn er et forsøg på et kompromis mellem de nuværende 11 studienævn og de tidligere foreslåede 6 studienævn. 
Derudover påpeger studienævnet, at sammenlægning af studienævnene uundgåeligt vil føre til, at de faglige diskussioner udgår fra studienævnene, men i stedet kommer til at foregå i fagkollegierne, hvor der jo ikke er studerende tilstede. 
Studienævnet problematiserer, at dette betyder en mindre studenterinddragelse, og at der ikke umiddelbart lader til at ligge et løsningsforslag på denne, markante, problematik. 
Studienævnet understreger gentagne gange, at den manglende studenterinddragelse i den kommende sammenlægning er dybt problematisk.
Studienævnet er glade for, at der er kommet et kompromis (sammenlignet med det tidligere forslag om 6 studienævn), men understreger, at det fortsat er et problem med den manglende demokratiske inddragelse af de studerende på tværs af alle studienævn. 
Studienævnet er derudover spændt på at se, hvordan pladserne i nævnet fordeles. Studienævnet italesætter her, at der nu er forslag om at nævnet har 5 repræsenter i VIP-gruppen og 5 repræsentanter i studentergruppen, hvilket unægteligt vil føre til, at én uddannelse altid vil have en fordel over de andre.

8. Andre sager til behandling

Ingen sager til behandling.

9. Eventuelt 
Referat

Download referat her

Klik her

Sidst opdateret: 10.04.2025